0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A tavaszi hagymások királynője

Bízvást nevezhetjük így a hatalmas termetű császárkoronát, ami ázsiai őshazájából indulva meghódította a világot. Apróbb termetű rokonai hazánkban is megtalálhatók a természetben és valamennyit szívesen ültetik a kertekbe. A Fritillaria nemzetség tagjait napos fekvésbe, jó vízáteresztő talajba ajánlott ültetni.

A tavasszal nyíló hagymás növényeket ősszel kell ültetni, és többé-kevésbé mindegyikre igaz, hogy jó vízáteresztő talajt igényelnek, nehogy elrothadjon a hagymájuk. Ehhez az ültetőgödör aljára terítsünk körülbelül 5 cm vastag homokréteget. Ezeket a virágokat amúgy is csoportosan ültetjük el, tehát méretezzük kicsit nagyobbra a gödröt, hogy kialakíthassuk a vízelvezető réteget.

Ökölszabály, hogy a hagymát, gumót kétszer olyan mélyre kell ültetni, mint amekkora az átmérője, a tövek távolsága a növény végleges méretétől függ.

Kedves tulipánjaink közeli rokona a lenyűgöző megjelenésű császárkorona, a Fritillaria imperialis. Április-májusban nyílnak a 80-100-150 cm magas szár végén csoportosuló, lecsüngő kehely alakú virágai, melyek fölött még egy levélüstök alakul ki. A virágok lehetnek sárgák, narancssárgák és pirosak, jellegzetes, erős pézsmaillatuk van. Hagymái igen nagyok, körülbelül 10 cm átmérőjűek, ennek megfelelően 20-25 cm mélyre kell ültetni.

Sajnos a hagyma nagyon könnyen rothad, úgyhogy drénréteget érdemes kialakítani neki, ha nem elég jó vízelvezetésű a talajunk.

Teljes napra kell ültetni. A nedvdús, erős szárat tapasztalatom szerint nagyon szeretik a csigák, készüljünk föl a távoltartásukra.

Hasonlóan nagy termetű a perzsa kockásliliom (Fritillaria persica), amely Nyugat-Ázsiából származik. Megnőhet 80-120 cm magasra, harang alakú virágai 30-40 cm hosszú fürtben nyílnak, különleges, mély sötétlila vagy elefántcsont színben. Fényes levelei 20 cm hosszúak. Vízigényes növény, napra ültetve rendszeresen kell locsolni, hogy hosszan virágozzon. A talaj kémhatására nem érzékeny, a gyors vízelvezetésére viszont annál inkább. Laza, tápdús földbe ültessük, az újbóli virágzáshoz bőven lássuk el káliummal. Teljesen télálló.

Ezt a két termetes növényt 30 x 30 cm térállásba ültessük.

A liliomfélék családjába tartozó Fritillaria nemzetség Európában és hazánkban honos tagja, a kockásliliom (Fritillaria meleagris). Mocsárrétek, láperdők, nedves élőhelyek védett növénye. Áprilisban virágzik, a 10-25 cm magas száron magányosan nyíló, bókoló virága 3-5 cm-es. Sötétbíbor, sakktáblamintás szirmú virág, de van fehéres, illetve szürkéslila változata is. Mint az élőhelyéből is következik, humuszban gazdag, nyirkos talajt szeret. Napos vagy félárnyékos helyre ültessük.

Különleges megjelenésű a Fritillaria michailovsky: apró harang alakú virágai barnáslila, majdnem fekete színűek, a szirmokat széles sárga sáv zárja le. A növény 20-25 cm magas szárán 2-3 virág fejlődik április-májusban. Törökországból származik, ősszel kell elültetni apró hagymáit jó vízáteresztő talajba, 10 cm mélyre. Szerves anyagban gazdag talajban, napos vagy félárnyékos fekvésben érzi jól magát. Sziklakertbe is szokták ültetni, de ott figyelni kell az öntözésére. Teljesen télálló, ahol jól érzi magát, el is szaporodik.

Mindegyik Fritillaria hagymája mérgező, maga a növény pedig a kutyákra és macskákra veszélyes, hányáshoz és hasmenéshez vezet, ha sokat megrágnak belőle. 

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu