Back to top

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.

Bár egészségünk sorsát nem tudjuk teljes mértékben befolyásolni, tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy bizonyos élelmiszerek összefüggésbe hozhatók az agy egészségének javításával. (Ez fordítva is igaz; bizonyos ételeket összefüggésbe hoztak a kognitív hanyatlással és a demencia magasabb kockázatával.)

Számos tanulmány szerint a legjobb módja annak, hogy az agy egészségét szem előtt tartva étkezzünk, ha olyan növényi étrendet követünk, amely sok leveles és egyéb zöldséget, dióféléket és magvakat, bogyós gyümölcsöket, babot és hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, halat, baromfit és olívaolajat tartalmaz.

Ha ez nagyban eltér a jelenlegi étkezési szokásainktól, akkor az étrend apró, fokozatos változtatásai előnyösebbek lehetnek, mintha egyszerre próbálnánk mindent megváltoztatni. Dr. Shae Datta neurológus, azt mondja, hogy van egy élelmiszer az agy egészsége érdekében, amelyet minden másnál jobban ajánlana: a dió.

Miért olyan jó a dió az agy egészségére?

"A dió kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint más diófélék" - mondja Dr. Datta. Sőt, kiemeli, hogy ezek a magok egy kicsit még az agy formájára is hasonlítanak. Dr. Datta szerint a dió amellett, hogy magas az antioxidáns-tartalma, kiváló forrása az alfa-linolénsavnak (ALA), egy növényi eredetű omega-3 zsírsavnak.

Dr. Datta szerint az antioxidánsok és az ALA omega-3 zsírsavak egyaránt összefüggésben vannak a gyulladás és az oxidatív stressz ellensúlyozásával, ami viszont segít megelőzni a kognitív hanyatlást.

Julie Andrews, dietetikus, szintén azt mondja, hogy a dió jótékonyan hat az agy egészségére. "A dió gazdag E-vitaminban, B-vitaminokban és omega 3-ban, amelyek mindegyike a tanulmányok szerint jót tesz az agyunk egészségének, az anyagcsere-funkcióik, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén" - mondja.

Milyen gyakran kell diót fogyasztani ahhoz, hogy valóban támogassuk az agyunkat? Andrews szerint a MIND-diéta (amely részben a mediterrán diétán alapul, és kifejezetten a kognitív hanyatlás megelőzésére vagy lassítására jött létre) heti öt, 30 grammos adag dió fogyasztását írja elő. "A dió különösen előnyös omega-3- és antioxidáns-tartalma miatt, így az egyik legjobb választás" - mondja.

A dió étrendbe való beillesztésének módjaiból természetesen nincs hiány. Míg önmagában is élvezhető, Andrews szerint egyfajta ropogást adhat a salátáknak, curryknek, valamint különleges textúrát adhat a desszerteknek.

"Joghurthoz is adhatjuk őket, így könnyen felturbózhatjuk a tápanyagokat" - mondja.

Andrews hozzáteszi, hogy a diólisztet pékáruk, például sütemények, muffinok és kenyerek alapanyagaként is felhasználhatjuk.

Mi a megoldás akkor, ha mogyoró allergiánk van?

Bármennyire is jótékonyan hat a dió az agy egészségére, nem mindenki szereti, és vannak, akik allergiásak rá. Ha ez a helyzet felmerül, ne aggódjunk; rengeteg más, az agy egészségét szolgáló élelmiszerre összpontosíthatunk helyette, például magvakra és bogyós gyümölcsökre.

Akár a diót vagy más magvakat, esetleg bogyós gyümölcsöket választjuk, Andrews szerint fontos, hogy a tápanyagokban gazdag élelmiszerek széles skáláját fogyasszuk. Azzal, hogy reggel diót adunk a zabpehelyhez, nem tudjuk ellensúlyozni a nap többi részében fogyasztott tápanyagszegény ételeket.

"A kulcs az, hogy a tápanyagokban gazdag élelmiszerek széles skáláját vegyük magunkhoz, különös tekintettel az E-vitamint, B-vitaminokat, omega-3-at és flavonoidokat tartalmazó élelmiszerekre"

- mondja Andrews. Ha nem ismerjük a flavonoidokat, Andrews elmagyarázza, hogy ezek a növényi élelmiszerekben található fitokemikáliák természetes vegyületei, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ide tartoznak a bogyós gyümölcsök, teák, kakaó, szójabab, hüvelyesek, egyes gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények.

Valójában a demencia megelőzésére nincs biztos módszer. De proaktívan tehetünk lépéseket az agyunk egészségének támogatása érdekében azzal, hogy mit eszünk minden nap.

Forrás: 
parade.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Falatnyi boldogság a Lánytesóktól

„Varázslatos érzés, amikor az egyik lánygyermekem felkiált, hogy „Apa, nézd, itt van a lekvárunk a polcon!” Ilyenkor mindig meghatódom, és nyugtázom, hogy jó úton járunk.

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.