Back to top

Napi 4500 adag étel készül majd a Gyulakonyha új épületében

A közétkeztetés kulcsszerepet játszik Magyarország élelmiszer-ellátásában - mondta az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Gyulán, ahol átadta a 725 millió forintból megépült, napi 4500 adag ebédet készítő Gyulakonyha Nonprofit Kft. új épületét.

Nobilis Márton közölte, országosan mintegy tízezer főző- és tálalókonyhán 1,5-2 millió ember napi étkezését biztosítják. A közétkeztetésre fordított keret 2010 óta megháromszorozódott, idén 100 milliárd forint.

Nobilis Márton, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára (j) fakanalat ad át Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakácsnak
Nobilis Márton, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára (j) fakanalat ad át Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakácsnak
Fotó: MTI - Rosta Tibor

2022. január 1-jén 60, idén január 1-jén pedig 80 százalékra emelték a közétkeztetésben kötelezően használandó hazai termékek arányát - emlékeztetett. A helyi termékek és termelők bevonása a helyi gazdaságot, egyúttal a vidéki életminőséget javítja - jegyezte meg.

Az államtitkár követendő példának nevezte, hogy

a gyulai önkormányzat nem a közétkeztetés kiszervezése mellett tette le a voksát, amely által egészségesebb ételek kerülnek a gyulaiak asztalára.

Görgényi Ernő polgármester elmondta, a beruházásra az önkormányzat 468 millió forintot nyert el az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből, 277 millió forintot a kormányzat többlettámogatásként biztosított, az önkormányzat 49 millió forint önerőt adott hozzá.

Kifejtette, az épületet még a városi tanács adományozta a Ganz gyárnak, itt 1979-1992 között vasútbiztosító berendezésekhez szükséges jeladókat gyártottak. 1992. december 31-én szűnt meg a relégyár, az épület azóta üresen állt. Ám mai árfolyamon számolva 24 milliárd forint értékű keretbiztosítéki jelzálogot jegyeztek be rá, amelyre a Magyar Fejlesztési Bank volt a jogosult, emiatt 1,5 évig tartottak a tárgyalások arról, hogy az önkormányzat "reális áron" vehesse meg az épületet. Ez 2018. november 15-én sikerült 41 millió forintért - mondta.

Görgényi Ernő szólt arról, hogy a városvezetés fontosnak tartja az egykori ikonikus helyi épületek megmentését, erre példa az Almásy-kastély és a Vigadó helyreállítása, a Húskombinát megmentése vagy az alispáni lak és a Máriás-ház jelenleg is zajló rekonstrukciója.

Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Gyulakonyha Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta,

naponta 4500 adag ebédet főznek, külön menüt készítenek az óvodások, az általános- és középiskolások, valamint az idősek számára. Tavaly összesen 1,5 millió adag étel hagyta el a konyhát.

Figyelnek az ökológiai lábnyomra, a kiszállítást két, tavaly beszerzett elektromos járművel végzik. Jövőre szakács tanulókkal is foglalkoznak majd, mert fontosnak tartják az utánpótlás képzését is.

Jelenleg 61 alkalmazottjuk van; 7 kollégájuk összesen 13 mesterlevéllel rendelkezik. A húst a Gyulahús Kft. szállítja nekik, a tojást és számos zöldségfélét helyi termelőktől vásárolnak - emelte ki az ügyvezető.

Kovács József országgyűlési képviselő és Bódi Beáta, a Békés Vármegyei Kormányhivatal igazgatója azt emelte ki, hogy az új konyhában 21. századi fine dining technológiával tudnak dolgozni.

Fotó: MTI - Rosta Tibor

A kivitelezés tavaly január 10-én kezdődött, a gyulai Futizo Kft. végezte a munkálatokat a szintén helyi tervező, Gyimesi Márton tervei alapján. Az épület használatbavételi engedélyét idén február 11-én kapták meg.

A beruházás része volt az épület hőszigetelése, a nyílászárócsere, a fűtésrendszer felújítása, a burkolatok cseréje, és a telken öt parkoló kialakítása. Közel négyszáz négyzetméter új épületrésszel bővítették is a területet.

Az ingatlan alsó részén áruátadó és -átvevő részt hoztak létre, külön helyiségben veszik át a húst, a zöldséget, a szárazárut. Itt található maga a konyha és a raktárak.

A felső szinten az irodák, egy önkormányzati irattár, a kazánház, a gépház, az öltözők és a mosókonyha kapott helyet.

Egy korszerű a szellőztető rendszer télen-nyáron 22 fokot biztosít az ott dolgozók számára. Beszereztek 14 új, automata gázüzemű gőzüstöt, négy gőzpároló sütőt, két 120 literes pirítósütőt, dagasztógépet, vákumozó berendezést, emellett tizenegy hűtő és két fagyasztó segíti a munkát.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Így rontja egy édesítőszer az immunválaszt

Egy új tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralózzal etetett egereknél kevésbé aktiválódtak a T-sejtek - melyek az immunrendszer szerves részét képezik.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

Gazdasági kilátások a sertéságazatban

Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.

A MIND és a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban

A tudósok megállapították, hogy azoknál az idősebb pácienseknél, akik szorosan követték ezen étrendek valamelyikét, kevesebb amiloid plakk és tau-tangulum volt az agyban, mint azoknál, akik nem tartották szigorúan ezt az étrendet.

Árspirálban a vöröshagyma

Már a 2022/23-as szezon elején látható volt, hogy a nyári hőség és aszály Európa nagy részén befolyásolta a hagyma mennyiségét és minőségét. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban mindössze 6,3 millió tonna termést takarítottak be, 13%-kal kevesebbet az előző évinél.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.