0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

Jalapeno, ami igazán csíp

Igazán maratonira sikerült az a tanácskozást, melyet a házigazda B.W.A. Kft. egyszerűen csak „Termelői Agyterhelő Fórum”- névre keresztelt. Mielőtt valaki félreértené, komoly szakmai összejövetelt szervezett paprika termelők számára a hajósi központú cég, ahol górcső alá vették a rendelkezésre álló jalapeno fajtákat, a hazai nemesítés eredményeit, a termesztés technológia kritikus pontjait.

„A B.W.A. Kft-nél nem őrleményt készítünk, hanem szószokat, és csak csípős paprikával dolgozunk. A hagyományos, magyaros ízű termékek mellett a keleties ízvilágú szósok széles skáláját gyártjuk, a thai, kínai vagy közel-keleti konyhát idéző paprikás, és majonézes szószok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyasztók körében”- kezdte előadását Weij Anton hozzátéve, mindezt jó minőségű, magyar alapanyagból komponálva. A három évtizede piacon lévő cég ügyvezetője elmondta, 1992-es alakulásuk óta foglalkoznak paprika felvásárlással és feldolgozással. A helyi adottságokat kihasználva a jó minőségű, magyar erős fűszerpaprikából ízletes szószokat készítenek, amelyek népszerűsége nemzetközi szinten is egyre növekszik. Biztos piaccal rendelkeznek, termékeik 96 százaléka nyugat-európai exportra kerül.

Jelen pillanatban piaci oldalról nagyobb a kereslet, mint amennyit elő tudnak állítani. Az itthon megtermelt paprikán kívül még háromszor annyi terméket importálnak Ázsiából, és más országokból.

Itt lép be a Zoba Kft., mely 60 hektár saját és 20 hektár bérelt területen dolgozik, s ahol az ügyvezető szintén Weij Anton.


„A kezdetekkor 600 partnerük is volt, akik évente átlagosan 2000-2500 tonna paprikát szállítottak be hozzánk, jelenleg 100 alatti termelői bázissal rendelkezünk, de a korábbinak dupláját tudják előállítani.”- magyarázta a szakember, szeretnének több hazai termelőt bevonni a munkába, őket tovább képezni, bemutatni az új technológiákat, lehetőségeket, miként kell költségszámításokat elvégezni. Ebben pedig segít a peppertech.hu honlapjuk, s a Hajóson megálmodott mintafarmjuk is.
„Nagy kérdés, hogy egy sárgarépás-vöröshagymás cég hol tart a jalapeno paprika nemesítésében?”- kezdte ismertetőjét Benák Péter, a holland Bejo nemesítőházat képviselő Rit-Sat Kft. szakembere. Mint kiderült, jelentős munkát fektettek bele, de az elkészült hibrideknek csak töredékét regisztrálták az unióban. Nemesítőik célja az volt, hogy legyen minél kompaktabb a növény és korai a termés. A már ismert Rioverdét válthatja az Aldama, amelynek magasabb a kapszaicin tartalma, a termés súlya és gépi betakarításra is alkalmas.

„A gyomok együtt élnek a kultúrnövényekkel, és a gazdával. A gyomokat – károsítókat ismerd meg nagyon. Törekedj arra, hogy szelidítsd meg őket, ne legyen ellenséged, de ne engedd meg, hogy elfertőzze magjával a legszentebb értéket, a jó magyar termőföldet. Védekezz gazdaságosan, időzítve, hatékonyan, de vigyázz a környezetedre is”

– idézte édesapja intelmeit Sipos József. A Sipos Gazdaként ismert növényorvos szakember a hajósi paprikatermesztésben tapasztalt környezeti és stresszhatásokra hívta fel a figyelmet. Az elmúlt két évtizedben bolygónk átlaghőmérséklete 0,2 fokkal emelkedett, miközben fokozódott a szárazság és nőtt a hőségnapok száma. Időben és területileg egyenetlen a csapadékeloszlás, s az is egyre inkább viharok formájában jelenik meg. A kontinentális éghajlatból lassan mediterrán éghajlattá alakulunk.

Erre reagálnak a károsítók is, több és új kártevők jelennek meg, melyek évente átlagosan 3 kilométert haladnak észak fel (egyes lepkefajok akár 20 kilométert is). Ennek köszönhetően évente a termés 10-16 százaléka pusztul el, ami a föld népességének 8 százaléka számára volna elegendő.

A további nehézségeket sorolva a szakember kiemelte az üres, elhanyagolt öntöző csatornákat, a talaj vízkészletének csökkenését, a talajerózió növekedését, a hőmérséklet emelkedését, a magas UV-A és UV-B sugárzást. A növényeken égési sebek alakulnak ki, de ugyanilyen gondot okoz a hirtelen kialakuló szélsőséges időjárás.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu