0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Emésztési zavarunk leolvasható az arcunkról

Az emésztőrendszer az egyik legfontosabb felület, amelyen keresztül belsőnk közvetlenül érintkezik a külvilággal. Ezért lényeges, hogy mit, mennyit és hogyan fogyasztunk, mert mindennek nyoma lesz a testünkön, és annak is legszembetűnőbb részén, az arcunkon.

Rövid őrlés, hosszas emésztés

A szájban történik meg az élelem „azonosítása”, amely jelzi a szervezetnek, hogy milyen és mennyi emésztőnedvre lesz szükség az étel megemésztéséhez. A rágással kezdődik az elfogyasztott élelmiszerek feldolgozása, érdemes ennek lelkiismeretesen eleget tenni, különben a megspórolásáért az emésztésben később sorra kerülő szerveink fognak megfizetni. Hosszadalmasabb lesz az emésztés, tovább tartózkodnak a potenciálisan veszélyes anyagok a szervezetben; több esély adódik arra, hogy zavar keletkezzen a folyamatok közben, amelyek toxikus vagy egészségkárosító vegyületeket eredményezhetnek.

A túl gyors evés miatt pedig rendszeresen többet fogyasztunk a szükségesnél, ami testünk raktárait fogja hizlalni.

Fáradt gyomor, erőtlen gyomorsav

Az elégtelen gyomorsavtermelés idővel bélproblémákhoz fog vezetni. A gyenge gyomorsav lehetővé teszi, hogy a gyomorban vígan éldegéljenek és szaporodjanak kártékony baktériumok. Amelyek akár gyomorfekélyt is okozhatnak vagy átszökhetnek rendbontani a vékonybélbe. A túl gyenge gyomorsav csökkenti az emésztés hatékonyságát, több és fárasztóbb munkára készteti a gyomrot, valamint gázképződést és nyomásfokozást okoz.

Mindennek végül az lesz a következménye, hogy kibuggyan némi gyomorsav és feláramlik a nyelőcső felé. Ezt hétköznapi nyelven gyomorégésnek hívjuk, és savkötőket kapkodunk be ellene. Azonban világosan látható, hogy ezek nem oldhatják meg a problémát, mert nem csökkenteni kell a gyomorsav mennyiségét, hanem inkább fokozni az erejét.

Az evés utáni rövid, legalább 15 perces sziesztával a gyomor és a vékonybél fáradozásaival szembeni megértésünket és nagyrabecsülésünket fejezzük ki.

Fáradt máj, problémás bőr

A máj több ponton is érintett az emésztésben, részt vesz a zsírok feldolgozásában, igyekszik megszabadítani a testet a különböző méreganyagoktól; hozzájárul a tápanyagok végleges, közvetlenül hasznosítható formájának megalkotásához. Ezért a máj állapota szervezesen kapcsolódik ahhoz, hogy mennyire látszunk, illetve érezzük magunkat fiatalosnak. Amikor már nagyon régóta túlterhelt és már majd szétpukkad az elnyelt kórokozóktól, veszélyes hulladékoktól, csökkenteni kényszerül a munkaterületét, a raktározási kapacitását és megnő az esélye annak, hogy kipöfékel olyan méreganyagokat, amelyek még nem lettek teljes mértékben közömbösítve. De nem kell, hogy ilyen messzire eljussunk, mert a máj már sokkal hamarabb jelzi nekünk, hogy szenved.

Le sem tagadhatjuk, mert üzenetet hagy nekünk az arcunkon: akne, ekcéma, pikkelysömör, csalánkiütés, májfoltok, egyéb pigmentációs problémák, rosacea, ráncok, szem alatti sötét karikák, kiütések, hajszálértágulatok, stb. formájában.

Ha ezeket a figyelmeztető jeleket látjuk magunkon, akkor ajánlott a lehető leghamarabb fitonutriensekben gazdag, zsírszegény étrend követésével enyhíteni a máj terhelésén, továbbá gyógynövényekkel támogatni a megtisztítását. A májjal nem csak kúraszerűen kell(ene) foglalkoznunk, hanem minden egyes nap.

Laboratórium, ahol értünk dolgoznak

A vékonybél egy sajátságos boszorkánykonyhája a testnek, szortíroz, elkülöníti a hasznost a károstól, kinyeri a béltartalomból az értékeset. Az első komolyabb feldolgozás után tovább küldi a tápanyagokat a májba, ahol a test által hasznosítható formába kerülnek. Jólléte és egészsége kritikus fontosságú ahhoz, hogy megfelelően tápláltak legyünk. Bármilyen gubanc (fertőzés, gyulladás, elégtelen mennyiségű és minőségű emésztőnedvtermelés) bezavar ebbe a folyamatba, ami hiányállapotok kialakulását vonja maga után. Tévedésének akár mérgeződés is lehet a következménye, és amikor túlzásokba esik, megnöveli az érzékenységre való hajlamot.

A lassúság megbetegít

Normál esetben azután kerül a béltartalom a vastagbélbe, miután a test számára minden használhatót kiszívott belőle a vékonybél. Itt történik meg a maradék koncentrálása, miután a szervezet visszakéri a kölcsönadott vizet. A vastagbelünk ad otthont a milliárdnyi baktériumnak, akik tűkön ülve várták, hogy elkezdődjön végre a lakoma, és végre falatozhassanak. Ha fogyasztottunk rostokat, amelyekkel emészthetetlenségük miatt eddig nem történt különösebb, azok boldoggá teszik sok kis bérlőnket. Az nekünk különösen jó, ha ők elégedettek és jól érzik magukat. Viszont ha rostszegényen táplálkozunk, nem csak a transzportot lassítjuk le, hanem a bélflóránk összetételére is kedvezőtlenül hatunk. Fölénybe kerülhetnek azok, amelyek elszaporodva kellemetlenségeket, betegségeket okozhatnak. A lassú mozgás miatt szennyeződhet a bélfal, mert megtapadhat rajta ez meg az a kifelé vándorló anyagból. Ez azon túl, hogy később akadályt jelent, a gyulladás melegágyává válik. Székrekedéskor a szervezetben túl sokáig tartózkodik a salak, és ekkor fokozódik a toxikus anyagok visszakerülése. Amikor tökéletlen a vastagbélen keresztüli méregtelenítés, az arc elveszti ragyogó és életteli színét, kiütések, aknék jelennek meg rajta. A méregtelenítés elősegítése végett szükséges elegendő rostot fogyasztani és a szervezet működése közben felhasznált vizet mindenféle üdítőital helyett tiszta víz formájában pótolni.

Tehát ahhoz, hogy elkerüljük önmagunk megmérgezését, jól tesszük, ha elegendő időt szánunk a táplálkozásra, alaposan megrágjuk az ételeinket, és elegendő rostot és vizet fogyasztunk. Arcunk olyan, mint egy nyitott könyv. A rajta látható jelek tükrözik emésztésünk hatékonyságát.

Fűszerekkel a jó emésztésért, máriatövissel a máj egészségéért

A fűszereket évezredek óta használja az emberiség, és ezeknek a növényeknek nem csak az étel ízletesebbé tétele a feladatuk. Emellett sok fűszer egyben antibiotikus hatású, aminek akkor volt nagy jelentősége, amikor még hűtőszekrény sem volt és a higiéniás körülményekkel is akadt probléma. Akkor sok embert mentettek meg a gyomorrontástól a fűszerek.
Továbbá e növények jellemzően segítik az emésztést, az emésztőnedvek gyorsabb kiválasztását. Ezek a jellemzők a legtöbb ismert fűszerre igazak (kakukkfű, bazsalikom, majoránna, oregánó…), ezért éri meg fűszerezni a jó emésztés érdekében (is). A máj egészségét pedig máriatövissel támogathatjuk, mely növényből kiváló jól dozírozható kivonatok, növényi gyógyszerek állnak rendelkezésre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu