0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

5 ok, ami az édesburgonyafogyasztás mellett szól

A batáta ugyanolyan sokoldalúan felhasználható élelmiszer, mint a burgonya, mindössze annyiban különbözik, hogy még több tápanyagot tartalmaz. De milyen előnyei is vannak az édesburgonyának?

Nincs még egy olyan sokoldalúan felhasználható zöldségféle, mint a burgonya. Akár főtt, pürésített, vagy sült krumpli formájában szeretjük, nincs hiány az elkészítési módokban. Az édesburgonya ugyanannyi féleképpen fogyasztható, mint a burgonya, de a táplálkozási előnyei kimagaslók.

Milyen előnyei vannak az édesburgonyafogyasztásnak?

Egészségesebb bélrendszer: „Egy édesburgonya a napi rostérték 15%-át tartalmazza, így jót tesz a bélrendszer egészségének” – magyarázza Natalie Rizzo dietetikus. Ugyanis ez a rost segíti az emésztést és segít megelőzni a székrekedést.

Vércukor-stabilitás: Összetett szénhidrátként az édesburgonya emésztése több időt vesz igénybe, mint az egyszerű szénhidrátoké (ultra-feldolgozott, kevés tápértékkel rendelkező élelmiszerek) – jegyzi meg Jessica Lehmann, dietetikus. Ez azt jelenti, hogy az édesburgonya nem emeli meg olyan gyorsan a vércukorszintet, így segít stabilan tartani a hangulatot és az energiaszintet is. Rizzo hozzáteszi, hogy

a lassabb emésztés azt jelenti, hogy az édesburgonya tovább tart jóllakottan, mint más szénhidrátok.

Csökkentett gyulladás: Az édesburgonyát is felvehetjük a gyulladáscsökkentő élelmiszerek listájára. Ugyanis ez a gumó magas antioxidáns-tartalmú – különösen C-vitaminban, karotinoidokban és fenilpropanoidokban -, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben, és védelmet nyújtanak a krónikus betegségekkel, valamint a rák bizonyos fajtáival szemben.

Extra löket a szervezetnek: Az édesburgonyát összefüggésbe hozták a jobb látással (béta-karotin- és A-vitamin-tartalmának köszönhetően), a jobb immunrendszerrel (C-vitamin és mangán) és az erős csontokkal (ismét mangán) is. Az édesburgonya rendszeres fogyasztása még a bőrnek is jót tesz. „A béta-karotin antioxidáns, így segít visszafordítani a nap okozta károsodásokat” – magyarázza Lehmann. „Emellett javítja a bőr ráncosodását és megereszkedését is”.

Javuló mentális egészség: Lehmann szerint az édesburgonya jót tesz a mentális egészségnek, mivel magas a B6-vitamin-tartalma, amely a szerotonin szintéziséhez szükséges, amely egy olyan neurotranszmitter, amely segít a hangulat szabályozásában.

Az édesburgonya egy szuperélelmiszer?

Nyilvánvaló, hogy az édesburgonya előnyei lenyűgözőek, de vajon felemelkedik-e a szuperélelmiszer státuszba? Lehmann erre a kérdésre igennel válaszol, és elmagyarázza, hogy az édesburgonya azért érdemli meg a címet, mert kimagaslóan gazdag a vitaminokban és a tápanyagokban.

Rizzo hozzáteszi, hogy bár nincs hivatalos, tudományosan alátámasztott definíciója a kifejezésnek, ő szinte minden gyümölcsöt és zöldséget szuperélelmiszernek tart.

Az édesburgonyát azonban különösen a rostjai, káliuma, A-vitaminja, B6-vitaminja és C-vitaminja teszik méltóvá erre.

Egyébként a jamgyökeret – amely hasonlóan néz ki, mint az édesburgonya – szintén szuperélelmiszernek tartják. A jamgyökér tápanyagai rendkívül hasonlóak az édesburgonyáéhoz, bár a jamgyökérnek magasabb a káliumtartalma, míg az édesburgonyának az A-vitamin-tartalma.

Az édesburgonya segíthet a diétában?

„Egy édesburgonya alig tartalmaz több mint 100 kalóriát, ráadásul laktató és tele van tápanyagokkal” – mondja Rizzo. „Az emberek azt hiszik, hogy a fogyáshoz kerülniük kell a szénhidrátokat, de ez egyáltalán nem így van. A zöldségekből származó szénhidrátok fogyasztása része az egészséges fogyókúrának, a rostfogyasztás pedig szerves része a fogyásnak.”

Ráadásul az édesburgonya rostokban és összetett szénhidrátokban gazdag, amelyek segítenek fenntartani a teltségérzetet.

Milyen hátrányai vannak az édesburgonyának?

Az édesburgonya előnyei egyértelműek, de vannak-e hátrányai? Bár az édesburgonya fogyasztásának nincsenek hátrányai, Rizzo szerint önmagában az édesburgonya étkezésként történő fogyasztása nem biztosít elegendő fehérjét ahhoz, hogy jóllakottá tegyen. Kombináljuk az édesburgonyát sovány fehérjével, például tojással, bőr nélküli csirkehússal, görög joghurttal, babbal vagy csicseriborsóval, hogy laktatóbb legyen.

Akik cukorbetegségben szenvednek, figyeljenek oda arra, hogyan fogyasztják az édesburgonyát, mert magas a szénhidráttartalma: „Párosítsuk az édesburgonyát fehérjével és egy kis zsírral, hogy elkerüljük a vércukorszint megugrását”. Valamint, akinek korábban már volt veseköve, annak is érdemes odafigyelnie, mivel az édesburgonya nagyobb mennyiségű oxalát nevű tápanyagot tartalmaz, ami az arra hajlamos embereknél vesekövet okozhat.

Mennyi a megfelelő napi mennyiség?

Mindkét szakértő szerint napi egy édesburgonya fogyasztása vitathatatlanul egészséges, de ennél többet nem javasolnak, hiszen rengeteg más zöldség is fogyasztható. „Ha napi egynél többet eszünk, érdemes megfontolni, hogy variáljuk az ételválasztékunkat, hogy többféle tápanyaghoz jussunk” – mondja Rizzo.

Lehmann hozzáteszi, hogy az édesburgonya magas béta-karotin tartalma miatt narancssárgára színeződhet a bőr, ha túl sokat fogyasztunk belőle!

Mi a legegészségesebb módja az édesburgonya fogyasztásának?

A sült krumpli jó példa arra, hogy egy főzési módszer hogyan változtathat meg egy egészséges ételt. Annak érdekében, hogy az édesburgonya elkészítése ne vonjon el a tápértékéből, Lehmann a sütési folyamatokhoz a légkeveréses sütőt vagy a mikrohullámú sütőt javasolja, szemben az olajban való sütéssel, amely csak plusz zsírt ad az ételhez. Hozzáteszi, hogy ne adjunk túl sok sót vagy cukrot az elkészült fogáshoz. Rizzo pedig óva int a nagyobb mennyiségű tejszín vagy sok vaj használatától, amikor édesburgonyapürét készítünk.

Lehmann kedvenc módja az édesburgonya elkészítésének, amikor kockákra vágja és egyfajta pörköltet készít belőle vagy egyszerűen csak sült ételekhez adja. Rizzo pedig a légkeveréses sütést ajánlja egy kis olívaolajjal és fűszerekkel.

Forrás: rd.com