0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Eredetjelölés az osztrák közétkeztetésben

Az osztrák gazdaszövetség régi követelése, hogy a tej, a hús és a tojás eredetének a jelölését tegyék kötelezővé a közétkeztetésben, és a szervezet végre elérte a célját, adta hírül az Österreichische Bauernzeitung, a szövetség lapja.

Az osztrák agrárminisztérium adatai szerint átlagosan napi 3,5 millió adag ételt fogyasztanak házon kívül kívül az osztrák polgárok, és ebből 2,2 millió adagot közétkezdében. A rendelet célja, hogy a fogyasztók tisztában legyenek vele, honnan származik a ételek elkészítéséhez felhasznált tej, hús és tojás.

A hatályos szabályozás szerint a következő ételek, illetve a következő alapanyagok használatával készült ételek esetében kell egyértelműen és átláthatóan megadni a származási országot: tojás és tojástermékek, marha-, sertés-, baromfi-, juh-, kecske- és vadhús, tej és tejtermékek.

Hús esetében azt kell feltüntetni, hogy az adott állat melyik országban született, és hol hizlalták és vágták. Tej esetében azt az országot kell jelölni, ahol a tehenet fejték. Tojásnál azt az országot kell feltüntetni, ahol a tojóállomány van. A származási nyilatkozatot jól olvashatóan és jól látható formában kell kihelyezni. Pontosan meg kell adni, hogy a termékek melyik országból (pl. Ausztria), szövetségi államból vagy régióból származnak.

Forrás: Österreichische Bauernzeitung