Back to top

Fenntarthatósági szempontok a borászatban

Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

Márciusban nagy hangsúlyt kap a természet és a természetre való odafigyelés. Ebben a hónapban több olyan világnap is van, ami a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet. Ilyen például az energiatakarékosság, az újrahasznosítás vagy éppen a víz világnapja. A hónap utolsó szombatja pedig a Föld órája elnevezésű, világméretű kezdeményezés dátuma. Ma már a környezettudatosság egyre több iparágban, tevékenység során kap szerepet. Benesch Antal főborásszal arról beszélgettünk, hogy a borászati-szőlészeti tevékenység hogyan tud környezettudatos lenni, az Érseki Pincészet esetében milyen intézkedéseket tesznek e téren.

01.jpg

Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

Ma már a fogyasztói piac legtöbb szegmensében találkozunk környezetvédelmi szempontokkal, kezdve az élelmiszerekkel egészen a tisztítószereken át a szépségipari termékekig. A fenntarthatóság, az újrahasznosítás, vagy éppen a megújuló energia használata aktuális kérdés a legtöbb vállalkozás és iparág tekintetében. Márciusban különösen nagy figyelem kerül erre a témakörre köszönhetően a hónapban lévő világnapoknak, kiemelt rendezvényeknek, mint az újrahasznosítás, az energiatakarékosság világnapja vagy éppen a Föld órája kezdeményezés.

A borászat-szőlészet nagy múltra visszatekintő tevékenység. Azokról, akik ezzel foglalkoznak mindig is azt tartottak, hogy a természettel nagy összhangban végzik feladatukat. De vajon milyen fenntarthatósági, környezettudatossági szempontok tudnak megjelenni egy mai borászat életében?

„A Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakának elvégzése után Új-Zélandon töltöttem hónapokat, hogy megismerjem az ottani szőlészeti, borkészítési folyamatokat. Jó volt látni már akkor, mennyire modern módon közelítenek ehhez a területhez. Így nem meglepő, hogy Új-Zéland élen jár a környezettudatos és fenntartható borkészítés, szőlőművelés terén is. Az ágazat 2022-es fenntarthatósági jelentésében lévő adatok szerint az új-zélandi szőlő- és borágazat 96%-a minősítetten fenntartható termelést folytat, és a borászatok 10%-a rendelkezik biotanúsítvánnyal. Az új-zélandi borágazat célja, hogy 2050-re széndioxid-semlegessé tegye tevékenységét” - magyarázza Benesch Antal főborász.

02.jpg

Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

A szakember szerint számos lehetőség nyílik egy hazai gazdaság, pincészet esetében is a környezettudatos szemlélet beépítésére a mindennapokban, ezek közül többet ők is alkalmaznak a Veszprémi Érseki Pincészetnél.

Igyekszünk odafigyelni a talaj igényeire, minőségére. Például kevesebb talajba felszívódó szert használunk, és nem alkalmazunk gyomirtót sem. Ezen felül esővíz gyűjtő helyeket alakítottunk ki, hogy a permetezés során is egyre kevesebb csapvizet használjunk, ehelyett esővizet tudjunk igénybe venni.

Az Érseki Pincészetnél mintegy 750 éve foglalkoznak szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. A borászat két szőlőbirtokán – Mindszentkállán és Felsőörsön – az élővilág megóvása is fontos szerepet játszik.

Madárodúkat és méhkaptárokat helyeztünk ki annak érdekében, hogy növeljük a biodiverzitás védelmét – teszi hozzá a főborász. Benesch Antal kitért arra is, hogy a csomagolás, palackozás során is igyekeznek környezettudatossági szempontokat alkalmazni.

„Borainkon újrahasznosított alumínium csavarzárat használunk a parafa dugó helyett, ezzel is védve a környezetet. A palackjaink könnyített üvegből készülnek a szállítási teher csökkentése végett, illetve a szénlábnyom csökkentése érdekében. Továbbá célunk, hogy a borcímkék és a borok csomagolása (kartonok) esetében átálljunk újrahasznosított papír használatára” - egészítette ki a szakember.

03.jpg

Fotó: Veszprémi Érseki Pincészet

Forrás: 
Veszprémi Érseki Pincészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.