Back to top

Olvasni lehet a talajszelvényből

A gyümölcstermesztés sikerében is meghatározó tényező a talaj, ez volt a Lucza kertész praktikum szabadföldi továbbképzés-sorozat egyik központi témája a MATE gyümölcstermesztési kutatóállomásain. A talajtermékenység megőrzése és javítása mellett növényvédelmi, élettani és szakmapolitikai tájékoztatók is elhangzottak.

Érd határában, az Elvira-majorban az 1950-es évek óta foglalkoznak gyümölcskutatással, mondta Lakatos Tamás, a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont vezetője. A kísérleti ültetvények és génbankok körülbelül 60 hektáron terülnek el, közülük a harmadik nyaras intenzív cseresznyeültetvényt láthattuk, ahol fajta- és alany-, valamint koronaforma-kísérleteket állítottak be. A terület talajadottságai nagyon jók, a löszön kialakult csernozjom talaj termőrétege 30-90 centiméter.

Sok mindenre lehet következtetni a föld színéből
Sok mindenre lehet következtetni a föld színéből
Fotó: Horváth Csilla
Avatott szemmel már a talajszelvényről sok minden leolvasható, derült ki Kovács Károly, a Miskolci Egyetem munkatársa elemzéséből. Az érdi termőtalaj valószínűleg valamilyen természetes gyep, változatos lágyszárú vegetáció alatt alakult ki. Ha elég a csapadék, a mi klímánkon a természetes növényzet az erdő, ami kevesebb szerves anyag felhalmozódásával jár a szinte folyamatos lebontó folyamatok miatt.

Füves területeken azért lesz több humusz a talajban, mert nyáron és télen szünetel a lebomlás, több szerves anyag halmozódik fel.

Ennek a termékeny A-szintnek már a színe is jelzi, hogy körülbelül 2,5-3% lehet a humusztartalma. Alatta fokozatosan nő a mésztartalom, ami a lösz alapkőzetből ered. A hazai löszök 25-30% mésztartalommal rendelkeznek, de a talajképződési folyamatok a felszínen csökkentik ezt az arányt.

A termőréteg alól szedett talajminta erősen pezsgett a rácsöpögtetett 10%-os sósav hatására, ami 10-15%-os mésztartalomra utal. A lösz alapkőzet még átjárható a gyökerek számára, 120-130 cm mélyen is lehet gyökérmaradványokat találni. Vízháztartás szempontjából a csernozjom igen kedvező szerkezetű, bár, valószínűleg a munkagépek miatt, legfölül erősen tömörödött réteg alakult ki.

Rohamosan pusztul a termőtalaj, figyelmeztetett Daoda Zoltán
Rohamosan pusztul a termőtalaj, figyelmeztetett Daoda Zoltán
Fotó: Horváth Csilla
Személyes ismeretségben kell lenni a talajjal, hangsúlyozta Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, és folyamatosan be kell ruházni, hogy jó állapotban maradjon. Tragikus a világon a talajpusztulás, az EU-ban óránként 11 hektárt veszünk ki a termelésből, aminek csak a harmada az infrastruktúra vagy ipari célú kivonás. Minden eszközt meg kell ragadni, hogy javítsuk a humusztartalmat, ami a talaj értékét adja. Ehhez folyamatosan takart felszín szükséges és az, hogy minél hosszabb ideig legyenek élő gyökerek a talajban. A tarlómaradványok vagy a nyesedék célzott lebontásával közvetlenül növelhető a szerves anyagok mennyisége, amihez cellulózbontó baktériumokat hívhatunk segítségül. Talajalgák segíthetnek a vízmegtartásban, nitrogénkötő baktériumok a levegő nitrogénjének hasznosításában.

Magyarország élen jár a talajmikrobák használatában, 1980-ban jelent meg az első ilyen termék,

és a gazdálkodók használják is a sokféle új készítményt, mondta Daoda Zoltán.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hobbikert: mérgezzek vagy mérgelődjek?

Gyakori dilemma egy hobbikertésznél, hogy mi a rosszabb: eltűrni, hogy az elvetett, elpalántolt zöldségeink felét a férgek, másik felét meg a gombák tegyék tönkre, vagy inkább kezeljük, „mérgezzük” a kertünket?

A hét végéig maradnak a zivatarok

A hét eleje óta az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék hullott, néhol rendkívüli csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak. A záporos, zivataros időjárás még a hét végig velünk marad, nagy területi változékonyság mellett. A megnövekedett nedvesség a fejlődésben lévő nyári növények számára igen jól jön, de a sűrűbb állományú őszi vetésekben a kórokozók számára is nagyon kedvez.

Cseresznye szakmai napot rendeznek Érden

Intenzív művelésmódokkal, alany-nemes kombinációkkal, középidőben és későn érő cseresznyefajtákkal lehet megismerkedni Érd Elvira-majorban 2023. június 15-én csütörtökön 10 órától, a MATE és a NAK közös szakmai rendezvényén. Ismét várja a cseresznyetermesztés iránt érdeklődőket a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont érdi kutatóállomása, ahol a NAK Kertészeti és Beszállítóipari Osztálya segítségével rendeznek szakmai napot bemutatókkal és szaktanácsadással.

Változó klíma, alkalmazkodó gazdálkodás - NAK Szakmai színtér

A NAK és a MEGFOSZ rendezésében megtartott Szántóföldi Napok és AgrárgépShow területén 2023-ban ismét helyet kapott a NAK Szakmai Színtér. Idén a fenntarthatóság jegyében szervezett gazdag programkínálattal fogadták az érdeklődőket, kiemelten a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeivel.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

Hatalmas érdeklődés övezte az idei Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok rendezvényeit Fehérvárcsurgón. A színvonalas kiállítás és vásár záró eseménye a közönségdíj és a szakmai díj átadása a legszebb standok készítőinek.

Takarónövény-kísérletek homoki szőlőben

Homokon, ahol az 1 százalékos humusztartalmat már jónak nevezik, a gazdálkodás, főleg a hosszú távra tervező gazdálkodás nagy kihívás. A máshol megszokott módszerek itt nem működnek – igaz, ezek a „megszokott” módszerek máshol, az ország szinte minden területén is rontják a talajt. Egy maroknyi elkötelezett gazda egyesületi keretek között keres megoldást.

Színes takaró gyep helyett

A gyep fenntartása a kertben nemcsak rendszeres munkával jár, de nagyon sok vizet is igényel. Érdemes olyan növényeket választani helyette legalább a kert néhány részén, amelyek nyírás, gyomlálás és öntözés nélkül pótolják a füvet. A gyeppótlásra alkalmas növények olyan alacsony termetű évelők, amelyek gyöktörzzsel vagy indával terjeszkedve nagy foltokat képesek betakarni és elég jó a gyomelnyomó hatásuk is.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Szeptember 29-ig lehet pályázni a BASF innovációs versenyére

Május 30-tól szeptember 29-én éjfélig küldhetik be pályázataikat azok a magánszemélyek vagy startupok, akik a zöld és a digitális átállás terén fejlesztenek új megoldásokat. A nemzetközi verseny nyertese 5000 eurós támogatásban részesül. A BASF harmadik alkalommal szervezi meg az Innovation Hub versenyt, ami a tiszta technológiákra, a körforgásosságra és a „termelőtől az asztalig” megoldásokra összpontosít.

A bioműtrágya válasz lehet a magas ásványi műtrágya árakra

A bioműtrágya előállításához többek között kommunális hulladékot használnak.