A hagyományos szilvafajták egyik részére a nagyobb, kerekebb termések jellemzők, amelyekben a gyümölcshús nem válik el jól a magtól, míg a másik csoportba a magvaváló, klasszikus szilvaformájú terméseket soroljuk.
Nagyon széles a szilvafaoltványok választéka, a legkisebb és a legnagyobb kertekbe is találhatunk megfelelőt. A középmagas törzsű oltvány idővel tízméteres átmérőjű koronát nevelhet, de olyan oltvány is akad, amely gyenge növekedési erélyű, így akár dézsába ültethető.
Mi alapján érdemes eldönteni, hogy nyitott, váza alakú vagy sudaras koronaformát alakítsunk ki a szilvafánkon, és melyik metszési metódusnak mik az alapelvei?
Ez is kiderül abból a rövid videófelvételből, amelyet Kosztka Ernő kertészmérnökkel készítettünk a szomori gyümölcsösében.
A metszőmester elmondja és követhetően be is mutatja, min terem a szilva és mire érdemes odafigyelnünk a tavaszi metszéskor.
Egyebek mellett kiderül, hogy mikor tekinthető túl erősnek a szilvafa termőkarja, mi a baj az ipszilonelágazásokkal, melyek azok a legjobb termőrészek, amiket érdemes meghagyni, és főként:
mikor álljunk neki a metszésnek?
A szilvafák kevés gondozás mellett is szépen fejlődnek, de alkalmanként meg kell metszeni őket. Ha így teszünk, meghálálják és rengeteg gyümölcsöt fognak teremni nekünk.