Back to top

A britek vadmarhái ritkábbak, mint a pandák

Az Egyesült Királyság északi részén egy különös gulya legel: az utolsó vadonélő szarvasmarhák. Eredetüket homály fedi, de valaha a szigetország erdőségeiben elterjedtek voltak ezek a visszavadult patások.

Kicsit emlékeztetnek a magyar szürke szarvasmarhára
Kicsit emlékeztetnek a magyar szürke szarvasmarhára
Fotó: yellow book/Wikimedia Commons
Ránézésre nem tűnnek olyan különlegesnek, sem nagyon másnak, mint az átlagos szarvasmarha. Azonban ezek a fehér szőrű állatok egyáltalán nem barátságosak.

"Ha sarokba szorítják őket, megvédik magukat. A szarvasmarhákról általában úgy gondolkodunk, hogy nagy, lassú, békés jószágok, melyek ott vannak a legelőkön... ezek a fickók azonban teljesen más jószágok"

- idézi a terület egyik felügyelőjét, Ellie Waddingtont a Guardian.

A Chillingham marhák azonban hófehérek, kisebbek, fürgébbek, és izmosabbak, mint a farmon élő társaik, szarvaik pedig hasonlóak ahhoz, melyet a vikingek sisakjaikon viseltek. A gulya egy 150 hektáros bekerített területen él, Northumberland-től északra, melyet egy alapítvány gondoz. Ők az utolsó élő rokonai azoknak az ősi marháknak, melyek valaha Britannia erdeiben éltek.

Fotó: By The wild cattle, Chillingham by Roger Cornfoot/Wikimedia Commons
Mostanra mindössze 130 példány maradtak belőlük - ezzel pedig ritkábbak, mint a hegyi gorillák vagy a pandák. Teljesen vadon élnek, senki sem gondozza őket, és nem részesülnek állatorvosi ellátásban sem. Az egyetlen lehetőség, hogy valaki lássa őket, az őket gondozó alapítvány túráin való részvétel, melyeket áprilistól októberig szerveznek.

Kisebbfajta csoda, hogy ezek a marhák még léteznek. Egy kisebb populáció utolsó leszármazottjaiként meglehetősen beltenyésztettek - mutatott rá Waddington. Nem az emberek szelektálták őket, hanem a természet, és azok a példányok, melyek nem voltak elég fittek, elpusztultak. Tudományos szempontból is meglehetősen érdekesek - még Charles Darwin is megfigyelte őket.

Azonban nem tudni, hogy kerültek ide eredetileg, talán a vikingek vagy a rómaiak hozhatták őket magukkal.

Feltételezések szerint a kelta folklórban szereplő ír istennő, Brigid ezeknek az fehér teheneknek a tején nevelkedett.

Azt viszont ismert, hogy ezeket az állatokat valaha vadászták, főleg a sport kedvéért - elvégre sehol máshol nem lehet fehér vadmarhákra vadászni. Emiatt bizalmatlanok az ember felé, nem tanácsos túlságosan megközelíteni őket. Normál esetben nem támadnak az emberre, de a borjaikat féltő tehenek viselkedése igen kiszámíthatatlan.

Forrás: 
Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.