0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Esőkkel kísért lehűlés

Az elmúlt egy hét nagyrészt száraz, de egyre melegebb időjárása kedvezett a tavaszi munkáknak és a vegetáció gyors fejlődésének, ugyanakkor a talajok felszín közeli rétege sokat száradt. A folytatásban azonban a már kritikusan száraz északnyugati tájakra is érkezik eső, amihez lehűlés is társul – szombaton csak pár fokkal, majd hétfőtől jelentősen visszaesik a hőmérséklet.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

A mögöttünk álló egy hétben jellemzően száraz, napról-napra melegebb időjárás uralkodott hazánkban. Csak kedden fordultak elő záporok az ország keleti felén, de ezekből is kevés helyen hullott 1-2 mm-t meghaladó mennyiség. Bár a megelőző időszakban több hullámban is volt csapadék, de az elmúlt 30 nap során az északnyugati országrészben így is alig esett, és a déli, délnyugati tájak kivételével országszerte hiányt mutat az elmúlt egy hónap csapadékösszege.

A talajok felszín közeli része mindenütt sokat száradt az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, a Rábától északnyugatra viszont kritikusan száraz már a felső 20 cm-es réteg. A közepes és mélyebb talajrétegek többnyire jó vízellátottságúak, az Alföld keleti és déli tájain foltokban még mindig előfordul belvíz.

A hőmérséklet a múlt hét közepén átvonult hidegfront mögött jelentősen visszaesett a megelőző időszakhoz képest. Múlt csütörtökön és pénteken csak 10 fok körül alakultak a maximum értékek, és a hideg levegő nyugalomba kerülésével péntek hajnalban országszerte erős, -3 és -6 fok közötti fagyok alakultak ki.

Még szombaton és vasárnap is sokfelé hűlt fagypont alá a levegő a hajnali órákban, majd vasárnap napközben jelentős melegedés kezdődött. A hét elejétől megszűntek a fagyok, napközben pedig 15-20 fok közé melegedett a levegő. Az 5 cm-es talajhőmérséklet most 9 és 12 fok között alakul, és bár jelenleg nagy területen meghaladja a 10 fokot, ez még nem tekinthető tartósnak.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, és a repce is jól néz ki.

Az elmúlt napok 10 fok fölötti átlaghőmérsékletének hatására egyre több gyümölcsfajta virágzik, vagy áll közvetlen virágzás előtti állapotban. A mandula és kajszi mellett már az őszibarack és egyes szilvafajták is virágot bontottak, valamint az alma és körte virágrügyei is erősen meg vannak duzzadva.

A folytatásban két hullámban érkező lehűlés veti vissza a vegetáció idő előtti fejlődését, és csapadék is érkezik. Pénteken nappal még sokfelé melegszik 20 fok fölé a levegő, majd a nap második felében észak felől megvastagszik a felhőzet, és éjszakától egyre többfelé ered el az eső. Szombat délutánig nagy területen lehet 2-10 mm közötti mennyiségre számítani. A hőmérséklet ekkor az ilyenkor szokásos, 13-18 fok közötti értékekre esik vissza, majd vasárnap este újabb hidegfront éri el térségünket, ami mögött a jövő hét első felében hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztja el a Kárpát-medencét hétfőn és kedden erős, többfelé viharos szél kíséretében.

Vasárnap estétől hétfő estig újabb 10 mm körüli csapadékra van kilátás, kedden és szerdán pedig hó és havas eső záporok is kialakulhatnak, de ezekből már nem érkezik jelentős mennyiség.

Hétfőtől napközben is 10 fok alatti hőmérsékletek lesznek jellemzőek, kedden és szerdán hajnalban pedig nagy területen hűl fagypont alá a levegő, a szélvédett területeken főként szerdán lehet -5 foknál is hidegebb. A lehűlés hatására visszaesik a talajhőmérséklet is. Melegedésre jövő csütörtöktől számíthatunk, aminek üteme egyelőre még elég bizonytalan.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu