Back to top

Disznólkodás Abádszalókon

Bányavölgyi Donáta ezúttal Abádszalókon, a XV. Tiszator Böllérfesztiválon járt az AgroTime stábjával, hogy mélyebben is megismerje a hagyományos magyar disznótort, a vele járó összetéveszthetetlen miliőt, és megkóstolja hamisítatlan tömény hungarikumunkat, amiből aztán több mint kóstolás lett… De hát az igazi disznóvágás már csak pálinkával jár.

Készüljünk fel megfelelően a szúrásra! | Böllérfesztivál Abádszalókon | MMG AgroTime

Balogh Gyula abádszalóki polgármester szerint a Tiszator Böllérfesztivál abban különbözik más böllérfesztiváltól, hogy itt nemcsak szemrevételezni lehet a disznóvágás lépéseit, de a kíváncsiak társulhatnak is a disznóvágó csapatokhoz, részt vehetnek a feldolgozás folyamataiba és az ez után következő ételkészítésben is, amit majd a zsűri értékel. A polgármester szerint az a jó, ha minél több tájegységről érkeznek a versenyzők, mert akkor annál több ízvilágot megkóstolhatnak az érdeklődők.

„Az volna a Tiszator Böllérfesztivál üzente, hogy átadjuk a magyar disznóvágás hangulatát, mikor is a disznótor után előkerültek a hangszerek, és a disznóvágásból igazi családi rendezvény kerekedett”

– ismertette Balogh Gyula.

Donáta megismerte a fesztivál védjegyét, azt a 250 méteres kolbászt, ami nagyjából 800 adagnak felel meg, de találkozott modern konyhából származó sertésétellel is, mint amilyen a tacoba töltött pulled pork.

Megismerkedett böllértanoncokkal; megemlékezett Béláról, a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, 600 kilogrammot nyomó kenderesi disznóról, aki már gazdájával együtt nincs köztünk. Találkozott Hegedűs Sándorral, a Hegedűs-Hús húsüzem ügyvezetőjével, aki az ételek zsűrizésében vállalt szerepet. Minden induló csapat 5-6 tradicionális ételét kellett megkóstolnia, ami nem kis mennyiség, de persze valamivel le kell fojtani a pálinkát, és ez jól is van így.

Tiszator Böllérfesztivál egyfajta lezárása a télnek, innentől indul a Tisza-tó-szezon a különböző rendezvényekkel, amik szintén tartogathatnak érdekességeket az AgroTime stábjának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

A Lufthansa szendvicsjáratai

A Lufthansa légitársaság új szolgáltatást vezetett be a külföldi útvonalakon: az utasok még leszállás előtt megvásárolhatják az el nem adott ételeket, amelyeket magukkal vihetnek - sokkal olcsóbban.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.