Back to top

Jalapeno, ami igazán csíp

Igazán maratonira sikerült az a tanácskozást, melyet a házigazda B.W.A. Kft. egyszerűen csak „Termelői Agyterhelő Fórum”- névre keresztelt. Mielőtt valaki félreértené, komoly szakmai összejövetelt szervezett paprika termelők számára a hajósi központú cég, ahol górcső alá vették a rendelkezésre álló jalapeno fajtákat, a hazai nemesítés eredményeit, a termesztés technológia kritikus pontjait.

„A B.W.A. Kft-nél nem őrleményt készítünk, hanem szószokat, és csak csípős paprikával dolgozunk. A hagyományos, magyaros ízű termékek mellett a keleties ízvilágú szósok széles skáláját gyártjuk, a thai, kínai vagy közel-keleti konyhát idéző paprikás, és majonézes szószok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében”- kezdte előadását Weij Anton hozzátéve, mindezt jó minőségű, magyar alapanyagból komponálva. A három évtizede piacon lévő cég ügyvezetője elmondta, 1992-es alakulásuk óta foglalkoznak paprika felvásárlással és feldolgozással. A helyi adottságokat kihasználva a jó minőségű, magyar erős fűszerpaprikából ízletes szószokat készítenek, amelyek népszerűsége nemzetközi szinten is egyre növekszik. Biztos piaccal rendelkeznek, termékeik 96 százaléka nyugat-európai exportra kerül.

Jelen pillanatban piaci oldalról nagyobb a kereslet, mint amennyit elő tudnak állítani. Az itthon megtermelt paprikán kívül még háromszor annyi terméket importálnak Ázsiából, és más országokból.

Itt lép be a Zoba Kft., mely 60 hektár saját és 20 hektár bérelt területen dolgozik, s ahol az ügyvezető szintén Weij Anton.


„A kezdetekkor 600 partnerük is volt, akik évente átlagosan 2000-2500 tonna paprikát szállítottak be hozzánk, jelenleg 100 alatti termelői bázissal rendelkezünk, de a korábbinak dupláját tudják előállítani.”- magyarázta a szakember, szeretnének több hazai termelőt bevonni a munkába, őket tovább képezni, bemutatni az új technológiákat, lehetőségeket, miként kell költségszámításokat elvégezni. Ebben pedig segít a peppertech.hu honlapjuk, s a Hajóson megálmodott mintafarmjuk is.
„Nagy kérdés, hogy egy sárgarépás-vöröshagymás cég hol tart a jalapeno paprika nemesítésében?”- kezdte ismertetőjét Benák Péter, a holland Bejo nemesítőházat képviselő Rit-Sat Kft. szakembere. Mint kiderült, jelentős munkát fektettek bele, de az elkészült hibrideknek csak töredékét regisztrálták az unióban. Nemesítőik célja az volt, hogy legyen minél kompaktabb a növény és korai a termés. A már ismert Rioverdét válthatja az Aldama, amelynek magasabb a kapszaicin tartalma, a termés súlya és gépi betakarításra is alkalmas.

„A gyomok együtt élnek a kultúrnövényekkel, és a gazdával. A gyomokat – károsítókat ismerd meg nagyon. Törekedj arra, hogy szelidítsd meg őket, ne legyen ellenséged, de ne engedd meg, hogy elfertőzze magjával a legszentebb értéket, a jó magyar termőföldet. Védekezz gazdaságosan, időzítve, hatékonyan, de vigyázz a környezetedre is”

- idézte édesapja intelmeit Sipos József. A Sipos Gazdaként ismert növényorvos szakember a hajósi paprikatermesztésben tapasztalt környezeti és stresszhatásokra hívta fel a figyelmet. Az elmúlt két évtizedben bolygónk átlaghőmérséklete 0,2 fokkal emelkedett, miközben fokozódott a szárazság és nőtt a hőségnapok száma. Időben és területileg egyenetlen a csapadékeloszlás, s az is egyre inkább viharok formájában jelenik meg. A kontinentális éghajlatból lassan mediterrán éghajlattá alakulunk.

Erre reagálnak a károsítók is, több és új kártevők jelennek meg, melyek évente átlagosan 3 kilométert haladnak észak fel (egyes lepkefajok akár 20 kilométert is). Ennek köszönhetően évente a termés 10-16 százaléka pusztul el, ami a föld népességének 8 százaléka számára volna elegendő.

A további nehézségeket sorolva a szakember kiemelte az üres, elhanyagolt öntöző csatornákat, a talaj vízkészletének csökkenését, a talajerózió növekedését, a hőmérséklet emelkedését, a magas UV-A és UV-B sugárzást. A növényeken égési sebek alakulnak ki, de ugyanilyen gondot okoz a hirtelen kialakuló szélsőséges időjárás.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

70 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldség és gyümölcs Karcagról

A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban - jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének keddi átadásán.

8 jele annak, hogy túl sok cukrot fogyasztunk

Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, a cukornak negatív hatásai lehetnek az egészségünkre. De, hogy mik is azok pontosan? Íme, néhány lehetséges mellékhatása a cukorfogyasztásnak.

Rosália Borpiknik tizenkettedszer: óriás kerti parti Budapest szívében

A főváros legnagyobb nyárindító kerti partija idén új névvel várja a borok szerelmeseit és az igazi kikapcsolódásra vágyókat. A Rosalia Borpiknik nem egy fülledt tömegrendezvény a város közepén, hanem egy borillatú, láblógatós piknik a Városliget árnyas fái alatt.

Átírnák az eredetjelölésre vonatkozó paragrafusokat

A friss és szeletelt zöldség-gyümölcsök forgalmazási előírásairól szóló új jogszabálytervezetről folytat nyilvános konzultációt az Európai Bizottság. Megszólalt az ügyben az európai friss zöldség-gyümölcs ágazatot képviselő szövetség (Freshfel Europe), és rámutatott, hogy messzemenő következményei lesznek, ha az országspecifikus eredetmegjelölés kötelező szabályait fenntartják a konyhakész, szeletelt gyümölcsök és zöldségek esetében.

5 étkezési szokás a gyors fogyásért 50 éves kor felett

Amikor azt látjuk, hogy a mérlegen a szám lefelé mozog, nagyszerű érzés, de amikor ezek a számok növekednek vagy stagnálnak, az kissé frusztráló lehet. A megfelelő ételek és az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú, ezért a szakértők megosztják a titkot a fogyáshoz, mely 50 éves kor felett is könnyen kivitelezhető.

A zöld színű rózsavirágtól az ehető rózsaszirmokig... Így készítsünk édes rózsavirág csipszet!

60 éves a Budatétényi Rózsakert: Rózsafesztivál különlegességekkel… Hétvégén rózsafesztivál helyszíne volt a Budatétényi Rózsakert, ahol sok különlegességet, többek között a „zöld virágú rózsát” is megcsodálhatták az érdeklődők. A rózsa ráadásul egy ehető, iható, illatával lelket ápoló dísznövény.

Átadták az abdai vásárteret

A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme a kormány legfontosabb célja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Abda Agora átadó ünnepségen.

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?