A tudósok szerint bár a T-sejtek csökkent aktivitása nem biztos, hogy ideális azoknál, akik a rákkal küzdenek vagy valamilyen gyulladás van a szervezetükben, ugyanakkor például az autoimmun betegségek vagy a cukorbetegség esetében előnyös lehet.

A mesterséges édesítőszereket, mint például a szukralózt, gyakran használják az élelmiszerekben és italokban, hogy a kalóriatartalmat alacsonyan tartsák anélkül, hogy az édességet feláldoznák. A szukralóz a cukornál körülbelül 600-szor édesebb, és kémiai szerkezete megakadályozza, hogy felszívódjon az emésztőrendszerben.
A londoni Francis Crick Intézet kutatói nemrégiben a szukralóz fogyasztásának az immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták. A Nature című folyóiratban március közepén megjelent tanulmány szerint a nagy mennyiségű szukralóz fogyasztása csökkentette a T-sejtek aktiválódását egerekben.
Első vizsgálatuk során a tudósok azt vették észre, hogy amikor a maximálisan elfogadható napi bevitelhez közeli szukralózadagokat adtak rákban szenvedő egerekkel, a rágcsálók T-sejtválasza csökkent, és kevésbé voltak képesek aktiválni ezeket az immunsejteket rák vagy fertőzés hatására.
- mondta az első szerzőtárs, Julianna Blagih a Nature sajtótájékoztatóján.
"Ezután 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő, valamint egy vastagbélgyulladással küzdő egereknek adtunk szukralózt, és azt találtuk, hogy a szukralóz nagyon magas dózisainál eredményes T-sejtválaszt és csökkent gyulladást figyeltünk meg. Összességében ez előnyös volt az egerek számára" - teszi hozzá Blagih.

A sajtótájékoztatón a tanulmány szerzői azt mondták, hogy ha a nagy dózisú szukralóz hatása hasonló az embereknél is, akkor ez a felfedezés a T-sejtek által közvetített autoimmun betegségek, az 1-es típusú cukorbetegség, a Crohn-betegség és a T-sejtek által közvetített szervkilökődés lehetséges terápiáihoz vezethet.
Bizonyos állapotokban - például a rákban - a szukralóz által kiváltott csökkent T-sejtválasz nem biztos, hogy előnyös.
A tudósok megjegyzik, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által elfogadott maximális szukralóz-mennyiség 15 milligramm testsúlykilogrammonként. Ezzel szemben az FDA által elfogadott szint 5 milligramm testsúlykilogrammonként.
A tájékoztatóban Zani megjegyzi:
Ráadásul egy ember számára nehéz elérni a vizsgálatban használt szukralózszintet pusztán az étrenddel történő bevitel révén. A tanulmány vezető szerzője szerint például egy személynek naponta körülbelül 10 doboz, a legmagasabb szukralóztartalmú diétás üdítőt vagy 30 csésze szukralózzal édesített kávét kellene meginnia ahhoz, hogy elérje a maximálisan elfogadható napi beviteli szintet.
A tanulmány szerzői azt mondják, hogy mivel kutatásukban egereket vizsgáltak, nem világos, hogy a szukralóz ilyen mennyiségben milyen hatással lesz az emberekre. A csapat azonban reméli, hogy kutatásukat hamarosan emberek körében is kiterjeszthetik.
forrás: https://healthnews.com/news/artificial-sweetener-sucralose-reduces-immune-response-in-mice/