Back to top

Az olívaolaj mellékterméke a sportolók barátja lehet

Egy új tanulmány szerint az olíva gyümölcsvíz - amely egy erős antioxidánsban és hidroxitirozolban gazdag termék - javította a légzési teljesítményt és az edzés utáni regenerálódást fizikailag aktív embereknél.

Az olívaolajnak magas az egyszeresen telítetlen zsírok és antioxidánsok tartalma, amelyek a koleszterinszint és az erek működésének javításával csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Mi több, az olívaolajban található polifenolok bizonyítottan csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát idősebb felnőtteknél.

Fotó: pixabay.com

Úgy tűnik, hogy az olívaolaj önmagában is jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Ugyanakkor egy melléktermék, amely akkor keletkezik, amikor a gyártók az olívaolaj előállításához feldolgozzák az olajbogyót, ugyanilyen érdekes előnyökkel járhat a testmozgást végző emberek számára.

Az olívaolaj-gyártás során a mellékterméket - az úgynevezett olívabogyó-gyümölcsvizet - általában kidobják. Ez az anyag azonban polifenolokat tartalmaz, amelyeknek antioxidáns hatásuk lehet.

Az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) tudósai nemrégiben megvizsgálták, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható OliPhenolia nevű olívavíz termék milyen hatással lehet a szabadidős sporttevékenységet folytató emberekre. Az OliPhenolia egy biodinamikus és organikus olajbogyó gyümölcsvizekből álló, hidroxi-tirózolban (HT) gazdag fitokomplex.

A kutatás elvégzéséhez a csapat 29 fizikailag aktív embert toborzott, akik 16 napon keresztül vagy placebót, vagy OliPhenolia-t fogyasztottak. A résztvevők ezután egy megterhelő aerob edzésprotokollt végeztek.

A kutatócsoport megállapította, hogy az OliPhenolia fogyasztása javította a légzési tényezőket az edzés megkezdésekor, valamint az oxigénfelvételt és a futóképességet az edzés intenzitásának alacsonyabb szintjein.

A résztvevők légzési paraméterei azonban többnyire nem befolyásolták a magasabb intenzitású edzés során. Mégis javult a résztvevők saját megítélése arról, hogy szerintük milyen keményen dolgozott a testük, és javult az edzés utáni azonnali regenerálódásuk is.

A vezető szerző, Dr. Justin Roberts, az ARU Egészségügyi és Mozgásterápiás Táplálkozástudományi Tanszékének docense a sajtóközleményben megjegyzi: "a miénk az első tanulmány, amely ennek az olíva gyümölcsvíznek a használatát vizsgálta edzéskörülmények között, és azt találtuk, hogy a termék 16 napon át történő fogyasztása pozitív hatással lehet az aerob edzésre, leginkább szubmaximális szinteken".

"Most további kutatásokat kívánunk végezni az Anglia Ruskin Egyetemen, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket. Azt is szeretnénk megvizsgálni, hogy ez a termék használható-e a maratoni edzéshez és a regenerálódáshoz, valamint teszteljük a hatékonyságát a testmozgással járó gyulladások elfojtásában" - teszi hozzá Roberts.

Mi az a hidroxitirozol?

A hidroxitirozol az olívából származó vegyület, amelyet a tudósok erős antioxidánsként tartanak számon, gyulladáscsökkentő és rákellenes előnyökkel. A vegyület biológiai hozzáférhetősége 99%, ami azt jelenti, hogy fogyasztásakor könnyen beépül a szervezetbe. Sőt, 2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elfogadta a hidroxitirozolt, mint a szív- és érrendszer védelmét segítő vegyületet.

Forrás: 
healthnews.com/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.