0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

youtube://v/ELIbAX1YBxg

Balogh Gyula abádszalóki polgármester szerint a Tiszator Böllérfesztivál abban különbözik más böllérfesztiváltól, hogy itt nemcsak szemrevételezni lehet a disznóvágás lépéseit, de a kíváncsiak társulhatnak is a disznóvágó csapatokhoz, részt vehetnek a feldolgozás folyamataiba és az ez után következő ételkészítésben is, amit majd a zsűri értékel. A polgármester szerint az a jó, ha minél több tájegységről érkeznek a versenyzők, mert akkor annál több ízvilágot megkóstolhatnak az érdeklődők.

„Az volna a Tiszator Böllérfesztivál üzente, hogy átadjuk a magyar disznóvágás hangulatát, mikor is a disznótor után előkerültek a hangszerek, és a disznóvágásból igazi családi rendezvény kerekedett”

– ismertette Balogh Gyula.

Donáta megismerte a fesztivál védjegyét, azt a 250 méteres kolbászt, ami nagyjából 800 adagnak felel meg, de találkozott modern konyhából származó sertésétellel is, mint amilyen a tacoba töltött pulled pork.

Megismerkedett böllértanoncokkal; megemlékezett Béláról, a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, 600 kilogrammot nyomó kenderesi disznóról, aki már gazdájával együtt nincs köztünk. Találkozott Hegedűs Sándorral, a Hegedűs-Hús húsüzem ügyvezetőjével, aki az ételek zsűrizésében vállalt szerepet. Minden induló csapat 5-6 tradicionális ételét kellett megkóstolnia, ami nem kis mennyiség, de persze valamivel le kell fojtani a pálinkát, és ez jól is van így.

Tiszator Böllérfesztivál egyfajta lezárása a télnek, innentől indul a Tisza-tó-szezon a különböző rendezvényekkel, amik szintén tartogathatnak érdekességeket az AgroTime stábjának.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu