0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Alakulóban a Magyar Precíziós Állattartásért Egyesület

Még ebben a hónapban hivatalosan is megalakul az az egyesület, amely a precíziós állattartás népszerűsítését és hazai elterjesztését tartja legfontosabb feladatának. Az egyesület szervezését elsősorban kutatók, egyetemi szakemberek indították, de azzal a céllal, hogy minél több állattartó a tagja legyen és használja szolgáltatásaikat.

„Az egyesület létrehozásának ötlete régóta többünk fejében motoszkált, részben azért, mert a precíziós gazdálkodás fogalmát a növénytermesztési ágazat használja, emiatt nem jut kellő figyelem a PLF (Precision Livestock Farming) megoldásokra – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Pajor Gábor állatorvos-adatelemző és informatikus, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet állattenyésztési kutatásvezetője, az egyesület egyik szervezője. – A fejlett országokban már jó ideje külön társaságokba és szervezetekbe tömörülnek a precíziós állattartók és tenyésztők, ezért úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy mi is így tegyünk. Hisszük, hogy

ha kellő figyelmet és képviseletet kapnak a hazai PLF-megoldások, akkor azok elterjedése a hazai mezőgazdaságban is gyorsabb lesz.”

A megalakuló egyesület célja a precíziós állattartás és tenyésztés lehetőségeinek terjesztése, a precíziós megoldások kutatóinak, fejlesztőinek, gyártóinak, kereskedőinek és felhasználóinak összekapcsolása annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges állati eredetű élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz, miközben a termelés figyelembe veszi az állatok jóllétét, biztosítja a Föld természeti erőforrásainak és biodiverzitásának megőrzését, a fenntartható és élhető környezetet.

Az alapítók között mások mellett megtaláljuk a MATE és az ELTE kutatóit, akik azt tervezik, hogy az egyesület szakértőként tevékenykedik majd az ágazatban; igyekszik a kutatási eredményeket mielőbb a termelés szolgálatába állítani, hogy a hazai állattenyésztésben a tapasztalat és a megérzés mellett a gazdálkodók az adatokra alapozva hozzák meg döntéseiket.

„Ezeket az adatokat ma is használhatnák a gazdálkodók, hisz a termelésük során számos olyan eszközzel dolgoznak, amelyek képesek adatokat generálni. Csak ahelyett, hogy információkat nyernének ki ezekből az adatokból, sajnos sok esetben »kidobják« azokat. Ezen is változtatni akarunk”

– mondja Pajor Gábor.

Az egyesület kiadványokkal, oktatással, szaktanácsokkal segítené a gazdálkodókat, de konkrét esetekben szakvéleményt is adnak majd, legyen szó akár a takarmány-összetételről, a tejház működéséről, a trágyakezelésről vagy bármi más, az állattartással összefüggő kérdésről, problémáról. Emellett olyan adatbázisokat kívánnak felépíteni, amelyekből statisztikai adatszolgáltatással segíthetik az ágazati szereplőket. A megalakulás előtt álló egyesület tervei szerint bekapcsolódik a hasonló nemzetközi szakmai szervezeti munkába, és olyan kapocs kíván lenni a hazai állattartásban, amely összekapcsolja a kutatási és termelési folyamatokat, a feldolgozási, kereskedelmi és fogyasztói csoportokat.

„Hiszünk abban, hogy a precíziós állattartási megoldások segítik és támogatják azokat az erőfeszítéseket, amelyek révén megfelelő mennyiségű és minőségű állati eredetű élelmiszerekkel látható el az emberiség, a Föld természeti erőforrásainak megőrzésével. A természetes környezettel való harmonikus együttélés a feltétele az élhető Föld hosszú távú biztosításának. A precíziós megoldások lehetővé teszik, hogy sokkal részletesebb és pontosabb képet kapjunk az állatokról, környezetükről és a gazdálkodás természetre gyakorolt hatásáról. Az így nyert adatok feldolgozásával gazdaságosabban, kisebb, de sokkal több tényezőt figyelembe vevő beavatkozással állítható elő az emberi szükségleteknek megfelelő olyan állati élelmiszer, amely megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges […]” – áll a megalakulás előtt álló egyesület hitvallásában.

Az informális egyesület hivatalos e-mail címmel még nem rendelkezik, de várják az érdeklődők kérdéseit, javaslatait a hungarianplf@gmail.com ideiglenes levelezési címükre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu