0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Befejeződött az Alföld átfogó vízgazdálkodási fejlesztése

A Tisza vidékén számos helyen, valamint az Alsó-Duna völgyében is bővítették és modernizálták a víztározókat és a csatornákat.

Nagyszabású vízgazdálkodási fejlesztés valósult meg az Alföldön. Az elvégzett műszaki beavatkozások megteremtik a belvízelvezetés, valamint a vízvisszatartás és -tározás egyensúlyát. A projekt az Európai Unió és a magyar állam 6 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával jött létre a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében.

A beruházás legfőbb célja az volt, hogy az egyre gyakoribb szélsőséges időjárás miatt erősödő vízvisszatartási igényeknek megfelelően hosszú távon fejlesszék az adott térség vízkészlet-gazdálkodását.

Ennek része a vízvisszatartás, a lefolyás-szabályozás és a különböző vízigények kielégítése, melyek érdekében megépültek, fejlesztésen vagy rekonstrukción estek át az ehhez szükséges vízgazdálkodási műtárgyak és létesítmények. Ezek mellett további, közvetett cél a vízi ökoszisztémák és vizes élőhelyek védelme, valamint a vízgazdálkodási feladatok ellátását segítő infrastrukturális feltételek megteremtése.

A Karcag, Kunhegyes és Abádszalók térségében végrehajtott Villogó belvízcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója összetett elemekből állt. A fejlesztés során kotrási munkálatokat, a meglévő műtárgyak rekonstrukcióját, töltéskorona stabilizációt, új műtárgyak és egy félig stabil szivattyútelep megépítését végezték el. A másik projektelem a Tisza-tó keleti partján található Örvényabádi belvízrendszer csatornáinak mederfejlesztése és műtárgyainak rekonstrukciója volt, amely Abádszalók, Tiszaderzs, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszaigar és Tiszaörs településeket érintette. Itt is a beavatkozások részét képezte a mederkotrás, iszaptalanítás, a meglévő vízi létesítmények rekonstrukciója, valamint újak építése.

Mint azt a KÖTIVIZIG munkatársai kiemelték:

a belvízcsatornák lefolyási paramétereinek javításával nő a csatornák vízszállító képessége, ezzel együtt nő a hasznosítható vízkészlet, és mérséklődnek a káros víztöbbletből adódó kedvezőtlen hatások.

Az újonnan épült vízszint-szabályozó és vízkormányzó műtárgyak, illetve a meglévő műtárgyak funkcióbővítése és helyreállítása mind hozzájárulnak a vízvisszatartás, a vízpótlás és a kártételek elleni védekezés megvalósításához, továbbá javul a vízháztartás is az adott térségben. A projekt elősegíti a betározott természetes vízkészletek időbeli és térbeli hasznosítását, ugyanakkor hozzájárul a belvízi kockázatok csökkentéséhez, ezáltal mérsékelve az éghajlatváltozás szélsőséges hatásait (heves esőzések kártételei, aszályos időszakok).

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/KÖTIVIZIG