Az olívaolajnak magas az egyszeresen telítetlen zsírok és antioxidánsok tartalma, amelyek a koleszterinszint és az erek működésének javításával csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát. Mi több, az olívaolajban található polifenolok bizonyítottan csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatát idősebb felnőtteknél.

Úgy tűnik, hogy az olívaolaj önmagában is jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Ugyanakkor egy melléktermék, amely akkor keletkezik, amikor a gyártók az olívaolaj előállításához feldolgozzák az olajbogyót, ugyanilyen érdekes előnyökkel járhat a testmozgást végző emberek számára.
Az olívaolaj-gyártás során a mellékterméket - az úgynevezett olívabogyó-gyümölcsvizet - általában kidobják. Ez az anyag azonban polifenolokat tartalmaz, amelyeknek antioxidáns hatásuk lehet.
Az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) tudósai nemrégiben megvizsgálták, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható OliPhenolia nevű olívavíz termék milyen hatással lehet a szabadidős sporttevékenységet folytató emberekre. Az OliPhenolia egy biodinamikus és organikus olajbogyó gyümölcsvizekből álló, hidroxi-tirózolban (HT) gazdag fitokomplex.
A kutatás elvégzéséhez a csapat 29 fizikailag aktív embert toborzott, akik 16 napon keresztül vagy placebót, vagy OliPhenolia-t fogyasztottak. A résztvevők ezután egy megterhelő aerob edzésprotokollt végeztek.
A kutatócsoport megállapította, hogy az OliPhenolia fogyasztása javította a légzési tényezőket az edzés megkezdésekor, valamint az oxigénfelvételt és a futóképességet az edzés intenzitásának alacsonyabb szintjein.
A vezető szerző, Dr. Justin Roberts, az ARU Egészségügyi és Mozgásterápiás Táplálkozástudományi Tanszékének docense a sajtóközleményben megjegyzi: "a miénk az első tanulmány, amely ennek az olíva gyümölcsvíznek a használatát vizsgálta edzéskörülmények között, és azt találtuk, hogy a termék 16 napon át történő fogyasztása pozitív hatással lehet az aerob edzésre, leginkább szubmaximális szinteken".
"Most további kutatásokat kívánunk végezni az Anglia Ruskin Egyetemen, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket. Azt is szeretnénk megvizsgálni, hogy ez a termék használható-e a maratoni edzéshez és a regenerálódáshoz, valamint teszteljük a hatékonyságát a testmozgással járó gyulladások elfojtásában" - teszi hozzá Roberts.
Mi az a hidroxitirozol?
A hidroxitirozol az olívából származó vegyület, amelyet a tudósok erős antioxidánsként tartanak számon, gyulladáscsökkentő és rákellenes előnyökkel. A vegyület biológiai hozzáférhetősége 99%, ami azt jelenti, hogy fogyasztásakor könnyen beépül a szervezetbe. Sőt, 2012-ben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elfogadta a hidroxitirozolt, mint a szív- és érrendszer védelmét segítő vegyületet.