Back to top

Többlet forrás az ifjú gazdáknak

Nagy István agrárminiszter a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) Ifjú Gazda Tagozatának kongresszusán Gödöllőn elmondta, hogy mivel a fiataloknak kevesebb felhalmozott tőkéjük van, az ifjú gazdák számára induló támogatást terveznek, és kedvezőbb feltételekkel hirdetik meg az alaptámogatás feletti kiegészítő támogatást.

Fotó: MAGOSZ

A miniszter szerint az év elején hatályba lépett gazdaságátadási törvény gördülékenyebbé teszi az ilyen ügyek adminisztratív végig vitelét. Anyagilag is támogatják a feltételeknek megfelelő – vagyis családon belüli – átadó és átvevő feleket: az előbbieket 50–70 ezer euró, utóbbiakat pedig 40–100 ezer euró vissza nem térítendő dotációval. Ezzel a magyar agráriumban kulcsszerepet játszó családi gazdaságok helyzetét is megerősítik.

Fotó: MAGOSZ

Erősödtek az új uniós közös agrárpolitikában a természetvédelmi feltételek betartásához kötött előírások, de a magyar támogatási rendszerben sikerült megtalálni azokat a megoldásokat, amelyekkel az agrárium versenyképessége megmaradhat

– mondta Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára a kongresszuson. Előadásában a fiatal gazdák területalapú támogatásának változásairól adott részletes tájékoztatót.

Fotó: MAGOSZ
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte, hogy ahogy Európában, úgy hazánkban is magas a mezőgazdaságban dolgozók átlagéletkora, ezért a generációváltás kulcsfontosságú. Az agrárium hazánk kiemelt, stratégiai ágazata, az új támogatási ciklussal lehetőségek sora nyílik, soha nem látott mennyiségű támogatás jut a mezőgazdaság fejlesztésére.

A kamara pedig segíti a gazdákat a források minél eredményesebb lehívásában, valamint a MAGOSZ-szal és társzervezetekkel összefogva az érdekérvényesítés terén is.

Fotó: MAGOSZ
Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. ügyvezető igazgatója az ifjú gazdák számára tartott előadásában a hazai és a nemzetközi agrárpiaci tendenciák mutatta be. Kiemelte, hogy a föld lakossága nő és városiasodik, a termőföldek mérete csökken. Így nagy lehetőségek állnak az ágazat előtt, ami a fiatalok számára is perspektívát jelenthet.

A bankok számára fontos az agrárium finanszírozása, de ennek mértéke akkor tud növekedni, ha a jövedelemtermelő képesség is növekszik.

Holland példával élve felhívta a figyelmet arra, hogy az alapanyag termelés mellett az agráriumhoz kötődő, úgynevezett „agrobussines” is jelentős jövedelemforrást biztosíthat.

Az Agrárminisztérium elítéli és ellenzi a helyi földadók bevezetésének minden formáját - mondta az agrárminiszter Gödöllőn, amikor átvette a helyi földadók bevezetése ellen a MAGOSZ és a NAK szervezésében összegyűjtött 120 ezer aláírást.
Az Agrárminisztérium elítéli és ellenzi a helyi földadók bevezetésének minden formáját - mondta az agrárminiszter Gödöllőn, amikor átvette a helyi földadók bevezetése ellen a MAGOSZ és a NAK szervezésében összegyűjtött 120 ezer aláírást.
Fotó: MAGOSZ

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

A méhész is vállalkozó 7. - Vállalkozásvezetés gyorsan változó környezetben

Jelenleg egy elég komolynak tűnő gazdasági válság elején járunk. Aki kicsit is ért a gazdaság ciklikusságához, az tudja, hogy ez nem egy váratlan dolog.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.

Megjelent az Agro-ökológiai Program részleteit bemutató kiadvány

A Közös Agrárpolitika 2023-2027-es időszakában számos új előírással, gyakorlattal és támogatási lehetőséggel kell megismerkedniük a hazai termelőknek. Az Agro-ökológiai Program az új KAP támogatási keretrendszerének talán legfontosabb I. pilléres, önkéntes támogatási eleme, és az első, amelynek kapcsán előírás lesz az elektronikus Gazdálkodási Napló kötelező vezetése.

Kertművelő program a legszegényebb a településeken

Ezerhatszáz kilogramm vetőmagot, illetve harmincezer előnevelt palántát osztanak ki a Felzárkózó Települések program munkatársai az ország legszegényebb falvaiban élő családoknak. Idén tavasszal több mint száz kistelepülésen mintegy 3000 család kapcsolódik be a háztáji gazdaságok újraélesztését célzó részprogramokba.

Legyen béke, szabadság, egyetértés

Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.

Fiatal gazdák területalapú többlettámogatása az új Közös Agrárpolitikában

A fiatal gazdák területalapú támogatásának változásairól adott ki tájékoztatót az Agrárminisztérium.