Back to top

Lendületes fejlődési pályára állítható a magyar almatermesztés

Töretlenül fölfelé ívelő pályára tudjuk állítani a magyar almatermesztést, ha megvan hozzá a termelői akarat, az Agrárminisztérium ugyanis minden támogatást megad hozzá, mondta Nagy István a Debreceni Egyetemen rendezett szakmai tanácskozáson. A Mi lesz veled magyar alma című rendezvényt Gonda István emlékének szentelték a szervezők, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézete, a FruitVeB és az Ékasz.

Gonda Andrea
Gonda Andrea
Fotó: Horváth Csilla
Szigorú, de következetes, lobbanékony apaként emlékezett vissza a népszerű egyetemi tanárra leánya, Gonda Andrea. Azt tanulta tőle, hogy jó jónak lenni, önzetlenül segíteni másokon és hogy humorral a legnehezebb helyzetek is megoldhatók. Cikkei, könyvei és tanítványai révén még sokáig fogunk emlékezni Gonda Istvánra.

A tanácskozás célja, hogy megoldást keressünk a problémákra, ne csak keseregjünk rajtuk, hangsúlyozta Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB elnöke. Úgy szeretnénk emlékzeni Gonda professzorra, amilyen ő volt, vidáman. A sikeres embert amúgy is az jellemzi, hogy az erősségeire és a lehetőségeire figyel, nem a múlton rágódik, fogalmazott.

Nagy István agrárminiszter örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan (350-en regisztráltak az eseményre) vettek részt a tanácskozáson, ami a gazdák akaratát jelzi a megújulásra. Az almaágazatot töretlenül fölfelé tartó pályára lehet állítani, amihez a minisztérium pénzt, paripát, fegyvert ad, hogy megfordítsuk a kedvezőtlen folyamatokat. Az utóbbi két-három év példátlan terheket hozott a mezőgazdaságnak: kedvezőtlen időjárás, munkaerőhiány, az inputanyagok és az energia áremelkedése, valamint az orosz‒ukrán háború nehezíti a gazdálkodást.

Fotó: István Gábor

Tavaly a rendkívüli aszály következtében mindössze 280 ezer tonna alma termett hazánkban, amiből 80 ezer tonna volt étkezési minőség, a többi ipari alma.

A sűrítőüzemek a kapacitásuk felét sem tudták kihasználni, 15 ezer tonna lengyel almát is feldolgoztak, összegezte a tavalyi évet. Azonban már korábban megkezdődött az ágazat zsugorodása, évente néhány százalékkal kevesebb termelő foglalkozik almával. Tavaly 6290 termelő igényelt támogatást 21 500 hektár almaültetvény után.

Nagy István
Nagy István
Fotó: Horváth Csilla
Nagyon ingadozó a hazai alma-termésátlag, aminek az öntözetlen ültetvények nagy aránya az oka. A 10%-nyi öntözött ültetvény nem egészen harmadát védik valamilyen módon a tavaszi fagyoktól és 2000 hektárt borít jégháló.

2010-ben már látható volt, hogy elavult az ültetvényszerkezet, ezért az agrárkormányzat kiemelt támogatást kínált az intenzív ültetvények létesítéséhez, továbbá egyszerűsített, célzott pályázatokat írt ki gépbeszerzésre is. Támogatásban részesültek a hűtőházépítésre, fagyvédelmi berendezések beszerzésére, energetikai korszerűsítésre vállalkozók is.

Ennek eredményeként 452 ezer köbméter hűtőházi tárolókapacitás, 14 ezer gép, 3000 hektár gyümölcsös létesült. Almatelepítésre 155 termelőnek 918 hektárra összesen 4,8 milliárd forint támogatást ítéltek meg.

Összesen 280 fagyvédelmi berendezést állítottak munkába és 900 hektár borítottak jéghálóval.

Az új pályázatokban pedig már átalánytámogatást vesznek alapul az elszámoláshoz, ami kevesebb adminisztrációval és gyorsabb kifizetéssel jár majd, hangsúlyozta a miniszter.

Az idén még beadhatók öntözésfejlesztési pályázatok, eddig 266 termelőnek ítéltek meg 52,2 milliárd forint támogatást erre a célra. A 2021-ben megújult AKG és Öko támogatást igénybe vevők köre ugyancsak megnőtt, az előbbire 17 ezer termelő 12, millió hektárra, utóbbira 3500 termelő 175 ezer hektár területre vállalkozott. Az idei kifizetések éppen a debreceni tanácskozás idején indultak.

A hatékony termékláncok kialakítását szolgálja a termelői szervezetek támogatása.

Nagyon fontos, hogy versenyképes árualapot tudjunk kínálni, ez az összefogás a piacra jutás feltétele,

mondta Nagy István. A rossz tapasztalatok ellenére össze kell fogni, nem megy másként. Ez a módja annak is, hogy a kis termelők se hagyják abba a gyümölcstermesztést, integrálódni tudjanak az értékláncba.

Fotó: tuzsertesz.com
Az európai uniós oltalmat nyert megnevezésű termékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni, tehát ez is egy jó lehetőség a piaci érvényesüléshez. Folyamatosan nő a magyar eredetű oltalmazott termékek köre, ide tartozik a Tuzséri alma és a Szabolcsi almapálinka.

Az ágazat fejlődését segíti az újfehértói kutatóállomás és az ott épülő Szabolcsi Almacentrum, ami a szaktanácsadás és kutatás mellett 16-18 ezer tonna alma korszerű tárolását és piacra juttatását teszi majd lehetővé. Ez a beruházás utat mutat másoknak is a versenyképes működésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

Olajos magvak piaci kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.

Eső legyen, vagy folyjon a víz

Ünnepélyes keretek között adták át a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepét, május közepén. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a termelés biztonságát szolgálja.

A kkv-k továbbra is számítanak az uniós forrásokra

Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H az MTI-vel a magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.

Gyors, egyszerű megoldás az MBH Banknál a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására

Az Egységes Kérelmek keretében járó mezőgazdasági támogatások akár napokon belüli előfinanszírozását lehetővé tévő termékkel bővítette kínálatát az MBH Bank.

A szivacstégla a városi fák gyökereihez vezeti az esővizet

Bécsben is gondot okoz, hogy a nyári hőségben nem jutnak elég vízhez a városi fák. Erre jelenthet megoldást a szivacstégla, amely a fák gyökeréhez vezeti az esővizet. Az intelligens vezérléssel és szeleppel ellátott, napelemes betonkocka könnyedén beépíthető a szegélybe és akár kombinálható a csepegtetéses öntözési megoldással is.