Back to top

Tavaszi vitaminhiány: amikor nem elég csak pótolni...

Mi rejtőzik a vitaminhiány palástja alatt? A vitaminhiány kialakulásának csak az egyik tényezője a teljesértékű, vitaminokban gazdag táplálkozás elhanyagolása, viszont könnyen megfeledkezünk arról, hogy a zöldségekkel és gyümölcsökkel elfogyasztott vitaminok többsége nem bioaktív, tehát a szerveinknek kell őket megfelelő formába hozni, és ehhez az kell, hogy azok jól működjenek.

Természetesen dicséretes, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, esetleg néhány dolgot időnként vitaminkészítményekkel, táplálékkiegészítőkkel pótolunk. Csak azt tartsuk észben, hogy a növényekben található vitaminoknak ahhoz, hogy beépülhessenek komoly, többlépcsős átalakulási folyamaton kell keresztül menniük, amely szintén többféle vitamint és ásványi anyagot igényel és nem utolsó sorban feltételezi a résztvevő szervek egészséges működését.

Ma már sokan tablettákkal pótolják a vitaminokat, ez sokszor csak fél siker
Ma már sokan tablettákkal pótolják a vitaminokat, ez sokszor csak fél siker
Fotó: wikipedia
Csúcstechnológia bennünk

Szervezetünk vegykonyháját a legmenőbb és legjobban felszerelt laboratóriumok sem tudják lefőzni. Páratlan szervezettség, kiváló problémamegoldóképesség, rugalmas alkalmazkodás, emberfeletti kitartás és olykor önfeláldozó magatartás jellemzi az itt dolgozókat. Életünk minden napján velünk vannak, értünk dolgoznak, mégis alig ismerjük őket.

Emésztőrendszerünknek rengeteget kell bíbelődnie azzal, hogy az elfogyasztott táplálékainkat átalakítsa, hogy azok tápláljanak és egészségesen tartsanak minket. Minden szerv nélkülözhetetlen a maga módján, senki sem eshet ki, vagy teljesíthet az elvártakon alul, különben hibás lesz a végeredmény.

Ahogy a gyártósor mellett helyet foglaló emberek egymásra épülő munkája hozza meg a tökéletesen működő terméket, a szervezetünkben is fontos a szervek jólléte és együttműködése.

Ahogy a nagykönyvben meg van írva

A tápmassza megszűrését, kiválogatását a vékonybél végzi, rajta keresztül szívódnak fel a szervezet számára biztonságosnak és szükségesnek ítélt anyagok. Segít felhasználhatóbbá tenni a vegyületeket és felhangolásra továbbítja a máj felé.

A máj egyik legfontosabb feladata a vékonybél felől érkező vitaminok fogadása, átalakítása, tárolása. A máj tehát nem csak a toxikus anyagoktól igyekszik megkímélni a szervezetet, hanem övé a megtiszteltetés, hogy feltegye a pontot az i- re. Neki köszönhetően válnak a megemésztett tápanyagok bioaktívvá.

A legfontosabb vitaminok a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók
A legfontosabb vitaminok a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók
Fotó: wikipedia
Dominó-hatás

A vékonybél elégtelen működése következtében romlik a szervezet ellátottsága a létfontosságú vegyületekből, ezért hiányállapotok alakulhatnak ki. Amikor fennáll valamilyen probléma, ami miatt a vékonybél nem tudja megfelelően elvégezni a dolgát, a májnak túlóráznia kell, méghozzá tempósan. Habár ez egy cseppet sem hiányzott a májnak, morgolódás és elégedetlenkedés nélkül elvégzi. Egy ideig kompenzál, de neki sem végtelelenek az erőforrásai. Nyúzottsága mindenre rányomja a bélyegét, romlik az általános állapota és a többi feladatát sem tudja olyan jól ellátni. Méreganyagok szivárognak ki belőle (mint egy lyukas tömlőből), beszennyezve a testet, vitamin- és ásványianyaghiány lép fel, meggyengül a szervezet védekező ereje, szabályozatlanná válik a vércukorszint, etc. A májat nem lehet helyettesíteni, képtelenség minden feladatát kiosztani, mivel szerveink eléggé specializáltak. Néha kisegítik egymást, de nem oly módon, hogy elvégzik a másik feladatát, hanem valamilyen áthidaló megoldást keresnek. Szóval szerveink meghibásodása kihat a többire, és csak idő kérdése, hogy az összes dominó felboruljon.

A méreganyagokkal telt, zsírtól fulladozó májban alig marad hely a létfontosságú vegyületek tárolására. Így aztán egyre töpörödik a glikogén- és vitaminraktárunk, emiatt súlyos veszteségekkel számolhatunk. A májunknak minden nap a kisebbik rossz mellett kell dönteni, vagyis fel kell áldoznia a vitaminokból, hogy megvédjen minket a mérgektől.

A zöldségek a máj barátai
A zöldségek a máj barátai
Fotó: wikipedia
Amikor nem segítenek a multivitaminok?

Annak a májnak, amely túlságosan tele van hulladékokkal, eltemetett kórokozókkal, nehézfémekkel, nem lesz ereje a vitaminok szervezetbe való integrálásához és elraktározásához. Ebben az esetben a vitaminok és ásványi anyagok inaktív formáit tartalmazó készítmények teljesen hatástalanok, csak méregdrága vizeletet gyártunk belőlük. Ilyenkor a lényegesen szervezetbarátabb formákat érdemes keresni, de emellett létszükséglet a máj mindennapos, kíméletes megtisztítása. Nem agresszív kúrákra van szükség, hanem arra, hogy megszokjuk, hogy minden nap foglalkozzunk ezzel a különleges szervünkkel.

A májat a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel (pl.: zöld leveles zöldségek, káposzta, burgonya, sütőtök, paradicsom, citrom, alma, banán, bogyós gyümölcsök, stb.) tudjuk legjobban táplálni és gyógynövényekkel (pl.: máriatövis, articsóka, kurkuma, aranyvessző, édeskömény, gyermekláncfű, lestyán, gyömbér, citromfű, mezei katáng) támogatni megtisztítását.

Ezek mellett rendkívül fontos az étrend zsírtartalmának csökkentése, mert a túl sok zsiradék nem csak a májat terheli meg, hanem a tápanyagok felszívódását is csökkenti.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.

Mikrozöld termelőket ellenőriztek a Szupermenta programban

A Szupermenta program legújabb tesztjén mikrozöldeket vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. A borsó és retek mikrozöldeket – helyszíni ellenőrzéssel egybekötve – 11 termőhelyről gyűjtötték be a hatósági felügyelők.