0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Hajtisztítás a növények erejével

Szappanfű és társai: növények melyek segítségünkre lehetnek a haj tisztításában, ápolásában. A vegyipar által előállított tisztítószerek és samponok szépen haboznak, és tisztává varázsolnak minket és az otthonunkat. De ennek végül a természet issza meg a levét, mert a hab és a tisztítóhatás nem szinonimák. A habzás csak a mutatvány része, hogy elhiggyük, hogy a szer tökéletesen működik.

Hajtisztításra a hazai gyógynövénypaletta is kínál lehetőséget, és ez nem csak nekünk, de a környezet számára is sokkal kedvezőbb, sőt, rendkívül könnyen megtermeszthetők és kifejezetten kíméletesek. Azoknak is van megoldás, akiknek nagyobb az igénye a különlegességekre vagy az egzotikumokra, hiszen akad néhány különleges, superfood kategóriás növény erre a célra is.

A növények szappanja

A szaponin kifejezés a latin sapo, szappan szóból képződött. A növényvilágban meglehetősen gyakran előforduló vegyületcsoport, melyből már többszáz vegyületet izoláltak. Közös jellemzőjük, hogy vízzel elkeverve, összerázva habot képeznek.

A természet által kínált tisztítóvegyület sokkal visszafogottabban habzik, gyengéden tisztít, de nyilván az élő vizeket ezektől is óvni kell.

Szappanfű

A szegfűfélék népes családjába tartozó orvosi szappanfű (Saponaria officinalis) a nevéhez hűen tisztító- és tisztálkodószerek készítésére alkalmas. Évelő, termesztése viszonylag könnyűnek mondható, de terjeszkedésére számítani kell. Amennyiben rendszeresen használjuk, nem fog a fejünkre nőni. Májustól hozza kellemesen édeskés, rózsaszínes- lilás színű, esténként felerősödő illatú virágait. Használhatjuk frissen és eltehetünk belőle szárítva későbbre. Mosásra, tisztálkodásra való használata a kőkorszakig nyúlik vissza.

 

A teljes növény használható, mivel minden része tartalmaz szaponint. Levele és virágja nyáron, gyökere ősszel gyűjthető.

Frissen használva 3- 4 virágos hajtás elegendő egy alkalomra. Tegyük a kisebb darabokra vágott növényi részeket (levél, szár, virág) egy nagyobb tálba, és öntsünk rá kb. két liter meleg vizet. Áztassuk egy keveset, majd amint bírja a kezünk a hőfokot, kezdjük el gyúrogatni, morzsolgatni, dörzsölni, kinek mi esik jobban a kezére. Pillanatok múlva megindul a szaponin kioldódása, és lágy selymes hab öleli körül dolgos kezünket. Nagyjából 5- 6 perc elegendő, hogy egy megfelelő hatóanyagtartalmú, zöldes színű oldathoz jussunk. Szűrjük át egy lavórba, adjunk hozzá meleg vizet és használjuk fel azonnal. A hajat és a fejbőrt megnedvesítjük, „beáztatjuk”, utána finom mozdulatokkal megmasszírozzuk. Néhányszor megismételjük, majd a vizet lecseréljük. Mivel semmilyen vegyszer és káros anyag nincs benne, amint kihűlt felhasználhatjuk növények locsolására. Az öblítővízbe löttyintsünk egy kis ecetet és távolítsuk el a mosószermaradványokat a hajból. Finoman itassuk fel a nedvességet, majd szárítsuk meg, anélkül, hogy a nedves hajszálakat megcincálnánk.

A szappanfűkivonat a vékonyszálú, gyengetartású haj számára valóságos áldás, mivel kíméletesen tisztít, és természetes módon lazítja, emeli meg a hajat. A szárított, felaprított növényi részeket kis lángon főzzük, ne forraljuk, majd hasonlóképpen használjuk.

Borostyán

Fiatal leveleit augusztus- szeptember környékén, éppen virágzás előtt érdemes gyűjteni, mert ilyenkor a legmagasabb a hatóanyagtartalmuk. Nyolc- tíz friss, fiatal levelet tépdessünk darabokra és főzzünk 500 ml vízben 10 percig kis lángon, szűrjük át és öntsük a hajmosó vízbe.

Mosódió

A szappanfafélék családjába tartozó Sapindus mucorossi termése használható mosásra, készíthetők belőle különféle tisztítószerek és természetesen sampon is. Nyolc termésfelet főzzünk közepes lángon 1 liter vízben 10 percig. Szűrjük az oldatot a mosóvízhez, áztassuk bele a hajat, finoman dörzsöljük át a fejbőrt, végül öblítsük le ecetes vízzel. Csodálatos tartást ad a hajnak.

 

Shikakai

Az Acacia concinnata, közismertebb nevén Shikakai évezredek óta alkalmazott ájurvédikus gyógynövény. A növény levelét, termését és kérgét gyűjtik, szárítják vagy kivonatot készítenek belőlük. A szárítmány porrá őrlés után alternatív samponként szolgál. Hatékonyan, de gyengéden tisztít, miközben kondicionálja a hajat, erősíti a hajgyökereket, serkenti a hajnövekedést, megszünteti a korpásodást és a fejbőr viszketését. Nem ajánlott várandósság idején, gyermekek számára és nagyon száraz haj esetén önmagában használva. Mérjünk ki 25-50 g port és keverjük krémesre kétszer annyi forralt vízzel.

Hagyjuk kellemesen elviselhető hőmérsékletűre hűlni, és vigyük fel a megnedvesített hajra. Enyhén masszírozzuk át a fejbőrt és legalább 5 percig tartsuk a hajon mielőtt langyos vízzel leöblítenénk.

Balzsamdió

Az Emblica officinalis termése megszárítva, porrá őrölve alkalmas a haj tisztítására és táplálására. Erősíti a hajgyökeret, serkenti a hajnövekedést, javítja a haj szerkezetét, megállíthatja a hajhullást, meggátolja a korpásodást, késlelteti az őszülést. 50 g amlaport (hajtömegtől függően lehet többet is vagy kevesebbet) némi 40 °C-os vízzel sűrű masszává keverünk, belemasszírozzuk a benedvesített fejbőrbe és a hajba. Legalább 20 percig zuhanysapkával a fejünkön dunsztolódunk, aztán langyos vízzel alaposan leöblítjük. Első használat előtt érdemes ellenőrizni, hogy tolerálja- e a bőrünk.

A növényi „tisztítószerek” világa rendkívül érdekes. Mindenképpen megéri látogatást tenni oda, különösen annak, aki allergiás a vegyszerekre, illetve annak, aki környezettudatosabb és emberbarátabb megoldást szeretne találni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu