Back to top

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

A tavasszal nyíló hagymás növényeket ősszel kell ültetni, és többé-kevésbé mindegyikre igaz, hogy jó vízáteresztő talajt igényelnek, nehogy elrothadjon a hagymájuk. Ehhez az ültetőgödör aljára terítsünk körülbelül 5 cm vastag homokréteget. Ezeket a virágokat amúgy is csoportosan ültetjük el, tehát méretezzük kicsit nagyobbra a gödröt, hogy kialakíthassuk a vízelvezető réteget.

Ökölszabály, hogy a hagymát, gumót kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint amekkora az átmérője, a tövek távolsága a növény végleges méretétől függ.

Erős illatú a császárkorona virága
Erős illatú a császárkorona virága
Fotó: Pixabay
Kedves tulipánjaink közeli rokona a lenyűgöző megjelenésű császárkorona, a Fritillaria imperialis. Április-májusban nyílnak a 80-100-150 cm magas szár végén csoportosuló, lecsüngő kehely alakú virágai, melyek fölött még egy levélüstök alakul ki. A virágok lehetnek sárgák, narancssárgák és pirosak, jellegzetes, erős pézsmaillatuk van. Hagymái igen nagyok, körülbelül 10 cm átmérőjűek, ennek megfelelően 20-25 cm mélyre kell ültetni.

Sajnos a hagyma nagyon könnyen rothad, úgyhogy drénréteget érdemes kialakítani neki, ha nem elég jó vízelvezetésű a talajunk.

Teljes napra kell ültetni. A nedvdús, erős szárat tapasztalatom szerint nagyon szeretik a csigák, készüljünk föl a távoltartásukra.

Drámai megjelenésű növény a perzsa kockásliliom
Drámai megjelenésű növény a perzsa kockásliliom
Fotó: Pixabay
Hasonlóan nagy termetű a perzsa kockásliliom (Fritillaria persica), amely Nyugat-Ázsiából származik. Megnőhet 80-120 cm magasra, harang alakú virágai 30-40 cm hosszú fürtben nyílnak, különleges, mély sötétlila vagy elefántcsont színben. Fényes levelei 20 cm hosszúak. Vízigényes növény, napra ültetve rendszeresen kell locsolni, hogy hosszan virágozzon. A talaj kémhatására nem érzékeny, a gyors vízelvezetésére viszont annál inkább. Laza, tápdús földbe ültessük, az újbóli virágzáshoz bőven lássuk el káliummal. Teljesen télálló.

Ezt a két termetes növényt 30 x 30 cm térállásba ültessük.

A kockásliliom hazánkban is őshonos
A kockásliliom hazánkban is őshonos
Fotó: Pixabay
A liliomfélék családjába tartozó Fritillaria nemzetség Európában és hazánkban honos tagja, a kockásliliom (Fritillaria meleagris). Mocsárrétek, láperdők, nedves élőhelyek védett növénye. Áprilisban virágzik, a 10-25 cm magas száron magányosan nyíló, bókoló virága 3-5 cm-es. Sötétbíbor, sakktáblamintás szirmú virág, de van fehéres, illetve szürkéslila változata is. Mint az élőhelyéből is következik, humuszban gazdag, nyirkos talajt szeret. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük.

Arasznyira nő meg a Fritillaria michailevsky
Arasznyira nő meg a Fritillaria michailevsky
Fotó: Pixabay
Különleges megjelenésű a Fritillaria michailovsky: apró harang alakú virágai barnáslila, majdnem fekete színűek, a szirmokat széles sárga sáv zárja le. A növény 20-25 cm magas szárán 2-3 virág fejlődik április-májusban. Törökországból származik, ősszel kell elültetni apró hagymáit jó vízáteresztő talajba, 10 cm mélyre. Szerves anyagban gazdag talajban, napos vagy félárnyékos fekvésben érzi jól magát. Sziklakertbe is szokták ültetni, de ott figyelni kell az öntözésére. Teljesen télálló, ahol jól érzi magát, el is szaporodik.

Mindegyik Fritillaria hagymája mérgező, maga a növény pedig a kutyákra és macskákra veszélyes, hányáshoz és hasmenéshez vezet, ha sokat megrágnak belőle. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.