0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 14.

Vigyázat, fertőz a monília – növényvédelmi előrejelzés 13. hét

Ez az időszak kritikus a csonthéjas termésű fák növényvédelme szempontjából, mert ilyenkor a legérzékenyebbek a moníliás virág- és hajtásfertőzésre A kórokozó járványos terjedésének a hűvös, csapadékos idő kedvez leginkább, de a betegség kialakulásához elegendő a párás környezet is. Az őszibarack tafrinás levélfodrosodásának járványos terjedéséhez is hideg és csapadékos napok kellenek. A gyümölcsfák metszését már fejezzük be, a rózsákét viszont most kezdhetjük.

Ideje befejezni a gyümölcsfák metszését, mert minden gyümölcsféle fakad, a mandula, a kajszi és az őszibarack virágzik. Ez az időszak a kritikus a csonthéjas termésű fák növényvédelme szempontjából, mert ebben a fenológiai fázisban a legérzékenyebbek a moníliás virág- és hajtásfertőzésre. Ez az igen agresszív kórokozó gombabetegség

elsősorban a virágokon keresztül jut be a növényekbe, a virág ilyenkor hervadásszerűen elhal, majd a hajtást és a vesszőt is megfertőzi.

A kórokozó járványos terjedésének a hűvös, csapadékos idő kedvez leginkább, de a betegség kialakulásához elegendő a párás környezet is. Virágzás idején réztartalmú gombaölő készítménnyel nem célszerű védekezni, helyette más szerves kontakt és felszívódó készítményeket érdemes használni.

Ugyancsak fontos az őszibarack tafrinás levélfodrosodása elleni kezelések folytatása.

A rügyfakadásig használt réz jó szolgálatot tett a kórokozó ellen, virágzástól kezdődően viszont terméskötődésig más, nem réztartalmú készítményeket használjunk.

A levélfodrosodás járványos terjedéséhez hideg és csapadékos napok kellenek, mint amilyen például a januári időjárás volt. Ilyenkor a csapadék bemossa a kórokozó spóráit a rügypikkelyek közé, és a rügyben levő levélkezdemények fertőződnek meg, ezért rügyfakadáskor már beteg levélkék bújnak elő. A fertőzésveszély csak tartós felmelegedés után múlik el, de egyes érzékeny fajtákon, csapadékos, hűvös nyáron a termés is megfertőződhet.

Az enyhe tél miatt a szamóca tavalyi lombozatának zöme nem száradt el, a fakadó töveken zöldell. Az idős leveleken áttelelt a mikoszferellás levélfoltosság kórokozója, és most a fakadásnak indult fiatal levélkéket veszélyezteti. Az átfertőződés megelőzése érdekében szedjük le a beteg leveleket, vagy védekezzünk a kórokozó ellen valamelyik engedélyezett készítménnyel.

Ha virágzik az aranyfa (Forsythia), akkor itt az ideje a rózsák metszésének.

Az általános szabályok betartása mellett különösen fontos a beteg, elszáradt ágak eltávolítása. Az enyhe tél miatt a szokásosnál is több idős levél maradt a rózsákon, rajta a leghírhedtebb betegség, a csillagrozsda, más néven a diplokarponos betegség áttelelt kórokozójával. Metszés után azonnal végezzük el a rezes lemosópermetezést a beteg töveken, így megelőzhető a fiatal hajtások átfertőződése.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu internetes oldalon.

Forrás: Kertészet és Szőlészet