Back to top

Hogyan óvhatjuk meg a bélrendszer egészségét és ez miért fontos?

A bélrendszer egészségéről az elmúlt évben sok szó esett, és jogosan: az egészséges bélrendszer közrejátszik a jól működő emésztőrendszerben, hozzájárul a tisztább bőrhöz, a jobb agyműködéshez, a jobb alváshoz, az erősebb hajhoz és körömhöz, és alapvetően mindenhez, amitől jól érezzük magunkat.

Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a dolgunkat az egészséges bélrendszer fenntartásában létrehoztak egy útmutatót, mely kidolgozásában három különböző terület szakértője vett részt - Olga Hamilton elismert táplálkozási szakértő, Rose Ferguson, funkcionális orvoslással foglalkozó szakember és Rachel Lopez, edző.

Hogyan lehet javítani a bélrendszer egészségét?

Győződjünk meg róla, hogy az elfogyasztott élelmiszerek változatosak

Rachel Lopez, edző szerint a magas rosttartalmú, összetett szénhidráttartalmú növények a legjobbak a bélrendszer számára.

Ezek a növények biztosítják a bélrendszer számára a szükséges rostokat és polifenolokat, hogy a bélrendszerben lévő összes különböző mikrobát táplálni tudják.

Az étkezés tervezésénél néhány ember számára nehézséget okoz ennek teljesítése, ezért azt javasolja, hogy a következőkkel kezdjünk:

  • Görög joghurt (ha lehetséges, némi tejsavófehérjével keverve, hogy növeljük a fehérje mennyiségét), majd adjunk hozzá némi diófélét (például mandulát), magvakat, chia magot, áfonyát és málnát.
  • Ebédre és vacsorára a főtt édesburgonya, edamame bab, zöldbab, vesebab vagy brokkoli nagyszerű kezdetnek, egyes fehérjeforrások, például pulyka, csirke vagy tonhal mellett.

Rágjuk meg alaposan az ételt

Rose Ferguson azt tanácsolja, hogy szánjunk időt arra, hogy minden egyes falatot értékeljünk. A rágás lehetőséget ad az emésztőenzimeknek és a gyümölcsleveknek, hogy hatékonyan lebontsák az ételt.

Minimalizáljuk a feldolgozott élelmiszereket

A vegyi anyagok károsítják a bélrendszert. A feldolgozott élelmiszerekben található összes adalékanyag és mesterséges édesítőszer krónikus stresszt jelent a bélrendszer számára.

Ezek a mellékhatások a puffadáson és székrekedésen keresztül nyilvánulhatnak meg.

Próbáljuk ki az időszakos böjtöt

A cirkadián ritmusú böjt, azt jelenti, hogy az étkezéseinket a testünk belső órájához időzítjük. Ez a böjt lehet nyolcórás ablakon belüli étkezés, de akár 12 órás is. Ha úgy tekintünk a gyomrunkra, mint egy lerakóhelyre az ételek számára, akkor időt kell adnunk ennek a talajnak, hogy feltöltődjön és újratáplálkozzon. Hagyjuk, hogy feldolgozza a kapott táplálékot, megeméssze, majd felvirágozzon.

„Én személy szerint olyan későn eszem, amilyen későn csak tudok, így a napi első étkezésem néhány napon csak 12 órakor történik. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet eszem, csak az összes étkezésemet sűrített idő alatt végzem el. Az, hogy közel két órával lefekvés előtt eszem, javította az alvásom általános minőségét.

Az emésztésem nem tart fenn késő este, így másnap, amikor edzésre megyek, az izmaim teljesen helyreálltak, és megkapták a szükséges pihenést a gyógyuláshoz és a gyulladások csökkentéséhez”

– mondja Rachel Lopez.

Fogyasszunk fermentált élelmiszereket

„Már egy kis adag fermentált élelmiszer is növeli a bélrendszer mikrobiomját. A legjobb példák a kombucha, a kimchi és a kefir. Azt tanácsolom, hogy ezeket rendszeresen fogyasszuk, de ne nagy mennyiségben egyszerre. A bélrendszernek időre van szüksége az alkalmazkodáshoz, így időt hagyva ezeknek az új probiotikumoknak, hogy megtelepedjenek” – mondja Rachel Lopez.

Próbáljuk ki az almaecetet

Egy felesnyi almaecet egy kis vízben oldva étkezés előtt valóban segítheti az emésztést azáltal, hogy növeli az emésztőnedveket és az enzimeket, amelyek a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék lebontásához szükségesek.

Testmozgás

A mozgás bizonyítottan jót tesz a bélrendszernek. Ami még ennél is jobb lehet, az a szabadban való mozgás, hiszen a napfény és a D-vitamin minden szempontból javítja az egészséget.

Próbáljuk ki, hogy a rendszeres edzések mellett tudatosan beépítjük a sétákat is a napirendünkbe. Ugyanakkor az alvás és a regenerálódás is ugyanolyan fontos, mint a mozgás.

Bármilyen edzésforma, ami ösztönzi a tudatos mozgást, szintén hasznos lehet, mint például a jóga, a pilates vagy az úszás. Ezek a mozgásformák csökkentik a krónikus stressz szintjét a szervezetben, és a légzésre összpontosítanak.

Forrás: 
wallpaper.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.