0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és hazánk között

Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.

A tárcavezető kiemelte, a vetőmagtermesztésben komoly együttműködési lehetőség van Georgia és Magyarország között. Hazánk kész arra, hogy kiváló minőségű terményeket szállítson a kaukázusi országba, és így azok a helyi adottságoknak megfelelően továbbszaporítva eljuthatnak más keleti piacokra is.

Fontos előrelépés lenne, ha georgiai szakemberek jönnének hazánkba és tanulmányoznák az itteni termesztési módszereket és technológiákat.

További lehetőség rejlik abban, ha az egyetemek és a kutatóintézetek szintjén is szorosabb lenne az együttműködés. A szakemberek és a diákok kölcsönös cseréje tovább erősítheti ezt a folyamatot.

Nagy István elismerően szólt a georgiai méhészek munkájával kapcsolatban, hazánk pedig segíthet abban, hogy a georgiai méz eljusson az Uniós piacokra is. Emellett komoly lehetőségek vannak a gyümölcsfajták tanulmányozásával kapcsolatban is, különös tekintettel a barackra és a paradicsomra. A miniszter felhívta a figyelmet a georgiai szőlő és borkultúra gazdag örökségére, amit nemcsak a kereskedelem, hanem a tudomány területén is érdemes tovább bővíteni.

A magyar szakemberek ezen a területen is készek a tudásukat és technológiai ismereteiket megosztani.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a magyar élelmiszer- és feldolgozóipar átfogó megújuláson megy keresztül, ezért hazánk számára is lehetőséget jelenthetnek a georgiai alapanyagok.

Forrás: Agrárminisztérium