0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Sóhelyettesítők használatát engedélyeznék az USA-ban

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) múlt héten jelentette be, hogy olyan szabályozásra tett javaslatot, amely lehetővé teszi a sóhelyettesítők használatát olyan mindennapi élelmiszerekben, mint a sajt, fagyasztott borsó, vagy tonhal konverzv.

A céljuk az új szabályozással, hogy csökkentsék az amerikaiak sófogyasztását, íjra a The Dairy Site a Reuters-re hivatkozva. Az FDA 2021-ben azt tűzte ki célul, hogy a gyártók és étteremláncok átlagosan 12 százalékkal csökkentsék a csomagolt élelmiszerek sótartalmát, mivel ennek túlzott fogyasztását összekapcsolták a szívinfarktus és a sztrók leggyakoribb kiváltó okával, a magas vérnyomással.

„A legtöbb ember az USA-ban túl sok nátriumot fogyaszt. A nátrium nagyrésze pedig a feldolgozott, csomagolt és előre elkészített élelmiszerekből származik, nem abból a sóból, melyet főzés vagy evés közben az ételhez adnak”

– mutatott rá Susan Mayne, az FDA élelmiszerbiztonsági és táplálkozási osztályának igazgatója.

A mostani szabályozás keretében több, mint 20 élelmiszernél változtatnák meg az FDA „azonosítási szabványát”, a sajtoktól egészen a gabona lisztekig. Ez a Magyar Élelmiszerkönyvhöz hasonló szabályozás, melyben leírják, hogy bizonyos élelmiszereknek mit kell tartalmaznia, illetve mit tartalmazhatnak opcionálisan ahhoz, hogy adott néven forgalomba kerülhessen.

Forrás: The Dairy Site