0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Alkotó emberek nélkül nincs versenyképes jövő

A hazai innovátorok kivételes teljesítményének elismerésén túl fontos tudatosítani a társadalomban, hogy alkotó emberek nélkül nincs haladás, versenyképes gazdaság, versenyképes társadalom, vagyis nincs versenyképes jövő – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31. Magyar Innovációs Nagydíj átadó ünnepségén a Parlamentben.

Az eseményen Farkas Sándor Agrár Innovációs Díjat adott át az AgroVIR Kft.-nek, amely vállalkozás 2008-as alapítása óta elkötelezett az agrárium digitalizációja mellett. A céget olyan gazdák indították el Magyarországon, akik lehetővé kívánták tenni a gazdálkodók számára, hogy intelligens, digitális technológiával irányíthassák és fejleszthessék tevékenységüket, így fenntartható és hatékony módon termelhessenek. Fejlesztésük, az AgroVIR Farmmenedzsment, ami egy integrált mezőgazdasági vezetői döntéstámogató és ügyviteli rendszer – mutatta be a díjazott tevékenységét Farkas Sándor.

A miniszterhelyettes az Agrárminisztérium kiemelt küldetésének nevezte, hogy Magyarországon minél több gazdálkodó használja a digitális technológia biztosította lehetőségeket. Különösen a precíziós gazdálkodás nyújtotta technológiákat, vagy olyan döntéstámogató eszközök alkalmazását, amelyek segítik az agrotechnológiai folyamatok fenntartható tervezését.

Farkas Sándor a több mint három évtizedes múltra visszatekintő Magyar Innovációs Nagydíj kapcsán úgy fogalmazott: a nagydíj elnyeréséig vezető út olyan megmérettetés, amely hosszú évek óta felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon számos tehetséges innovátor működik a legkülönbözőbb tématerületeken.

Az ő tisztük, hogy a kreativitásuk, az innovációjuk gyakorlata és sikere a műszaki- és természettudományok mellett az agrárium eredményeit és társadalmi presztízsét is növelje. A magyar kormány céljai között szerepel, hogy Magyarországot a jelentős európai innovátor nemzetek sorába emelje 2030-ra – mondta. Hangsúlyozta: azon dolgozunk, hogy piacképes fejlesztésekben, termékekben és szolgáltatásokban minél több magyar ötlet hasznosuljon Magyarországon és külföldön. Az agráriumban ma már egyre inkább elengedhetetlen a digitális, precíziós eszközök használatát magában foglaló technológiai fejlesztés, és az ide vonatkozó tudásátadás. A mezőgazdaságot érő, folyamatosan gyarapodó kihívások közepette egyre inkább támaszkodni kell a tudományos eredményekre, a fejlesztésekre, és a precíziós technológiák széleskörű alkalmazására – húzta alá.

A miniszterhelyettes megerősítette, hogy a gazdálkodók egyre inkább partnerek az új technológiák használatában. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az agrártárca által meghirdetett pályázatnak, a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatásának” a sikere, melynek keretében 2 665 kérelem részesült közel 195 milliárd forint támogatásban.

Az Agrár Innovációs Díj mellett átadták a Magyar Innovációs Nagydíjat, a Környezetvédelmi Innovációs Díjat, az Informatikai Innovációs Díjat, az Ipari Innovációs Díjat és az „Alapkutatástól a piacig” Innovációs Díjat.

Forrás: AM közlemény