0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremthetünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára - emelte ki köszöntő beszédében Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár az Agrárminisztérium Magyar Tudományos Akadémián tartott konferenciáján, melyet az Erdők Világnapja alkalmából rendeztek.

Az idén az erdők és az emberi egészség közötti kapcsolatra helyeződött a hangsúly, ehhez kapcsolódóan az ENSZ hat kulcsfontosságú témát ismertet.

Az erdők világszerte fontos élelmiszer- és tápanyagforrásai az embereknek is.

Csaknem egymilliárd ember szerzi be a napi betevőjének jelentős részét a vadonból, onnan származó gyógy- és fűszernövényeket, gyümölcsöket, csonthéjasokat, húst és rovarokat fogyaszt.

Az erdő a természet patikája: nagyjából ötvenezer növényfaj – melyből sok az erdőkben nő – rendelkezik valamilyen gyógyhatással. A helyi közösségek sokféle erdei eredetű gyógyszert használnak a különféle betegségek kezelésére. Sőt, számos gyakori gyógyszeripari készítménynek is erdei növények az alapanyagai, például a rózsás meténgből rákgyógyszereket, a kínafából kinyert kininből malária elleni szereket készítenek.

Az egészséges erdők megóvnak a betegségektől.

Természetes védvonalként megakadályozzák, hogy az állatokról emberekre terjedjenek a betegségek.

Az egyenlítői térség egyre kiterjedtebb erdőirtásai miatt azonban nő a kockázata annak, hogy az állati betegségek az embereket is megfertőzzék. Az 1960 óta leírt új betegségek több mint 30 százaléka köthető a földhasználat változásához, amibe beletartoznak a fejlődő világban tapasztalható erdőirtások is.

Az erdők javítják a mentális és a fizikai egészséget.

Az ott eltöltött idő növeli a pozitív érzelmeket és csökkenti a stresszt, a vérnyomást, a depressziót, a kimerültséget, a szorongást, oldja a feszültséget. A városban lévő fák emellett elnyelik a gépjárművek és az ipar által kibocsátott szennyező gázokat és kiszűrik a finom részecskéket, például a port és a kormot. Ezzel megóvja a városi népességet a légzőszervi megbetegedésektől.

Központi szerepet játszanak az erdők az emberi egészséget leginkább fenyegető kihívás, a klímaváltozás elleni harcban. Az egészséges erdők segítenek a globális felmelegedést kordában tartani: 662 milliárd tonnányi szén-dioxidot kötnek meg, mely több mint a fele a talaj és a vegetáció által tárolt szénkészletnek.

Az erdők és a fák emellett enyhítik a klímaváltozás által okozott hőséget és a szélsőséges időjárási tényezők hatásait is.

Például az épületek köré megfelelően ültetett fák képesek lehűteni a levegőt, és akár 30 százalékkal is csökkenthetik a klimatizálás költségeit.

Az erdők veszélyben vannak és a segítségünkre szorulnak!

Évente tízmillió hektárnyi erdő – mely nagyjából 14 millió focipálya méretének felel meg – tűnt el a Földről az erdőirtások következtében 2015 és 2022 között. Bár Európában, és így Magyarországon is a folyamat pont ellentétes, és folyamatosan nő a fával borított terület, a kártevők itt is problémát okoznak az erdőkben. Világszerte évente mintegy 35 millió hektár erdőt károsítanak például a rovarok. A bozóttüzek 2015-ben 98 millió hektárnyi erdőterületet sújtottak világszinten. Erdőbarát irányelvekkel és további jelentős erdőkbe és fákba fektetett beruházásokkal azonban megvédhetjük bolygónkat és saját egészségünket.

(Forrás: ENSZ FAO)

Forrás: A Mi Erdőnk