Back to top

Vigyázat, fertőz a monília – növényvédelmi előrejelzés 13. hét

Ez az időszak kritikus a csonthéjas termésű fák növényvédelme szempontjából, mert ilyenkor a legérzékenyebbek a moníliás virág- és hajtásfertőzésre A kórokozó járványos terjedésének a hűvös, csapadékos idő kedvez leginkább, de a betegség kialakulásához elegendő a párás környezet is. Az őszibarack tafrinás levélfodrosodásának járványos terjedéséhez is hideg és csapadékos napok kellenek. A gyümölcsfák metszését már fejezzük be, a rózsákét viszont most kezdhetjük.

Fotó: Pixabay
Ideje befejezni a gyümölcsfák metszését, mert minden gyümölcsféle fakad, a mandula, a kajszi és az őszibarack virágzik. Ez az időszak a kritikus a csonthéjas termésű fák növényvédelme szempontjából, mert ebben a fenológiai fázisban a legérzékenyebbek a moníliás virág- és hajtásfertőzésre. Ez az igen agresszív kórokozó gombabetegség

elsősorban a virágokon keresztül jut be a növényekbe, a virág ilyenkor hervadásszerűen elhal, majd a hajtást és a vesszőt is megfertőzi.

A kórokozó járványos terjedésének a hűvös, csapadékos idő kedvez leginkább, de a betegség kialakulásához elegendő a párás környezet is. Virágzás idején réztartalmú gombaölő készítménnyel nem célszerű védekezni, helyette más szerves kontakt és felszívódó készítményeket érdemes használni.

Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen is folytatni kell a kezeléseket
Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása ellen is folytatni kell a kezeléseket
Fotó: D. Aponyi Lajos
Ugyancsak fontos az őszibarack tafrinás levélfodrosodása elleni kezelések folytatása.

A rügyfakadásig használt réz jó szolgálatot tett a kórokozó ellen, virágzástól kezdődően viszont terméskötődésig más, nem réztartalmú készítményeket használjunk.

A levélfodrosodás járványos terjedéséhez hideg és csapadékos napok kellenek, mint amilyen például a januári időjárás volt. Ilyenkor a csapadék bemossa a kórokozó spóráit a rügypikkelyek közé, és a rügyben levő levélkezdemények fertőződnek meg, ezért rügyfakadáskor már beteg levélkék bújnak elő. A fertőzésveszély csak tartós felmelegedés után múlik el, de egyes érzékeny fajtákon, csapadékos, hűvös nyáron a termés is megfertőződhet.

Az enyhe tél miatt a szamóca tavalyi lombozatának zöme nem száradt el, a fakadó töveken zöldell. Az idős leveleken áttelelt a mikoszferellás levélfoltosság kórokozója, és most a fakadásnak indult fiatal levélkéket veszélyezteti. Az átfertőződés megelőzése érdekében szedjük le a beteg leveleket, vagy védekezzünk a kórokozó ellen valamelyik engedélyezett készítménnyel.

Ha virágzik az aranyfa (Forsythia), akkor itt az ideje a rózsák metszésének.

Az általános szabályok betartása mellett különösen fontos a beteg, elszáradt ágak eltávolítása. Az enyhe tél miatt a szokásosnál is több idős levél maradt a rózsákon, rajta a leghírhedtebb betegség, a csillagrozsda, más néven a diplokarponos betegség áttelelt kórokozójával. Metszés után azonnal végezzük el a rezes lemosópermetezést a beteg töveken, így megelőzhető a fiatal hajtások átfertőződése.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.