0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A MIND és a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban

A tudósok megállapították, hogy azoknál az idősebb pácienseknél, akik szorosan követték ezen étrendek valamelyikét, kevesebb amiloid plakk és tau-tangulum volt az agyban, mint azoknál, akik nem tartották szigorúan ezt az étrendet.

Az Alzheimer-kór a demencia egyik típusa, amely az agyban felhalmozódó, fehérjéből származó abnormális mennyiségű amiloid plakkokkal és tau-tangulákkal járhat. Ezek a felhalmozódott plakkok és csomók olyan agyi változásokat okozhatnak, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek.

Bár a tudósok még nem teljesen értik azokat a tényezőket, amelyek a plakkok és a csomók növekedéséhez vezetnek, egyesek úgy vélik, hogy az étrend szerepet játszhat a folyamatban.

A Neurology című folyóiratban megjelent új tanulmány azonban további kapcsolatot fedezhetett fel az étrend és az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható fehérjék felhalmozódása között.

A kísérlet elvégzéséhez a tudósok 581 idősebb felnőttet toboroztak, akiknek átlagéletkora 84 év volt. A résztvevők beleegyeztek, hogy haláluk után agyukat a demenciával kapcsolatos tudományos kutatások számára adományozzák.

A résztvevők minden évben kérdőíveket töltöttek ki, amelyekben beszámoltak arról, hogy milyen típusú élelmiszereket és abból mennyit fogyasztottak.

A résztvevők átlagosan hét évvel a vizsgálat kezdete után haltak meg. Haláluk előtt 39 százalékuknál diagnosztizálták a demenciát, és a haláluk utáni vizsgálat során 66 százalékuk megfelelt az Alzheimer-kór diagnosztikai kritériumainak.

A kutatócsoport megvizsgálta az elhunyt résztvevők agyában az amiloid plakkok és a tau-tangulák számát, és amit találtak, azt összehasonlították az éves kérdőívekben megadott étrendjük minőségével.

Miután megvizsgálták ezeket az összehasonlításokat, és kiigazították az olyan tényezőket, mint a nem, az iskolai végzettség, a teljes kalóriabevitel és az Alzheimer-kór kockázatával összefüggő gének, a kutatócsoport azt találta, hogy azoknál a résztvevőknél, akik jobban betartották a MIND-diétát, a plakkok és tau fehérjék mennyisége olyan volt, mintha 12 évvel fiatalabbak lettek volna, mint azoknál a személyeknél, akik nem követték olyan szigorúan az étrendet.

Mi is az a MIND diéta?

A MIND alapja két, korábban már ismert étrendtípus, a mediterrán diéta és a vérnyomáscsökkentő hatásáról ismertté vált DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) volt, ezeket kombinálták és egészítették ki a szakemberek. Az így megalkotott étrendnek a MIND-diéta nevet adták: a „mind” jelentése „elme”, ugyanakkor egy betűszóról van szó (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay).

A MIND-diéta a zöldségek, bogyós gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, halak és baromfi fogyasztását hangsúlyozza – miközben korlátozza a vörös húsok, sajtok, vaj és margarin, sütemények és édességek, valamint a sült vagy gyorséttermi ételek fogyasztását.

Ezzel szemben a mediterrán étrend a mediterrán országok – például Görögország, Olaszország és Spanyolország – lakóinak hagyományos étkezési szokásai által inspirált táplálkozási minta.

Ez az étrend nagy mennyiségű teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék és magvak fogyasztását foglalja magában, valamint az olívaolajat, mint elsődleges zsírforrást.

Emellett a mediterrán étrend lehetővé teszi a tejtermékek, a halak és a baromfi mérsékelt fogyasztását, miközben korlátozza a vörös húsok, a feldolgozott élelmiszerek és az édességek fogyasztását.

A mediterrán étrendet szigorúan betartóknál a tau fehérje és a plakkok mennyisége 18 évvel fiatalabbaknak felelt meg, ellenben azokénál, akik nem tartották be ilyen szigorúan az étrendet.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente hét vagy többször fogyasztottak zöld leveles zöldséget, a plakk mennyisége 19 évvel fiatalabbnak felelt meg, mint azoknál, akik hetente egyszer vagy egyszer sem fogyasztottak zöldséget.

„Bár kutatásunk nem bizonyítja, hogy az egészséges étrend kevesebb amiloid plakk lerakódást eredményezett az agyban, ami az Alzheimer-kór jelzőjeként is ismert, tudjuk, hogy van kapcsolat, és a MIND és a mediterrán étrend követése lehet az egyik módja annak, hogy az emberek javíthassák agyuk egészségét és megvédhessék a kogníciót az öregedés során” – mondta a tanulmány szerzője, Puja Agarwal, Ph.D.

Agarwal azt is megjegyzi:

„az a megállapításunk, hogy a több zöld leveles zöldség fogyasztása önmagában is összefügg az Alzheimer-kór kevesebb jelével az agyban, elég érdekes ahhoz, hogy az emberek fontolóra vegyék, hogy több ilyen zöldséget iktassanak be az étrendjükbe”.  
Forrás: healthnews.com