Back to top

Így rontja egy édesítőszer az immunválaszt

Egy új tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralózzal etetett egereknél kevésbé aktiválódtak a T-sejtek - melyek az immunrendszer szerves részét képezik.

A tudósok szerint bár a T-sejtek csökkent aktivitása nem biztos, hogy ideális azoknál, akik a rákkal küzdenek vagy valamilyen gyulladás van a szervezetükben, ugyanakkor például az autoimmun betegségek vagy a cukorbetegség esetében előnyös lehet.

Fotó: pixabay.com

A mesterséges édesítőszereket, mint például a szukralózt, gyakran használják az élelmiszerekben és italokban, hogy a kalóriatartalmat alacsonyan tartsák anélkül, hogy az édességet feláldoznák. A szukralóz a cukornál körülbelül 600-szor édesebb, és kémiai szerkezete megakadályozza, hogy felszívódjon az emésztőrendszerben.

Bár biztonságosnak tekinthető, egy 2022-es tanulmány szerint a szukralóz fogyasztása egyes embereknél megváltoztathatja a bélbiomot. A szervezetre gyakorolt hatása azonban továbbra is tisztázatlan.

A londoni Francis Crick Intézet kutatói nemrégiben a szukralóz fogyasztásának az immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták. A Nature című folyóiratban március közepén megjelent tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralóz fogyasztása csökkentette a T-sejtek aktiválódását egerekben.

Első vizsgálatuk során a tudósok azt vették észre, hogy amikor a maximálisan elfogadható napi bevitelhez közeli szukralózadagokat adtak rákban szenvedő egerekkel, a rágcsálók T-sejtválasza csökkent, és kevésbé voltak képesek aktiválni ezeket az immunsejteket rák vagy fertőzés hatására.

"Ez tehát arra késztetett minket, hogy teszteljük, vajon a szukralóznak lehet-e valamilyen potenciális terápiás hatása a T-sejtek által közvetített autoimmunitással összefüggésben"

- mondta az első szerzőtárs, Julianna Blagih a Nature sajtótájékoztatóján.

"Ezután 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, valamint egy vastagbélgyulladással küzdő egereknek adtunk szukralózt, és azt találtuk, hogy a szukralóz nagyon magas dózisainál eredményes T-sejtválaszt és csökkent gyulladást figyeltünk meg. Összességében ez előnyös volt az egerek számára" - teszi hozzá Blagih.

Illusztráció
Illusztráció

A sajtótájékoztatón a tanulmány szerzői azt mondták, hogy ha a nagy dózisú szukralóz hatása hasonló az embereknél is, akkor ez a felfedezés a T-sejtek által közvetített autoimmun betegségek, az 1-es típusú cukorbetegség, a Crohn-betegség és a T-sejtek által közvetített szervkilökődés lehetséges terápiáihoz vezethet.

Bizonyos állapotokban - például a rákban - a szukralóz által kiváltott csökkent T-sejtválasz nem biztos, hogy előnyös.

A tudósok megjegyzik, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által elfogadott maximális szukralóz-mennyiség 15 milligramm testsúlykilogrammonként. Ezzel szemben az FDA által elfogadott szint 5 milligramm testsúlykilogrammonként.

A tájékoztatóban Zani megjegyzi:

"semmi sem utal arra, hogy a szukralóz bevitele veszélyes vagy kerülendő lenne. Amint elvettük a szukralózt, az egerek immunrendszere normalizálódott".

Ráadásul egy ember számára nehéz elérni a vizsgálatban használt szukralózszintet pusztán az étrenddel történő bevitel révén. A tanulmány vezető szerzője szerint például egy személynek naponta körülbelül 10 doboz, a legmagasabb szukralóztartalmú diétás üdítőt vagy 30 csésze szukralózzal édesített kávét kellene meginnia ahhoz, hogy elérje a maximálisan elfogadható napi beviteli szintet.

A tanulmány szerzői azt mondják, hogy mivel kutatásukban egereket vizsgáltak, nem világos, hogy a szukralóz ilyen mennyiségben milyen hatással lesz az emberekre. A csapat azonban reméli, hogy kutatásukat hamarosan emberek körében is kiterjeszthetik.

 

 

 

 

forrás: https://healthnews.com/news/artificial-sweetener-sucralose-reduces-immune-response-in-mice/

Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meggyilkolt brit újságíróról és brazil őslakos-szakértőről neveztek el két új élesztőgombafajt

Az Amazonas őserdejében tavaly meggyilkolt két férfiról, Dom Phillips brit újságíróról és Bruno Pereira brazil őslakos-szakértőről neveztek el egy-egy új élesztőgombafajt - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

A MIND és a mediterrán étrendet követők kisebb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban

A tudósok megállapították, hogy azoknál az idősebb pácienseknél, akik szorosan követték ezen étrendek valamelyikét, kevesebb amiloid plakk és tau-tangulum volt az agyban, mint azoknál, akik nem tartották szigorúan ezt az étrendet.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.

Az olívaolaj mellékterméke a sportolók barátja lehet

Egy új tanulmány szerint az olíva gyümölcsvíz - amely egy erős antioxidánsban és hidroxitirozolban gazdag termék - javította a légzési teljesítményt és az edzés utáni regenerálódást fizikailag aktív embereknél.

Az élelmiszerlánc-biztonság mindenki érdeke

A magyar emberek az egyik legfontosabb szakterületnek tartják az élelmiszerlánc-biztonságot, melynek teljesítményével kiemelten elégedettek - ismertette egy tavaly őszi reprezentatív közvélemény kutatás eredményeit dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára.

Ayahuasca: A növényi alapú hallucinogén hatású főzet

Az ayahuasca egy növényi alapú pszichotróp drog, amelyet évszázadok óta használnak vallási vagy terápiás célokra alternatív gyógymódként.