0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Nagyon sok mindent újra kell tanulnunk

Ezt hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Portfolio Agrárium 2023 című konferenciáján, Kecskeméten.

A tanácskozás megnyitóján egyebek mellett kiemelte, hogy az idei év nemzeti költségvetésében 750 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat számára. A Magyar Államkincstár várhatóan március végéig kifizeti a gazdáknak járó kárenyhítési juttatást az állami kockázatkezelési rendszer keretében, és úgy véli, a „tavaszi kép” biztató: optimisták lehetünk a gabonaév tekintetében.

A MÁK minden eddigi évet meghaladó kifizetést fog teljesíteni az agrárium számára idén – mondta el Detre Miklós, a kincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese, aki az egységes kérelem beadásával kapcsolatos változásokra is felhívta a termelők figyelmét. Egyebek mellett meg kell újítani a falugazdászok meghatalmazását, kötelezővé és teljessé válik az elektronikus kapcsolattartás, száz százalékban a területi monitoring lesz az alapja az ellenőrzésnek, de szankcionálás helyett az együttműködésre kerül a hangsúly. Így például szeptember 23-ig negatív következmények nélkül lehet módosítani az egységes kérelmeket. A MobilGazda alkalmazás kapcsán úgy fogalmazott, hogy

„a digitalizációnak nem érdemes ellenállni, mert aki fékez, nem a folyamatot fogja lassítani, hanem saját magát.”

Ajánlotta, hogy mindenki barátkozzon az applikációval, amely 2025-től kötelezővé válik. Részleteket az mvh.allamkincstar.gov.hu oldalon vagy a Facebook MobilGazda profilon olvashatunk róla.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu