0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Megnyílt a a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs mellett

VR-technológiával, digitális terepasztallal és kilátóval is várja a látogatókat a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs közelében az Árpádtetőn, a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában. A beruházás horvát-magyar együttműködésben, Európai Uniós támogatással egy nemzetközi ökoturisztikai fejlesztés részeként valósult meg.

A Mecsek Discovery Center a legkorszerűbb pedagógiai és ismeretterjesztő eszközökkel, a Mecsek természeti és kulturális értékeit holisztikus, élményszerű módon mutatja be. Ahogy a magyar erdők, úgy a Mecsek is egyre népszerűbb turisztikai célponttá vált. Erdeink ökoszisztéma szolgáltatásai között pedig az elmúlt időszakban kiemelt jelentősége lett a rekreációs-turisztikai funkcióknak.

A városi embereket segítenünk kell abban, hogyan, hová és mikor érdemes kirándulniuk. Támogatni és ösztönözni szükséges a környezettudatos látogatási szokások kialakulását – hangsúlyozta Szentpéteri Sándor az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály vezetője megnyitó beszédében.

A közel ötszáz négyzetméteres központban száznegyven négyzetméteres interaktív kiállítással várják a látogatókat,

ahol digitális terepasztal, VR-technológia, az egykori Mecsek kulcsosházait szimbolizáló „beltéri” turistaház, diorámák, mesesarok, „gasztro-élményterminál” és egyéb interaktív eszközök segítik az élményszerű ismeretszerzést.

A fejlesztést egy horvátországi partnerrel közösen elnyert, csaknem 1,7 millió eurós INTERREG pályázatból finanszírozta az erdőgazdaság. A horvátországi partner, Pitomaca önkormányzata az együttműködés keretében egy új kilátót, látogatóközpontot és borospincét épített. A közös projekt eredményét jelentik azok a digitális megoldások, három (magyar, horvát, angol) nyelvű applikációk is, amelyek a 21. segítenek felfedezni az egymástól távolabb fekvő régiókat és ösztönözni a természetjárást.

A Mecsekerdő Zrt. az erdőgazdaságok között is élen jár a turisztikai szolgáltatások fejlesztésében. Nemrégen adták át a Zselicben a megújított Almamelléki Erdei Vasutat, a mostani fejlesztés eredményeként pedig teljesen megújult és új funkciókkal bővült Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola. A látványos természetismereti és kultúrtörténeti bemutatót kiegészítő mobiltelefonos applikáció nemcsak a kiállításon kalauzolja végig a látogatókat, hanem a központból induló, Árpádtető környéki, közel öt kilométeres Mókus erdei tanösvényen is.

Forrás: AM közlemény