Back to top

A kalászfuzáriózis megelőzése segíti az élelmiszerbiztonság javítását

Európában a kalászos kultúrákat egyre nagyobb mértékben szennyezik egyes gombafajok által termelt káros mikotoxinok, amelyek betegséget okozhatnak az állatokban és emberekben egyaránt. A különböző gombás fertőzések nem csak a terméshozamot csökkenthetik, de jelentős élelmiszerbiztonságot veszélyeztető hatásuk is van.

A mikotoxinok közül az Európai Unió területén a legelterjedtebbek a fuzárium toxinok, melyeket a Fusarium fajok termelnek. A fertőzött növényből a toxinokat eltávolítani nem lehet, ezért a hangsúly a megelőző védelmen van.

A mikotoxinoknak komoly a humán- és állategészségügyi kockázata, többek között rákkeltő és hormonrendszert zavaró hatásúak. Ezért az Európai Bizottság a gabonafélékben és gabonaalapú termékekben előforduló fuzárium toxinok felső határértékeit bizottsági rendeletben állapította meg és szabályozza az ellenőrzésére szolgáló mintavételi és vizsgálati módszerekre vonatkozó rendelkezéseket is.

Magyarországon a kalászfuzáriózist elsősorban a Fusarium graminearum, illetve a Fusarium culmorum okozza.

A különböző fajok környezeti igénye eltérő. Egyes kórokozók fertőzési optimuma 20-25 °C, míg mások az alacsonyabb, 15-20 °C-ot kedvelik. Ez jelentősen megnehezíti a hatékony védelmet, hiszen az évjárathatás eredményeként változhat az adott területen megjelenő meghatározó faj.

A toxinokat maradéktalanul eltávolítani nem lehet a fertőzött gabonákból. Ezért a gabonatermesztőknek és az élelmiszerellátási lánc minden szereplőjének kiemelt figyelmet kell fordítani az integrált védelem és megelőzés fontosságára, melyhez számos növényvédelmi, agrotechnikai vagy tárolástechnikai megoldás nyújt hatékony segítséget. A NÉBIH Gabonaalapú élelmiszerek fuzáriumtoxin szennyezettségének csökkentési lehetőségei című tanulmányában felhívja az élelmiszerellátás alapját biztosító termelők figyelmét a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlatra (GAP, Good Agricultural Practice), a fuzárium toxinokkal történő szennyezés megelőzése érdekében.

A célzott kezelést mindenképpen kikalászolást követően kell időzíteni. Kalászfuzáriózis megelőzésére legjobb a virágzás kezdetén elvégezni a gombaölő szeres kezelést, mivel a növények a virágzás alatt a legfogékonyabbak a betegségre. A kezelések során biztosítani kell a kalászok egyenletes permetlé fedését.

A kalász védelmét célzó permetezés hazánkban az őszi búza növényvédelmi technológiájának állandó, nem mellőzhető eleme. Ilyenkor olyan szert érdemes használni, amely véd a kalászfuzáriózis mellett a virágzás időszakában támadó egyéb fertőző betegségek ellen is és képes a lombozat felsőbb részeit is védeni a lehetséges gombabetegségektől, mint például a vörös rozsda, a szeptóriás levélfoltosság, vagy a lisztharmat. A széles gombaölő szer kínálatból kiemelhetjük a proquinazidot, mely egy quinazolin típusú gombaölő hatóanyag. A proquinazid gázosodó képességével el tud jutni a rejtett növényi részekre is, ahol kifejti hatását. Hatékonyan gátolja a spórák csírázását és a fertőzés létrejöttét, valamint a növény betegségellenálló képességét növeli.

A triazolok közé tartozó protiokonazol felszívódó hatású hatóanyag, a növényen belül csúcsirányba képes mozogni, az ergoszterolnak, a gombák sejtmembrán alkotóelemének szintézisét blokkolja, ezáltal a gombafonalak növekedését és a spórák csírázását gátolja.

A Corteva Agriscience nemzetközi, mezőgazdasági vállalat új generációs gabona gombaölő szereinek tagja a Verben™, mely proquinazidot és protiokonazolt tartalmaz. Összetétele és továbbfejlesztett formulációja megbízható segítséget nyújt a veszélyes kórokozók elleni hatékony védelemhez.

A fuzáriummal szembeni védekezés nagy kihívást jelent a magyar gazdák számára. A Corteva elkötelezett, hogy olyan megoldásokat adjon a gazdálkodók kezébe, melyekkel hatékonyan felvehetik a harcot a kalászosok gombafertőzései ellen, hogy a megtermelt gabona egészségének megőrzésével hozzájáruljanak az élelmiszerbiztonság védelméhez.

Forrás: 
Corteva Agriscience közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Sikerült megvédeni a magyar gazdák érdekeit Brüsszelben is

Az Ukrajnával határos öt EU tagállam közös fellépésének köszönhetően az Európai Bizottság 2023. szeptember 15-ig meghosszabbította az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozó importtilalmat – közölte Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Szigorúan ellenőrzi a magyar hatóság az ukrán gabonát

Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik. A kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez – jelentette ki közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter, aki Adonyban részt vett a Nébih munkatársainak ellenőrzésén.

Antraknózis: meggy után már dión is?

A meggytermesztők számára jól ismert a Colletotrichum nemzetségbe tartozó gombafajok által okozott betegség, a meggy antraknózisa. Szüret előtt vagy szüret után az érett termésen gyors lefolyású rothadást idéz elő, járványos években súlyos a termésveszteség.

Oroszország harcol a kínai búzapiacért

A kínai búzaimport jelentős növekedése ellenére Oroszország - a termény egyik legnagyobb exportőre - küzd azért, hogy részesedést szerezzen a virágzó kínai piacból. Miközben Kína általános vásárlása Oroszországtól meredeken emelkedett, különösen az energia és az alumínium terén, a búzakereskedelem kivételt képez.

8 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztunk

Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a cukornak negatív hatásai lehetnek az egészségünkre. De, hogy mik is azok pontosan? Íme, néhány lehetséges mellékhatása a cukorfogyasztásnak.

Ha drága vagy toxinos a kukorica, az nemcsak a feldolgozónak fog fájni

Miközben a magyar és más kelet európai gazdák az ukrán gabonaimport ellen tiltakoznak, vannak olyan gazdasági szereplők, akik egészen másként látják a helyzetet. A hazai agrárium versenyképességét csak úgy lehet fenntartani, illetve növelni, ha komplex értékláncokban gondolkodunk.

Növényvédelmi Szakmérnöki képzés indul Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon. A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű, négy félévet felölelő levelező képzés.