Back to top

Pióca, a gyógyító „háziállat”

Régen többféle betegség kezelésére is eredményesen alkalmazták, és ha rákeresünk az interneten, ma is találunk olyan terapeutákat, akik piócákkal gyógyítanak. Nem véletlenül. De mi a titkuk? És mi köze volt a lovaknak régen a piócabizniszhez?

Az orvosi pióca ránézésre sem az a tipikus háziállat, pedig régen sok háztartásban úszkáltak példányai egy-egy nagyobb befőttesüvegben. Gyógyító tulajdonságaikat ma is elismerik, még a modern orvostudomány sem seperte le e hasznos gyűrűsférgeket a gyógyászat palettájáról...

A gyűjtés és élőhelyeik csökkenése miatt számuk mára megritkult
A gyűjtés és élőhelyeik csökkenése miatt számuk mára megritkult
Fotó: wikipedia
A fura gyógyító

Az orvosi pióca eredetileg egész Közép-, és Dél-Európában előfordult, ám a számuk főleg a mocsarak lecsapolása és a túlgyűjtés miatt mára megcsappant. Ennek a piócafajnak a teste 10-15 centiméter hosszú, színe a sötétbarna-, olykor sárgásbarna és sötét olajzöld között változik. Az alapszínen hat feltűnő, vöröses hosszanti sáv látható, közülük néhányat sötét foltok tarkítanak. Hasa sárga, egyenlőtlenül elosztott fekete foltokkal.

A fejtájék nem határolódik el élesen, a tíz kis szem felül, az elülső szelvények oldalain helyezkedik el. A test elülső és hátulsó végén egy-egy tapadókorong van. A szájnyílásban három félhold alakú, finoman fogas állkapocs található. Testének kígyózó fel-le mozgatásával gyorsan képes úszni.

Az orvosi pióca túlnyomóan lápos, mocsaras vizek és dús növényzetű tavak lakója. Melegvérű állatok – köztük az ember – vérével táplálkozik, élősködő életmódot folytat.

Régóta használják

A terápiás felhasználásuk nagyon régre nyúlik vissza, és már az ókori Egyiptomban is tapasztalt betegségekhez kötődik, mint az orrvérzés és a köszvény. A kínai, arab, ógörög és római orvosok is alkalmazták a gyógyításban a piócát az antik feljegyzések tanúsága szerint. A piócák vérszívó képességét az aranyértől a fejfájáson át a depresszióig sok mindenre javasolták az eltelt hosszú évek alatt.

Az interneten rákeresve napjainkban is könnyen találhatunk pióca terapeutákat, de ami még érdekesebb, hogy a modern orvostudomány mikrosebészeti ága is használja elvesztett ujjak, fülek és hasonló szervek újracsatlakoztatásának kapcsán.

A pióca egyik első mikrosebészeti alkalmazása 1985-ben volt egy ötéves gyermeknél, akinek a fülét egy kutya harapta meg. Az orvosok visszavarrták a szervet, de az nem akart gyógyulni, hiába kezelték véralvadásgátló szerekkel is.

A piócák bevetését ilyenkor az indokolja, hogy csonkoláskor, vagy részleges csonkoláskor bár a sebész összehúzza a csontokat, összekapcsolja az inakat és idegeket, visszavarrja az ereket a megfelelő helyre, majd a bőrt is rögzíti - például egy leszakadt ujj esetén -, ám bizonyos esetekben az újonnan csatlakoztatott artériák több vért szállítanak például a visszavarrt ujjba, mint amennyit a vénák onnan ki tudnak szivattyúzni. Ez duzzadt, bíborszínű ujjakat eredményez, és a véráramlásnak ez az egyensúly vesztése vezethet gyulladáshoz és más fellépő problémákhoz. Emiatt a fölösleges vért el kell távolítani az ujjból, s itt kerülnek képbe a piócák. A duzzadt területre felhelyezik a vérszívókat úgy, hogy a beteg ne lássa, mert a látványtól sokan rosszul lesznek. Az állat, amelynek 300 foga van, sebet ejt a bőrön, és táplálkozni kezd: nagyjából 40 perc alatt 15 milliliter (körülbelül egy evőkanálnyi) vért is kiszívnak. Amikor az állatok “megtelnek”, egyszerűen lehullanak a bőrfelületről.

A vérszívás mellett a pióca nyála számos bioaktív vegyületet tartalmaz, például véralvadásgátlókat, érzéstelenítőket, antihisztaminokat és értágítókat.

A piócavadászattól a lovak vesztéig

Hazánk a régmúltban jelentős pióca nagyhatalom és exportőr volt. Ám e hasznos férgeket valahogy össze kellett szedni. Előbb pálcával szedték ki őket a vízből, de mivel elég jól úsznak, ehhez nagyon jó reflexek kellettek.

Később fejlődött a módszer és a piócás ember beleállt a vízbe, majd kijött és a lábára tapadt piócákra sót hintett így azok lehullottak és össze lehetett szedni az állatokat. A pióca gyűjtés azonban még nagyobb üzemi módszereket követelt, ami sok, már leselejtezett lónak okozta a vesztét. Beleállították a lovat a vízbe, kikötötték egy karóhoz, majd egy óra múlva kivezették a vízből, ekkor már 200-300 pióca volt rajta, amit leszedtek.

Egy ló általában 2-3 piócázásnál nem bírt ki többet. Ha hozzá vesszük azt az adatot, hogy Napóleon állítólag hatmillió piócát rendelt a hadserege számára Magyarországról, akkor az elég sok ló áldozattal járhatott.

Nem egy tipikus háziállat...
Nem egy tipikus háziállat...
Fotó: wikipedia

Nem teljesen veszélytelen

A piócák gyakori alkalmazása vérveszteséget eredményez, ami bizonyos mértéken túl már nem ideális. Továbbá a pióca a vért baktériumok segítségével emészti meg, ami fertőzést okozhat. A gondot az állatban lévő Aeromonas hydrophila mikróba okozza, melynek antibiotikum-rezisztenciája megnövekedett, ezért ha fellép a fertőzés, nem egyszerű kezelni. Egy öt évig végzett kutatás eredményei szerint a piócakezelésen átesett emberek körében a fertőzések aránya körülbelül 4 százalékos volt. A fertőzés kockázata miatt a pácienseknek egyben antibiotikum kúrát is kiírnak, hiszen a piócát nem lehet olyan szinten fertőtleníteni, mint a (nem élő) orvosi eszközöket.

Mielőtt azonban bárki pióca-gyűjtésbe kezdene, jobb ha tudja: Magyarországon az őshonos orvosi pióca (Hirudo medicinalis) VÉDETT, így nem gyűjthető! Eszmei értéke 25.000 Ft.

A védettségének oka, hogy élőhelyei megfogyatkoztak, ezért gyűjtése tilos, tenyésztése sem engedélyezett.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Festetics-örökség

Festetics-örökség néven 2019-ben indult el egy tematikus turisztikai projekt több településen átívelve, hálózatba kapcsolva egy sor Festetics-kötődésű helyszínt a Keszthely–Gyenesdiás–Hévíz körzetben, négy évszakos kulturális kínálatot nyújtva ezzel. Számos egyéb intézmény mellett a MATE Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központja is részese az együttműködésnek.

Hogyan választja ki zsákmányát a szúnyog? A férfi, vagy női vért kedvelik jobban? Szeretik a kókusz illatot?

Milyen érdekes, hogy míg az egyik embert egy egész szúnyogcsapat ostromolja, a másikat inkább elkerülik, vagy legfeljebb néhány csípésnyi szenvedést kell eltűrnie. Vajon mi az oka, hogy nem vagyunk egyformán kívánatosak a szúnyogok számára?

A hűség ritka érték

Manapság a hűség kezd kiveszni az emberek jellemtárából. Cserélődnek a párkapcsolatok, a barátok, a munkahelyek, az állandóságnak leáldozott, a múlt elfeledett értéke maradt csupán, mi egykoron magától értetődő volt. A nyolcvanéves Mák József még a régi szellemben nevelkedett, jól példázza mindezt, hogy szakmai életútja páratlan módon fél évszázadig egy szolgálati helyhez kötődött.

Hollandiában borzok akadályozzák a vasúti közlekedést

A vasúti sínek alatt tanyázó borzok fennakadásokat okoztak a hollandiai vonatközlekedésben, egyes járatok legalább egy hétig nem közlekednek – írta a Dutchnews hírportál.

Az éjjeli lepkék védelme pont annyira fontos, mint a méheké

Az éjszakai beporzók, mint például egyes lepkefajok közel annyi virágot látogatnak, mint a méhek, emiatt fontos lenne nagyobb hangsúlyt fektetni a védelmükre – derül ki a Sheffieldi Egyetem tanulmányából.

Fémdetektorral keres aknákat a mezőn egy ukrán asszony, hogy legelhessenek a tehenei

Egy 67 éves ukrán asszony világszerte szenzációvá vált a terület aknamentesítés iránti elkötelezettségének köszönhetően. Az asszony azon kevesek egyike, aki visszatért a lepusztult faluba, és minden nap az életét kockáztatja egy speciális eszközzel, amellyel a gránátok veszélyes maradványai után kutat.

Rengeteg fabútor végzi égetőkben van lerakókban

Magyarországon évente mintegy 43-59 ezer tonna fabútorhulladék keletkezik, amelyből 3-5 ezer tonnát helyeznek lerakóba, és 14-19 ezer tonna kerül égetőkbe az IKEA friss tanulmánya szerint, amelyet a vállalat kedden juttatott el az MTI-hez.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

Hamarosan rajzanak a szentjánosbogarak

Az Alcsúti Arborétumban minden júniusban hatalmas látványosság a szentjánosbogarak rajzása. Bogár- és időjárásfüggő jellegéből adódóan pontos dátum nem hirdethető meg előre, de az biztos, hogy most már a küszöbön áll. Érdemes figyelni a híreket!

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.