Back to top

Szilvafa tavaszi metszése - Két klasszikus irányzat

A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.

Szilva metszése tavasszal | Két klasszikus irányzat | MMG

 

A szilvánál rövid, néhány centi hosszú termőnyársakról várhatjuk a gyümölcsöt
A szilvánál rövid, néhány centi hosszú termőnyársakról várhatjuk a gyümölcsöt
Nagyon széles a szilvafaoltványok választéka, a legkisebb és a legnagyobb kertekbe is találhatunk megfelelőt. A középmagas törzsű oltvány idővel tízméteres átmérőjű koronát nevelhet, de olyan oltvány is akad, amely gyenge növekedési erélyű, így akár dézsába ültethető.

Mi alapján érdemes eldönteni, hogy nyitott, váza alakú vagy sudaras koronaformát alakítsunk ki a szilvafánkon, és melyik metszési metódusnak mik az alapelvei?

Ez is kiderül abból a rövid videófelvételből, amelyet Kosztka Ernő kertészmérnökkel készítettünk a szomori gyümölcsösében.

A metszőmester elmondja és követhetően be is mutatja, min terem a szilva és mire érdemes odafigyelnünk a tavaszi metszéskor.

A hosszabb vesszőkön is vannak virágrügyek, de Kosztka Ernő elmondása szerint nem innen várhatjuk a nagy termést
A hosszabb vesszőkön is vannak virágrügyek, de Kosztka Ernő elmondása szerint nem innen várhatjuk a nagy termést
Egyebek mellett kiderül, hogy mikor tekinthető túl erősnek a szilvafa termőkarja, mi a baj az ipszilonelágazásokkal, melyek azok a legjobb termőrészek, amiket érdemes meghagyni, és főként:

mikor álljunk neki a metszésnek?

A szilvafák kevés gondozás mellett is szépen fejlődnek, de alkalmanként meg kell metszeni őket. Ha így teszünk, meghálálják és rengeteg gyümölcsöt fognak teremni nekünk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Erdőgazdasági fejlesztések Nyíregyházán

Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. több fejlesztése Nyíregyházán, melyekkel a vármegyeszékhelyen élők kikapcsolódási lehetőségeit szerette volna bővíteni az erdőgazdaság. A fejlesztéseket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója adta át.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.