Back to top

Egészségünk érdekében metiláljunk!

A metiláció egy olyan folyamat, ami egész életünk során elkísér minket. Már azelőtt metilálunk, hogy megszületnénk, és mindvégig ez marad az egyik legfontosabb dolog, amit minden nap minden másodpercében el kell végeznünk.

Fotó: wikipedia
Talán a közeljövőben erről is olyan természetesen társalgunk, mint arról, hogy mit álmodtunk, mit főzzünk vacsorára, vagy mit vegyünk a soron következő kiárusításon. Akár remek kifogásként is szolgál majd késésre (Elnézést, éppen sürgősen metilálnom kellett), vagy ha valamihez nincs kedvünk éppen (Most nem alkalmas, metilálok), esetleg meg szeretnénk úszni valamilyen programot (Igazán sajnálom, majd inkább máskor, most egész éjszaka felügyelem a metilációmat). Viccet félretéve, tényleg csodás lenne, ha képesek lennénk ennyire tudatosan érzékelni ezt a szervezetünkben lejátszódó, rendkívül fontos folyamatot. Mi is ez, amit egész életünkben csinálunk, ennyire jelentőségteljes, mégis alig tudunk róla valamit?

Metiláció

A testünkben képződő vegyületeknek szükségük van egy metilcsoportra, hogy használhatók (pl.: vitaminok, enzimek), kiválaszthatók (pl.: hormonok, toxinok), eltávolíthatók legyenek. Röviden összefoglalva ennyiből áll a metiláció, legalábbis elméletben. Viszont már ennyiből is kitűnik, mennyire szerteágazó dologról is van szó. Vizsgáljuk meg miért is hasznos számunkra, ha hatékonyan metilálunk.

Az egyik legizgalmasabb tevékenysége, hogy ki- és bekapcsolja a géneket. Ami abban nyilvánul meg, hogy kifejlődik- e nálunk egy olyan súlyos betegség (pl.: rák, szívbetegség, depresszió), ami generációk óta felütötte fejét a családban, vagy sikerül elkerülni. Úgy tűnik sokáig félreértettük a géneket, amikor azt gondoltuk, hogy ami meg vagyon írva, annak mindenképpen meg kell történnie. Azonban már tudjuk, hogy csak lehetőségekről beszélnek, a döntést teljes egészében ránk hagyják. A választásunkat aztán a táplálkozásunkkal és az életmódunkkal hozzuk a tudtukra.

Főszerepet játszik a DNS regenerálásában, illetve igyekszik kivédeni, hogy problémák adódjanak az új sejtek születése közben.

A metiláció oroszlánrészét a máj vállalja magára, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a májunk védelme, tisztítása, túlterheltségének csökkentése. A toxinok és a hormonfelesleg közömbösítése illetve eltávolítása a metiláció sikerének könyvelhető el csakúgy, mint a bioaktív vitaminok létrehozása.

Fotó: wikipedia
Gondoskodik arról, hogy a lehető leghatékonyabb legyen az ételek energiává történő alakítása. Ez a sorsdöntő folyamat nem is olyan magától értetődő, mint hisszük. Ahhoz, hogy a mitokondriumok jól tudjanak dolgozni, nem mindegy, hogy mit és mennyit lapátolunk beléjük. A rengeteg finomított szénhidrát például túlterheli, majd tönkreteszi energiaellátó rendszerünket. A gyors szénhidrát ezen kívül hatalmas inzulinválaszt generál, ami tűrhetetlenül mélyre juttatja a vércukorszintünket, aminek orvoslására legközelebb is a gyors cukor mellett fogunk dönteni.

A sejtnek olyan a sejtfal, mint nekünk a bőr. Kizárólag az egészségesen funkcionáló sejtfal tudja kint tartani a károsat és befogadni az értékeset. A metiláció során termelt foszfatidilkolin nélkülözhetetlen a sejtfal tökéletes működéséhez, valamint az új sejtek képződéséhez. Ahhoz, hogy ez a folyamat gördülékenyen lejátszódjon, ajánlott minél több kolint tartalmazó élelmiszert (hüvelyesek, káposztafélék, levélzöldségek, brokkoli, karfiol, cékla, lenmag, spárga, shiitake) fogyasztani.

A metilációnak köszönhetjük a kreatint, ami energizálja az agyat és az izmokat. Elégtelen vagy blokkolt metiláció esetén kimerültséget, zavartságot, koncentrációs zavarokat, gyengeséget és izomfájdalmakat tapasztalunk.

Alapvető fontosságú a neurotranszmitterek termelése kapcsán, amelyek egyensúlya eredményezi a kellemes, békés, bizakodó hozzáállás kifejlődését.

A gördülékenyen lezajló metiláció teszi lehetővé, hogy éberek és lelkesek legyünk; készen álljunk a bevetésre, amikor szükséges; illetve képesek legyünk lenyugodni, megpihenni, mikor már nem szükséges „harckészültségben lenni”. Viszont ha gyakran stresszesnek, feszültnek, nyugtalannak, szorongónak, esetleg teljesen erőtlennek, motiválatlannak érezzük magunkat, elképzelhető, hogy valami zavarja a metilálást.

Segít az immunrendszernek fittnek és szabályozottnak maradni.

Támogatói és ellenségei

A metiláció rengeteg vitamint (B- vitaminok), ásványi anyagot (pl.: magnézium, cink) és jó minőségű aminosavakat igényel. Ezekre érdemes figyelni étrendünk összeállításakor. Ha nem teljesülnek a kívánságai, nem tud eléggé hatékonyan dolgozni, súlyos hiányosság esetén, leblokkol.

Fontos betartani a 80%-os szabályt (hara hachi bu), tehát ne együk magunkat pukkadásig, mert akkor elvonjuk az erőt a metilációtól. Sem a vitaminok, sem a máj nincs barátságban az alkohollal, ezért érthető módon a metiláció szemszögéből nézve teljesen haszontalan.

A toxinokkal, nehézfémekkel, gyógyszerekkel igencsak meggyűlik a máj baja, ezért ajánlott átgondolni a gyógyszerfogyasztást, és a feleslegeseket elhagyni, mint például a rendkívül ártalmas savlekötőket. Alapvetően minden olyan probléma esetében, ami étrendváltoztatással meggyógyítható, szükségtelen gyógyszerekkel terhelni a szervezetet. A test számára minden gyógyszer méregnek számít, ártalmatlanná tételük igénybe veszi a máj drága idejét és erőforrásait.

Fotó: wikipedia

A mérsékelt intenzitású mozgásformák pozitívan hatnak, míg a test túlhajszolása valamint a mozgás teljes hiánya kedvezőtlen.

Napi legalább 7 óra pihentető alvás feltétlenül szükséges a metilációs folyamat zavartalanságához.

A stressz értékes vegyületeket rabol el, miután kevesebb marad a metiláció részére. Stresszcsökkentő és stresszkezelő technikák elsajátításával a kedvében járhatunk.

A metilálás az életünk olyannyira szerves része, mint például a légzés. Szervezetünk optimális működéséhez nélkülözhetetlen. Táplálkozásunkkal és életmódunkkal minden nap közvetlenül hatással vagyunk rá, vagyis jelentős részben rajtunk múlik, hogy hatékonnyá tesszük-e. Amennyiben jól támogatjuk, megadhatja nekünk a jó minőségű, betegségektől mentes életet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

Párizsban a legmagasabb a hőség okozta halálozási arány Európában

A francia fővárosban nagyobb valószínűséggel halnak meg a magas hőmérséklet következtében, mint 854 másik európai városban. Egy tudományos kutatás szerint a párizsi lakosok más európai városokhoz képest a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve a hőség okozta halálozásra.