0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de fokozatosan teret nyer a tavaszias időjárás. A nappali maximumhőmérséklet általában 10-15 °C körül alakul, éjszakánként pedig megszűnnek a fagyok. Az utóbbi napokban átvonult csapadékfrontból csak kevés helyen hullott említésre méltó mennyiségű eső, így továbbra is aszályközeli az időjárás.

A növényzet nélküli megbolygatott szántókon a gyakori viharos szél hatalmas mennyiségű talajt mozgat meg, elszállítva az értékes termőréteget.

A mezőgazdaság számára a sikeres tavaszi munkákhoz már most hiányzik a nedvesség a felső és az alsó talajrétegekből egyaránt.

A mérsékelten melegedő időjárás ellenére már a későn fakadó növények rügyei is megmozdultak. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Most már csak a rezes-kénes permetezéseket érdemes végezni, az olajos készítmények kárt tehetnek a virágrügyekben, és ha valamelyik növény elkezd virágot bontani, akkor a

virágzás idejére hagyjuk abba a réztartalmú szerek használatát is. Virágzás után ismét használhatjuk a rézhidroxid és tribázikus rézszulfát alapú készítményeket, de csak szigorúan az engedélyezett dózisban.

A napokban a mandula mellett a kajszi és az őszibarack virágzása is elkezdődik. Ez a fejlődési fázis a legkedvezőbb a virág- és hajtásfertőző monília számára, ugyanis a kórokozó a virágokon keresztül jut be a növényekbe, főként, ha hűvösebb és csapadékosabb a környezet ezekben a napokban. Virágzás idején szerves kontakt és felszívódó gombaölő készítményekkel előzzük meg a fertőzést.

A növényeken a katicabogárfajok nagy létszámban kutatnak táplálék után. Ez is jelzi, hogy a tojás alakban áttelelő levéltetvek is megjelentek tápnövényeiken. Táplálkozásuk megkezdődik a ribiszkén, az almán, és folyamatosan a többi növényen is.

Az első napsütés hatására már előbújtak telelőhelyükről a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák is.

Létszámuk alapján kijelenthetjük, hogy ebben az évben is gondot fognak okozni, akárcsak a bukszusok rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly. Utolsó nemzedékük hernyó alakban töltötte a telet, de a védettebb kertekben már vége a téli nyugalmi állapotnak. A hernyók még néhány hétig táplálkoznak a puszpáng leveleiből, majd bábozódnak és a nyár kezdetén kirajzanak a lepkék. Tavaly a lepkék rajzása június elején kezdődött. Vizsgáljuk át a bokrok közepét is, nehogy meglepetés érjen bennünket. A lepkék rajzása kitűnően megfigyelhető feromoncsapdás módszerrel.

Időszerű a kerti pázsit tavaszi tisztogatása. Távolítsuk el az elhalt leveleket, szellőztessük a gyökérzet talaját,

szórjuk ki a pótlandó tápanyagokat fejtrágya, érett marhatrágya, komposzt kijuttatásával. Árnyékos helyen távolítsuk el a mohát, mert teljesen kiritkítja a gyepet.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet