Back to top

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

A PM2,5 a jó levegőminőség egyik mutatója és a közegészségügyi kockázat egyik mutatója. A WHO 2021-ben határértéket állapított meg a levegőben lévő PM2,5 mennyiségére, amely nem befolyásolja károsan az egészséget, amit 5 mikrogramm/köbméter értékben határoztak meg.

Kiderült, hogy 2019-ben a világon szinte egyetlen helyen sem mutattak ki ilyen értékeket.

A levegőminőség tanulmányozása globális szinten óriási kihívás. Mérőállomásokból a látszattal ellentétben nincs túl sok, és egyenetlenül oszlanak el. Az ausztráliai Monash Egyetem kutatói más módszereket is alkalmaztak, hogy átfogó képet kapjanak az egész világ átlagos PM2,5-tartalmáról.

A levegőminőségi megfigyelőállomások adatai mellett a műholdas időjárás-érzékelőkből származó információkat is felhasználták. Statisztikai és gépi tudományos módszereket alkalmaztak az adatokra, így átfogó képet kaptak a PM2,5 koncentrációról a bolygó minden szegletében (pontosan minden 10 négyzetkilométeres földrajzi szeletben)

A tanulmány nemcsak a 2019-es állapotot vette figyelembe, hanem a levegőminőség 2000 óta bekövetkezett változásait is.

A jó hír az, hogy az átlagos PM2,5-koncentráció csökkent Európában és Észak-Amerikában, de sajnos nőtt többek között Dél-Ázsiában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Latin-Amerikában.

A legmegdöbbentőbb információ, amit a kutatók az adatok elemzéséből megtudtak, hogy a Föld szárazföldi területének mindössze 0,18 százalékán van a WHO által meghatározott határérték alatt, azaz a PM2,5-öt figyelembe véve.

Ezen a területen a világ népességének mindössze 0,001 százaléka, alig több mint 80 000 ember él.

Azt meg kell jegyezni, hogy a PM2,5 koncentrációja állandóan változó érték. mind napi, mind éves szinten.  Az utolsó mérés szerint a leghosszabb ideig - az év 90 százalékában - Dél- és Kelet-Ázsiában volt magas a koncentráció.

A tanulmány csak a PM2,5 részecskéket, azaz a nagyon kis átmérőjű részecskéket vette figyelembe. Az emberre sokkal veszélyesebbek a PM10 részecskék. A kutatók megjegyzik, bármilyen típusú részecske veszélyes lehet az emberi egészségre, különösen, ha valaki naponta belélegzi az azt tartalmazó levegőt.
A világ mely régióiban van még remény? A legtisztább, nagyobb PM2,5-től mentes levegő az USA-ban, a Sziklás-hegységben, Izlandon, Norvégia északi partvidékén és Ausztrália egyes helyein található. Sajnos a lista itt véget ér. Ha nem teszünk határozott lépéseket a PM2,5-szennyezés csökkentésére legalább az ázsiai országokban, a levegő minősége tovább romlik, és ez emberek százmillióinak egészségére lesz káros hatással.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.