Back to top

Sokkoló győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.

Tízezer vidéki farmer mozdult meg, mire pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB)jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson
Tízezer vidéki farmer mozdult meg, mire pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB)jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson
Fotó: Facebook/BBB
Mark Rutte miniszterelnök ugyanis elkötelezte magát, hogy 2030-ra felére csökkenti a nitrogénkibocsátást Hollandiában, mivel az ország levegőjében és vizeiben magasabb a nitrogén-oxidok szintje, mint amit az uniós előírások megengednek.

Mivel a kibocsátás nagy része a több mint 100 milliós haszonállatállomány hulladékából származik, a kormány egyharmadával szeretné csökkenteni a szarvasmarha-, sertés- és baromfilétszámot.

Hollandia kis mérete ellenére a mezőgazdasági termékek második legnagyobb exportőre az Egyesült Államok mögött. A hirtelen jött bejelentés, hogy megszüntetnének jó néhány farmot, és a gazdálkodók kötelező felvásárlással nézhetnek szembe, a farmerek aktivizálódását és ellenszegülését váltotta ki.

Hollandia kis mérete ellenére a mezőgazdasági termékek második legnagyobb exportőre a világon az Egyesült Államok mögött, a kormány azonban egyharmadával csökkentené a haszonállatállományt
Hollandia kis mérete ellenére a mezőgazdasági termékek második legnagyobb exportőre a világon az Egyesült Államok mögött, a kormány azonban egyharmadával csökkentené a haszonállatállományt
Fotó: pixabay
Annak ellenére, hogy a vidéki régiókban sokan elismerik az éghajlatválság jelentőségét, Rutte éles kritikát kapott, és több mint 10 ezer farmer csatlakozott a tartományi választásokat megelőző tömegdemonstrációkhoz március 11-én. Mozgalmuk szimbólumaként sokan fejjel lefelé akasztottáki vagy lobogtatták az ország zászlaját.

A vidéki farmerek aktivizálódásának hatására pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB) jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson, amely a holland törvényhozó testület, a szenátus kinevezésére irányul.

A gazdapárt megelőzte Mark Rutte miniszterelnök néppártját, a Szabadságért és Demokráciáért tömörülést, és a harmadik legnagyobb politikai erővé vált Hollandiában. Lehengerlő szereplése pedig erősen megkérdőjelezte a nitrogénkibocsátás korlátozását célzó klímapolitika támogatását.

A BBB-t 2019-ben alapította Caroline van der Plas mezőgazdasági újságíró. A párt népszerűsége főként az ország északi és keleti, mezőgazdasággal foglalkozó részében ugrott meg az állattartást korlátozó kormányzati elképzelések hatására.

A BBB a holland szenátusban megszerzett mandátumokkal szövetséget köthet a szélsőjobboldali pártokkal az új nitrogén-kibocsátási szabályozás megakadályozása érdekében.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Többmillió hal pusztult el egy ausztráliai folyóban

Az egyre hevesebb hőhullámok miatt többmillió hal pusztult el az ausztráliai Darling folyóban, Új-Dél-Wales államban - számolt be róla a BBC brit közszolgálati média hírportálján szombaton.

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

A baromfiágazat 2022-ben

A baromfi termelés minden termékpályán tapasztalható a csökkenés hangzott el az Eurofins budapesti rendezvényén. A webináriumon az Agrárminisztérium és az ágazat szakmai szervezetei részletesen ismertették tavalyi tapasztalataikat és az ágazat kilátásait.

Gazdasági kilátások a sertéságazatban

Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.

Az éghajlati stresszhelyzetben lévő Irak 5 millió fát ültet el

Irak miniszterelnöke kampányt hirdetett az éghajlatváltozás súlyos hatásainak leküzdésére a vízhiányos országban, többek között ötmillió pálma és egyéb fa ültetésével. Az olajban gazdag, de háború sújtotta Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved, melyeket a melegedő bolygó tovább súlyosbít.