0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 17.

Sokkoló győzelmet arattak a klímapolitika ellen tiltakozó holland gazdák

Utak lezárásával, trágyalerakással és a politikusok háza előtti tiltakozással hívták fel magukra a világ figyelmét a holland gazdák, mivel eltúlzottnak, igazságtalannak és hatástalannak tartják az ország klímapolitikáját.

Mark Rutte miniszterelnök ugyanis elkötelezte magát, hogy 2030-ra felére csökkenti a nitrogénkibocsátást Hollandiában, mivel az ország levegőjében és vizeiben magasabb a nitrogén-oxidok szintje, mint amit az uniós előírások megengednek.

Mivel a kibocsátás nagy része a több mint 100 milliós haszonállatállomány hulladékából származik, a kormány egyharmadával szeretné csökkenteni a szarvasmarha-, sertés- és baromfilétszámot.

Hollandia kis mérete ellenére a mezőgazdasági termékek második legnagyobb exportőre az Egyesült Államok mögött. A hirtelen jött bejelentés, hogy megszüntetnének jó néhány farmot, és a gazdálkodók kötelező felvásárlással nézhetnek szembe, a farmerek aktivizálódását és ellenszegülését váltotta ki.

Annak ellenére, hogy a vidéki régiókban sokan elismerik az éghajlatválság jelentőségét, Rutte éles kritikát kapott, és több mint 10 ezer farmer csatlakozott a tartományi választásokat megelőző tömegdemonstrációkhoz március 11-én. Mozgalmuk szimbólumaként sokan fejjel lefelé akasztottáki vagy lobogtatták az ország zászlaját.

A vidéki farmerek aktivizálódásának hatására pártjuk, a BoerBurgerBeweging (BBB) jelentős győzelmet aratott a március 15-i tartományi választáson, amely a holland törvényhozó testület, a szenátus kinevezésére irányul.

A gazdapárt megelőzte Mark Rutte miniszterelnök néppártját, a Szabadságért és Demokráciáért tömörülést, és a harmadik legnagyobb politikai erővé vált Hollandiában. Lehengerlő szereplése pedig erősen megkérdőjelezte a nitrogénkibocsátás korlátozását célzó klímapolitika támogatását.

A BBB-t 2019-ben alapította Caroline van der Plas mezőgazdasági újságíró. A párt népszerűsége főként az ország északi és keleti, mezőgazdasággal foglalkozó részében ugrott meg az állattartást korlátozó kormányzati elképzelések hatására.

A BBB a holland szenátusban megszerzett mandátumokkal szövetséget köthet a szélsőjobboldali pártokkal az új nitrogén-kibocsátási szabályozás megakadályozása érdekében.

Forrás: euronews.com