Back to top

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket a megjelenés, az íz, a textúra vagy az eltarthatóság javítása érdekében kevernek az élelmiszerekbe. E vegyületek némelyike azonban káros hatással lehet az egészségre.

Az élelmiszer-adalékanyagok, mint például a nitritek, összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések fokozott kockázatával, a mesterséges színezékek pedig a gyermekeknél idegrendszeri tünetekkel hozhatók összefüggésbe.

Továbbá az olyan élelmiszer-adalékanyagok, mint például az aszpartám, hozzájárulhatnak a szorongásszerű viselkedéshez, a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz.

Fotó: pixabay.com

E potenciális aggodalmak miatt az Észak-Karolinai Egyetem tudósai azt akarták megvizsgálni, hogy az amerikaiak mennyi adalékanyagot tartalmazó élelmiszert vásároltak az élelmiszerboltokban, és hogy ez a mennyiség napjainkra változott-e.

A kutatócsoport a vizsgálat elvégzéséhez az Egyesült Államok háztartásainak élelmiszer-vásárlásairól gyűjtött információkat a Nielsen Homescan Consumer Panel 2001 – 2019 közötti adatai alapján. A Nielsen Homescan panel egy folyamatos országos longitudinális felmérés, amelyben a résztvevő családok minden vásárlást rögzítenek.

Az adatok összegyűjtése után a kutatók négy élelmiszer-adalékanyagtípusra - aromákra, tartósítószerekre, nem tápláló édesítőszerekre és színezékadalékokra - összpontosítottak.

Ezután az UPS-szkenneléseket összevetették az élelmiszerekkell, és a kereskedelmi táplálkozási adatbázisokban keresték a termék összetevőit.

A csapat megállapította, hogy 2001 és 2019 között az amerikai háztartások által vásárolt, adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek aránya 49,6%-ról 59,5%-ra nőtt.

Illusztráció
Illusztráció
Ráadásul, miközben a mesterségesen ízesített szénsavas üdítőitalok vásárlások száma csökkent ebben az időszakban, a mesterséges édesítőszereket tartalmazó vásárolt élelmiszerek aránya nőtt.

Az adatok továbbá 20%-os növekedést mutattak az adalékanyagot tartalmazó bébiételek vásárlásában, és 15%-os növekedést a három vagy több adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek vásárlásában.

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a mesterséges ízesítésű üdítőitalok vásárlásának csökkenése ellenére az amerikai háztartások most több adalékanyagot tartalmazó élelmiszert vásárolnak, mint az elmúlt években.

A tanulmány szerzői szerint azonban kutatásuknak vannak bizonyos korlátai. Az adatok például nem tartalmazták a gyorséttermekben vásárolt élelmiszereket.

Emellett a csapat nem vizsgált minden egyes összetevőt annak megállapítására, hogy azok is tartalmaznak-e adalékanyagokat. A szerzők szerint e korlátozások miatt tanulmányuk alulbecsülhette az amerikai családok által vásárolt adalékanyag tartalmú élelmiszerek mennyiségét.

Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európai fenntarthatósági fórum

Bár a fenntarthatóságról sokat beszélünk, a fogyasztók számára még mindig nehezen értelmezhető fogalom.

A friss fogyasztáson túl

A Cegléden folyó több mint hét évtizedes kutatómunka eredményeként ma a hazánkban is kapható kajszi- és szilvafajták legtöbbjéről már tudjuk, milyen feldolgozási módra alkalmas leginkább. A rendszeres bírálatokon pedig az évjáratok hatása is lemérhető.

Csúcsot döntött a perui áfonya

Ismét rekordmennyiségű áfonya termett Peruban, a dél-amerikai országban mintegy 287 ezer tonna termést szüreteltek tavaly.

Alzheimer és vércukorszint: éhezés a túlkínálat ellenére

Az orvostudomány jelenleg az inzulinrezisztenciát okolja az Alzheimer betegek megnövekedett számáért. A feldolgozott ételek fogyasztása tetemes mennyiségű cukor-, zsír- és gluténtartalmuk miatt komoly egészségügyi kockázatot jelentenek az emberi test számára.

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A megelőzésen legyen a hangsúly

A zöldterületek és kertek növényei a levegő minőségét és közérzetünket egyaránt javítják, a fajok egy része azonban allergén hatású. A fafajok hazai allergenitási vizsgálatáról, az eredményekről és a fatelepítésekkel kapcsolatos javaslatokról Magyar Donátot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusát kérdeztük.

Márciusban a vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján.

A kávéfogyasztás nem befolyásolja negatívan a szív egészségét

Négyből három amerikai minden nap iszik legalább egy csésze kávét. Szerencséjükre egy új tanulmány szerint a kávéfogyasztás ugyan idegessé tesz, de nem befolyásolja a szív általános egészségét.

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.