
A cikkben a szerző zöld géntechnológián a gének elcsendesítését érti, amit az ökológiai szemlélet mindenképp egyfajta génmódosításként értelmez, s mint ilyet elvből elutasít. Annak az okairól, hogy az ágazat miért utasít el minden génmódosítást, Szépkuthy Katalin, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet foglalta össze a szakma véleményét.
Ma már az a tudomány álláspontja, hogy ha minimális mennyiségben genetikailag módosított szóját vagy kukoricát, fogyasztanánk, az nem lenne olyan nagyságrendű, ami veszélyt jelenthetne. Sokkal nagyobb kockázatot jelentenek a növényeinkben, élelmiszereinkben előforduló növényvédőszer-maradékok, illetve egyéb szennyezőanyagok, különösen, ha ehhez hozzávesszük még a levegőszennyezettséget, a szálló port és a többi környezeti tényezőt. De szögezzük le, hogy az ökológiai gazdálkodásban nincsen GMO - emeli ki Szépkuthy Katalin.

A bioélelmiszereket alapélelmiszernek tekintjük, nem pedig luxuscikknek.
Kevesebb inputot használ és kisebb a környezeti terhelése, mert ugyan vannak köztük kirívó luxustermékek és nagy ökológiai lábnyommal rendelkezők is, azért az ökológiai gazdálkodásból származó termékek zöme, mégiscsak helyi és szezonális.
A GMO-val más a baj. Az ÖMKI vezető szaktanácsadója felhívta a figyelmet arra, hogy a termesztésbe vont élelmiszernövényeknek a faj- és fajtaválasztéka nagy tempóban csökken. A GMO egyik hatása, hogy a termesztésben 1-2 növényre csökkenhet a változatok száma, vagyis a termesztett növények tekintetében gyakorlatilag megszűnik a biológiai sokféleség. Ez a legfőbb oka az elutasításnak. Az emberiség táplálkozásának a zömét adó növényfajokon belül fellelhető bizonyos tulajdonságokban kiemelkedő fajták és a hibridek eleve óriási nyomás alá helyezik a fejlett országok gazdálkodóit, hiszen adott termesztéstechnológiával érhetőek el a tervezett hozamok. Ezen a területen egy komoly fajtaszűkülés tapasztalható és hogyha ezt megfejeljük azzal, hogy a rovarkártevőknek ellenálló, vagy szárazságtűrőnek mondott hibrideket használják a gazdálkodók, akkor eljuthatunk oda, hogy a meglévő húsz hibrid közül csak egy vagy kettő közül választunk, ami tovább szűkíti a fajtaválasztékot, ami katasztrofális.
Urs Niggli cikke kapcsán Szépkuthy Katalin véleménye, hogy
A cikkben olvasható, hogy nagyon-nagyon lassú a természetes módszereket használó nemesítés, mivel egy generációt fel kell nevelni, utána szelektálni kell és utána kezdődik a folyamat előröl, egészen addig amíg a kívánt tulajdonság nem manifesztálódik. Némileg gyorsítható a folyamat, hogyha üvegházba vagy a trópusokra viszik a nemesítési folyamatokat. Erre példa, hogy a hazai szójanemesítők is Afrikában dolgoznak. Itt Magyarországon a legtöbb növényből évi egy generációt tudnak eljuttatni az egynyáriak közül oda, hogy szaporítóanyagot fejlesszen, vagyis elég lassú a folyamat. Így hosszú évekbe telik, amire egy ígéretes fajtát kiszelektálnak, utána fölszaporítanak és elismertetik a hatóságokkal.

Ehelyett az ökológiai gazdálkodási szemléletben a rugalmas alkalmazkodóképesség megőrzése érdekében inkább heterogén anyagok kerülnek előtérbe például a növénytermesztésben, aminek az elvetésével sokkal nagyobb esély van arra, hogy a változó klimatikus tényezőkre jobban reagáljon az állomány.
Az alkalmazkodóképesség szempontjából vizsgálva sem szerencsés a génszerkesztésben gondolkodni – véli a szakember, mert jelenleg a klimatikus tényezőkön túl is annyi minden változik, hogy az akkomodációnak jelentős szerepe van és lesz is. Hogyha a nem ökológiai gazdálkodást vizsgáljuk,
ha ezeknek a hibrideknek nem tud a gazdálkodó annyi tápanyagot kijuttatni, – hiszen a műtrágyagyárak bezárnak – és nem tud olyan növényvédelmet kijuttatni, mint azt a technológia előírja, onnantól kezdve ezek a hibridek, akár genetikailag módosított növények, akár nem, nem fogják tudni azt a pluszt hordozni és visszaadni,
amit egyébként egy adott termőhelyen a szelektált vegyes populáció tudna megtermelni. Utóbbival egyébként a takarmányellátás is sokkal inkább biztosítható lenne. A termésátlagok drasztikus csökkenése oda vezet, hogy az állatállomány csökkenni fog, mert egyszerűen nem tudják a gazdálkodók ellátni a korábbi méretű állományaikat.
A helyzet elemzése során a műhús is szóba kerül. A húsfogyasztás iránti nagy igény kielégítésének környezetkímélőbb alternatívájaként hirdetik a zárt körülmények között, megfelelő oldatokban felszaporított sejttenyészeteket, vagyis a biokémiai úton „termesztett húst”. Azonban bioágazatban ez sem valósítható meg, hiszen az ökokológiai gazdálkodás elveivel ez sem egyeztethető össze.