Természetesen dicséretes, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, esetleg néhány dolgot időnként vitaminkészítményekkel, táplálékkiegészítőkkel pótolunk. Csak azt tartsuk észben, hogy a növényekben található vitaminoknak ahhoz, hogy beépülhessenek komoly, többlépcsős átalakulási folyamaton kell keresztül menniük, amely szintén többféle vitamint és ásványi anyagot igényel és nem utolsó sorban feltételezi a résztvevő szervek egészséges működését.
Ma már sokan tablettákkal pótolják a vitaminokat, ez sokszor csak fél sikerFotó: wikipedia
Csúcstechnológia bennünk

Szervezetünk vegykonyháját a legmenőbb és legjobban felszerelt laboratóriumok sem tudják lefőzni. Páratlan szervezettség, kiváló problémamegoldóképesség, rugalmas alkalmazkodás, emberfeletti kitartás és olykor önfeláldozó magatartás jellemzi az itt dolgozókat. Életünk minden napján velünk vannak, értünk dolgoznak, mégis alig ismerjük őket.
Emésztőrendszerünknek rengeteget kell bíbelődnie azzal, hogy az elfogyasztott táplálékainkat átalakítsa, hogy azok tápláljanak és egészségesen tartsanak minket. Minden szerv nélkülözhetetlen a maga módján, senki sem eshet ki, vagy teljesíthet az elvártakon alul, különben hibás lesz a végeredmény.
Ahogy a gyártósor mellett helyet foglaló emberek egymásra épülő munkája hozza meg a tökéletesen működő terméket, a szervezetünkben is fontos a szervek jólléte és együttműködése.
Ahogy a nagykönyvben meg van írva
A tápmassza megszűrését, kiválogatását a vékonybél végzi, rajta keresztül szívódnak fel a szervezet számára biztonságosnak és szükségesnek ítélt anyagok. Segít felhasználhatóbbá tenni a vegyületeket és felhangolásra továbbítja a máj felé.
A legfontosabb vitaminok a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatókFotó: wikipedia
Dominó-hatás

A vékonybél elégtelen működése következtében romlik a szervezet ellátottsága a létfontosságú vegyületekből, ezért hiányállapotok alakulhatnak ki. Amikor fennáll valamilyen probléma, ami miatt a vékonybél nem tudja megfelelően elvégezni a dolgát, a májnak túlóráznia kell, méghozzá tempósan. Habár ez egy cseppet sem hiányzott a májnak, morgolódás és elégedetlenkedés nélkül elvégzi. Egy ideig kompenzál, de neki sem végtelelenek az erőforrásai. Nyúzottsága mindenre rányomja a bélyegét, romlik az általános állapota és a többi feladatát sem tudja olyan jól ellátni. Méreganyagok szivárognak ki belőle (mint egy lyukas tömlőből), beszennyezve a testet, vitamin- és ásványianyaghiány lép fel, meggyengül a szervezet védekező ereje, szabályozatlanná válik a vércukorszint, etc. A májat nem lehet helyettesíteni, képtelenség minden feladatát kiosztani, mivel szerveink eléggé specializáltak. Néha kisegítik egymást, de nem oly módon, hogy elvégzik a másik feladatát, hanem valamilyen áthidaló megoldást keresnek. Szóval szerveink meghibásodása kihat a többire, és csak idő kérdése, hogy az összes dominó felboruljon.
A méreganyagokkal telt, zsírtól fulladozó májban alig marad hely a létfontosságú vegyületek tárolására. Így aztán egyre töpörödik a glikogén- és vitaminraktárunk, emiatt súlyos veszteségekkel számolhatunk. A májunknak minden nap a kisebbik rossz mellett kell dönteni, vagyis fel kell áldoznia a vitaminokból, hogy megvédjen minket a mérgektől.
A zöldségek a máj barátaiFotó: wikipedia
Amikor nem segítenek a multivitaminok?

Annak a májnak, amely túlságosan tele van hulladékokkal, eltemetett kórokozókkal, nehézfémekkel, nem lesz ereje a vitaminok szervezetbe való integrálásához és elraktározásához. Ebben az esetben a vitaminok és ásványi anyagok inaktív formáit tartalmazó készítmények teljesen hatástalanok, csak méregdrága vizeletet gyártunk belőlük. Ilyenkor a lényegesen szervezetbarátabb formákat érdemes keresni, de emellett létszükséglet a máj mindennapos, kíméletes megtisztítása. Nem agresszív kúrákra van szükség, hanem arra, hogy megszokjuk, hogy minden nap foglalkozzunk ezzel a különleges szervünkkel.
A májat a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel (pl.: zöld leveles zöldségek, káposzta, burgonya, sütőtök, paradicsom, citrom, alma, banán, bogyós gyümölcsök, stb.) tudjuk legjobban táplálni és gyógynövényekkel (pl.: máriatövis, articsóka, kurkuma, aranyvessző, édeskömény, gyermekláncfű, lestyán, gyömbér, citromfű, mezei katáng) támogatni megtisztítását.
Ezek mellett rendkívül fontos az étrend zsírtartalmának csökkentése, mert a túl sok zsiradék nem csak a májat terheli meg, hanem a tápanyagok felszívódását is csökkenti.