Back to top

Emésztési zavarunk leolvasható az arcunkról

Az emésztőrendszer az egyik legfontosabb felület, amelyen keresztül belsőnk közvetlenül érintkezik a külvilággal. Ezért lényeges, hogy mit, mennyit és hogyan fogyasztunk, mert mindennek nyoma lesz a testünkön, és annak is legszembetűnőbb részén, az arcunkon.

Rövid őrlés, hosszas emésztés

A szájban történik meg az élelem "azonosítása", amely jelzi a szervezetnek, hogy milyen és mennyi emésztőnedvre lesz szükség az étel megemésztéséhez. A rágással kezdődik az elfogyasztott élelmiszerek feldolgozása, érdemes ennek lelkiismeretesen eleget tenni, különben a megspórolásáért az emésztésben később sorra kerülő szerveink fognak megfizetni. Hosszadalmasabb lesz az emésztés, tovább tartózkodnak a potenciálisan veszélyes anyagok a szervezetben; több esély adódik arra, hogy zavar keletkezzen a folyamatok közben, amelyek toxikus vagy egészségkárosító vegyületeket eredményezhetnek.

A túl gyors evés miatt pedig rendszeresen többet fogyasztunk a szükségesnél, ami testünk raktárait fogja hizlalni.

Desszertnek egy kis csurgatott tészta, és gyümölcsös kása
Desszertnek egy kis csurgatott tészta, és gyümölcsös kása
Fotó: Nagy Z. Róbert
Fáradt gyomor, erőtlen gyomorsav

Az elégtelen gyomorsavtermelés idővel bélproblémákhoz fog vezetni. A gyenge gyomorsav lehetővé teszi, hogy a gyomorban vígan éldegéljenek és szaporodjanak kártékony baktériumok. Amelyek akár gyomorfekélyt is okozhatnak vagy átszökhetnek rendbontani a vékonybélbe. A túl gyenge gyomorsav csökkenti az emésztés hatékonyságát, több és fárasztóbb munkára készteti a gyomrot, valamint gázképződést és nyomásfokozást okoz.

Mindennek végül az lesz a következménye, hogy kibuggyan némi gyomorsav és feláramlik a nyelőcső felé. Ezt hétköznapi nyelven gyomorégésnek hívjuk, és savkötőket kapkodunk be ellene. Azonban világosan látható, hogy ezek nem oldhatják meg a problémát, mert nem csökkenteni kell a gyomorsav mennyiségét, hanem inkább fokozni az erejét.

Az evés utáni rövid, legalább 15 perces sziesztával a gyomor és a vékonybél fáradozásaival szembeni megértésünket és nagyrabecsülésünket fejezzük ki.

Fáradt máj, problémás bőr

A máj több ponton is érintett az emésztésben, részt vesz a zsírok feldolgozásában, igyekszik megszabadítani a testet a különböző méreganyagoktól; hozzájárul a tápanyagok végleges, közvetlenül hasznosítható formájának megalkotásához. Ezért a máj állapota szervezesen kapcsolódik ahhoz, hogy mennyire látszunk, illetve érezzük magunkat fiatalosnak. Amikor már nagyon régóta túlterhelt és már majd szétpukkad az elnyelt kórokozóktól, veszélyes hulladékoktól, csökkenteni kényszerül a munkaterületét, a raktározási kapacitását és megnő az esélye annak, hogy kipöfékel olyan méreganyagokat, amelyek még nem lettek teljes mértékben közömbösítve. De nem kell, hogy ilyen messzire eljussunk, mert a máj már sokkal hamarabb jelzi nekünk, hogy szenved.

Le sem tagadhatjuk, mert üzenetet hagy nekünk az arcunkon: akne, ekcéma, pikkelysömör, csalánkiütés, májfoltok, egyéb pigmentációs problémák, rosacea, ráncok, szem alatti sötét karikák, kiütések, hajszálértágulatok, stb. formájában.

Ha ezeket a figyelmeztető jeleket látjuk magunkon, akkor ajánlott a lehető leghamarabb fitonutriensekben gazdag, zsírszegény étrend követésével enyhíteni a máj terhelésén, továbbá gyógynövényekkel támogatni a megtisztítását. A májjal nem csak kúraszerűen kell(ene) foglalkoznunk, hanem minden egyes nap.

Laboratórium, ahol értünk dolgoznak

A vékonybél egy sajátságos boszorkánykonyhája a testnek, szortíroz, elkülöníti a hasznost a károstól, kinyeri a béltartalomból az értékeset. Az első komolyabb feldolgozás után tovább küldi a tápanyagokat a májba, ahol a test által hasznosítható formába kerülnek. Jólléte és egészsége kritikus fontosságú ahhoz, hogy megfelelően tápláltak legyünk. Bármilyen gubanc (fertőzés, gyulladás, elégtelen mennyiségű és minőségű emésztőnedvtermelés) bezavar ebbe a folyamatba, ami hiányállapotok kialakulását vonja maga után. Tévedésének akár mérgeződés is lehet a következménye, és amikor túlzásokba esik, megnöveli az érzékenységre való hajlamot.

A lassúság megbetegít

Normál esetben azután kerül a béltartalom a vastagbélbe, miután a test számára minden használhatót kiszívott belőle a vékonybél. Itt történik meg a maradék koncentrálása, miután a szervezet visszakéri a kölcsönadott vizet. A vastagbelünk ad otthont a milliárdnyi baktériumnak, akik tűkön ülve várták, hogy elkezdődjön végre a lakoma, és végre falatozhassanak. Ha fogyasztottunk rostokat, amelyekkel emészthetetlenségük miatt eddig nem történt különösebb, azok boldoggá teszik sok kis bérlőnket. Az nekünk különösen jó, ha ők elégedettek és jól érzik magukat. Viszont ha rostszegényen táplálkozunk, nem csak a transzportot lassítjuk le, hanem a bélflóránk összetételére is kedvezőtlenül hatunk. Fölénybe kerülhetnek azok, amelyek elszaporodva kellemetlenségeket, betegségeket okozhatnak. A lassú mozgás miatt szennyeződhet a bélfal, mert megtapadhat rajta ez meg az a kifelé vándorló anyagból. Ez azon túl, hogy később akadályt jelent, a gyulladás melegágyává válik. Székrekedéskor a szervezetben túl sokáig tartózkodik a salak, és ekkor fokozódik a toxikus anyagok visszakerülése. Amikor tökéletlen a vastagbélen keresztüli méregtelenítés, az arc elveszti ragyogó és életteli színét, kiütések, aknék jelennek meg rajta. A méregtelenítés elősegítése végett szükséges elegendő rostot fogyasztani és a szervezet működése közben felhasznált vizet mindenféle üdítőital helyett tiszta víz formájában pótolni.

Tehát ahhoz, hogy elkerüljük önmagunk megmérgezését, jól tesszük, ha elegendő időt szánunk a táplálkozásra, alaposan megrágjuk az ételeinket, és elegendő rostot és vizet fogyasztunk. Arcunk olyan, mint egy nyitott könyv. A rajta látható jelek tükrözik emésztésünk hatékonyságát.

Fűszerekkel a jó emésztésért, máriatövissel a máj egészségéért

A fűszereket évezredek óta használja az emberiség, és ezeknek a növényeknek nem csak az étel ízletesebbé tétele a feladatuk. Emellett sok fűszer egyben antibiotikus hatású, aminek akkor volt nagy jelentősége, amikor még hűtőszekrény sem volt és a higiéniás körülményekkel is akadt probléma. Akkor sok embert mentettek meg a gyomorrontástól a fűszerek.
Továbbá e növények jellemzően segítik az emésztést, az emésztőnedvek gyorsabb kiválasztását. Ezek a jellemzők a legtöbb ismert fűszerre igazak (kakukkfű, bazsalikom, majoránna, oregánó…), ezért éri meg fűszerezni a jó emésztés érdekében (is). A máj egészségét pedig máriatövissel támogathatjuk, mely növényből kiváló jól dozírozható kivonatok, növényi gyógyszerek állnak rendelkezésre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.

Medvecukor helyett glicirrizint az édesgyökérből!

Magyar termesztés- és gyártástechnológiára alapozva hoz létre egy magyar-üzbég vegyesvállalat édesgyökér-feldolgozó üzemet Üzbegisztánban. A lassan befejezéshez közeledő projektben három magyar vállalkozás érdekelt, a technológiát pedig a MATE kutatói szállítják.

Természetes megoldások bolhák ellen

A bolhák igazán bosszantó kis teremtmények, parazita módjára élősködnek, betegségeket terjesztenek, rendkívül irritáló nyáluk egyeseknél kellemetlenül viszkető, hólyagos kiütéseket okoz. Mit lehet felhozni mentségükre? Semmit.