0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A Budai-hegyekben lovasrendőrök ügyelnek az erdő nyugalmára

Márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben. A Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök elsősorban a főváros leglátogatottabb erdeiben, például a védett Hárs-hegyen segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve a természetjárókat, kutyasétáltatókat, kerékpárosokat és gyalogosokat, hogy konfliktusmentesen élvezhessék az erdei kikapcsolódást.

Ahogy beköszönt a tavasz, újra megnő a kirándulók száma a Budai-hegyekben is. Az ország leglátogatottabb erdei találhatók itt, különösen sokan járnak a Hárs-hegyen, a Hűvösvölgy és a Szépjuhászné között. Nem túlzás, hogy errefelé az erdő már-már zsúfolttá válik, és ezért megnő az erdei konfliktusok száma is. Pedig a feszültségek zöme elkerülhető lenne az írott jogszabályok és íratlan erdei illemszabályok betartásával.

Éppen ezért a Pilisi Parkerdő, a Készenléti Rendőrség és a II. Kerületi Rendőrkapitányság közös akcióba kezdett.

Márciustól a KÉSZ lovas járőrei ügyelnek az erdei szabályok betartására, és munkájukat a kerületi kapitányság állománya is segíti. A február végi sikeres „próbaüzem” után március végén már fel is tűnik a Hárs-hegy ösvényein a lovasok jellegzetes alakja.

Fontos hangsúlyozni, hogy a járőrök segíteni és tájékoztatni érkeznek az erdőbe, nem céljuk a büntetés. Általános tapasztalat, hogy a kirándulók, kutyasétáltatók, erdei kerékpárosok együttműködők és előzékenyek. A problémák legnagyobb része csupán tájékozatlanságból fakad. Elenyésző kisebbség az, amelyik, a kikapcsolódni vágyókat zavarva, súlyosabb esetben maga és a kirándulók testi épségét veszélyeztetve semmibe veszi az írott és íratlan szabályokat.

A természetjárók közötti konfliktusok legnagyobb része két egyszerű szabály betartásával orvosolható, és a járőrök elsősorban ezekre hívják fel a figyelmet. A kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben kedvencüket – a kutya biztonsága, az erdei élővilág és a többi kiránduló nyugalma érdekében – minden esetben pórázon sétáltassák. A szaküzletekben már minden igényt kielégítő, akár sportolást is lehetővé tévő, kifejezetten erdei sétára kialakított pórázok széles választéka kapható.

Az erdőben kerékpározókat pedig arra figyelmeztetik a rendőrök, hogy sporteszközük járműnek minősül, ezért a jogszabály értelmében védett természeti területen – a Budai-hegység nagy része, így a szóban forgó Hárs-hegy is ilyen – csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek.

Természetvédelmi területen kívül pedig – a konfliktusok és ütközések elkerülése érdekében – csak azokon az erdei ösvényeken közlekedhetnek, amelyek nem jelzett gyalogos turistaútvonalak! Ennek értelmében a Hárs-hegyen – a védett erdei élővilág nyugalmát őrizve – például nem szabad kerékpározni. Helyette a Pilisi Parkerdő ajánlja az elmúlt években következetes munkával kialakított 350 kilométer hosszú Pilis Bike hálózatát, amely könnyű aszfaltostól kőkemény downhillig számtalan lehetőséget kínál az erdei kerékpározás rajongóinak.

Forrás: Pilisi Parkerdő közlemény