Back to top

Ukrán napraforgóexport nyugtatta meg az étolajpiacot

Ukrajna lerohanása miatt az ország továbbra is csak korlátozottan tud napraforgóolajat exportálni, de áthidalásként nyers magvakat exportálnak a termelők, ami stabilizálta az étolaj globális piacát.

Fotó: Pixabay

A SovEcon mezőgazdasági tanácsadó vállalat adatai szerint januárban 347 ezer tonna napraforgóolajat exportált Ukrajna, ami jelentős visszaesés a közvetlenül a háború előtt, 2022. januárjában exportált 612 ezer tonnához képest. Oroszország után Ukrajna a világ második legnagyobb napraforgó-termelője, és az ország exportjának leállása miatt az invázió első napjaiban megugrottak a napraforgóolaj és más étolajok árai.

Az utóbbi hónapokban az ukrán gazdák nem olajat, hanem alapanyagot, nyers napraforgómagot küldenek a külföldi vásárlóknak. Ennek egyik oka, hogy az oroszok megrongálták az energetikai infrastruktúrát, a másik, hogy a napraforgóolaj-exportot bonyolító ukrán kikötők még mindig lényegében blokád alatt vannak.

A SovEcon adatai szerint Ukrajna idén januárban 190 ezer tonna napraforgómagot exportált. 2022. januárjában, az invázió előtti hónapban alig 4000 tonnát, és még 2021. januárjában is csak 12 ezer tonna napraforgómagot exportált az ország.

Az Egyesült Királyság étolajágazati szervezete, a Seed Crushers and Oil Processors Association szerint az Ukrajnából tengeren és szárazföldön kijutó napraforgó tette lehetővé az európai étolajgyártóknak, hogy pótolják a korábban Ukrajnából érkező étolajat, és hogy ezáltal csökkentsék a piaci árakat.

Az étolaj árának megugrása a szélesebb körű élelmiszerinflációhoz világszerte hozzájárult azáltal, hogy számos élelmiszer gyártási költségét megemelte. Március végén a napraforgóolaj tonnánkénti ára 2414 dollár felett volt, de a Mintec árfigyelő ügynökség szerint a közelmúltban ennek a csúcsnak a fele alá esett, körülbelül 1049 dollárra.

Az ukrán terményexportot lehetővé tevő megállapodás eddig három kikötőre vonatkozott, Odesszára, Csornomorszkra és Pivdennyiire. Az ukrán tisztviselők próbálják elérni, hogy a megállapodást más kikötőkre is kiterjesszék, például Mikolajivre, ami korábban Ukrajna napraforgóolaj-kereskedelmének a központja volt, nyilatkozta március első felében az ukrán infrastrukturális minisztérium szóvivője. A megállapodás meghosszabbítása ebben a hónapban esedékes.

Forrás: 
The Wall Street Journal

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Vedd a hazait! Védd a hazait!”

Idén tavasszal ismét elindítja a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” kampányát a Magyar Termék Nonprofit Kft. Az akció első állomásaként a Naszálytej Zrt. új, a kampány üzenetét hangsúlyozó csomagolással jelenik meg az Auchan Magyarország üzleteinek polcain.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Genetikai szelekció a hazai ciroknemesítésben

A karcagi székhelyű Alfaseed Kft. a 2010-es években fogott bele a tematikus ciroknemesítésbe, amelyet megelőzően a főként hazai nemesítésű fajták és hibridek vetőmagtermesztésével foglalkozott. A cég 2010 után európai ismertségre tett szert, elsősorban szudáni fű-, illetve silócirokhibridjei által.

Zöld kiajánlás: konkrét javaslatokat kapnak a gazdák

A 2023-2027-es Közös Agrárpolitika idei indulásával megváltozott a területalapú támogatások rendszere: jelentős szerepet kap az Agro-ökológiai Program (AÖP), melynek keretében a környezeti és természeti értékek megőrzését célzó vállalásokért plusz támogatást lehet igényelni.

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára

Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

A csirkefogyasztás oldhatja meg a talaj környezetkímélő tápanyagpótlását?

Egyre több csirkét eszünk – ami egyre több szerves hulladékkal is jár. Egy fiatal magyar agrárszakember azonban remek lehetőséget lát ebben. Kiss Nikolett Éva, a Debreceni egyetem doktorandusza azt vizsgálja, hogy mennyivel kisebb környezeti terhelést jelent a baromfitrágya használata a műtrágyával szemben.

Ki termeszthet Bimit?

Egyáltalán, mi az a Bimi? A Bimi a brokkoli és a kínai kel, azaz pontosabban a kai-lan keresztezéséből jött létre. Csak valami kicsit más ebben a brokkoliban.

Késleltetett baromfiszezon

Merjünk nagyok és bátrak lenni! Az ugocsai Tiszahát gazdái közül valószínűleg senki sem fogalmazta meg így ezt a jelmondatot bő húsz esztendővel ezelőtt – tehát az ezredforduló táján –, mégis sokan ennek megfelelően cselekedtek. Ugyanis amikor a kolhozrendszert véglegesen felszámolták, hatalmas rés keletkezett a lakosság előnevelt baromfival való ellátásában.

Online vásárláskor fontos a növényútlevél!

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.