Back to top

Ezt tehetjük a magzat egészsége érdekében: folsav vagy folát?

A velőcsőzáródási zavart nem a folsav hiánya okozza, mint ahogy az orvostudomány eddig sejteni vélte. A probléma ennél kissé összetettebb, de legalább már ismerjük az okát, a folyamatát és a megelőzésének módját.

Metilálás

Már magzati korban sokat lehet tenni az újszülött egészségéért
Már magzati korban sokat lehet tenni az újszülött egészségéért
Fotó: wikipedia
A test létfontosságú folyamata a metilálás. Ennek sikerén múlik a test tápanyagokkal való ellátása, a méreganyagoktól való hatékony megszabadulás, szerepe van a regenerációban, a gének ki és bekapcsolásában, etc. Nyilvánvalóan terhesség idején a szervezet még erőteljesebb iramot diktál, hiszen fel kell építeni egy új testet, lehetőleg minél egészségesebben. Ezért a megszokottnál sokkal dimanikusabban kell metilálnia. Ez rendkívül tápanyagigényes folyamat, ami bármely összetevő hiányában meghiúsulhat.

A metiláció zökkenőmentes lezajlásához nélkülözhetetlen a B2-, a B9-, a B12- vitamin, a magnézium és a jó minőségű (teljes értékű) fehérje.

Tovább komplikálja a helyzetet, hogy a feladatokkal és toxinokkal elárasztott, túlterhelt máj nem tudja elég hatékonyan támogatni a folyamatot, pedig a szerepe létfontosságú.

A metilációs ciklus sok más tényező miatt is sérülhet, csak néhány ezek közül: gyulladások, fertőzések, nehézfémekkel való terheltség, magas homociszteinszint, elégtelen tápanyagellátás, felesleges fehérjefogyasztás, vagy amikor folsavat szedünk, ami ellehetetleníti a metilfolát hasznosulását. Ennek hiányában pedig gyakorlatilag életképtelen a metiláció. A legújabb álláspont szerint a velőcsőzáródási rendellenesség, a Down- szindróma, a veleszületett szívbetegségek kifejlődése, és a farkastorok jelensége is a blokkolt metilációs ciklusra vezethető vissza.

Csak folát és sosem folsav

A B9- vitamin esetén kizárólag a folát tartalmú élelmiforrások (pl.: spenót, tengeri algák, spárga, hüvelyesek, római saláta, articsóka, brokkoli, kelbimbó, napraforgómag, diófélék, rizs, quinoa) és a metilfolátot tartalmazó vitaminkészítmények jöhetnek szóba. De mivel fokozott igény mutatkozik, természetes forrásból ezt aligha lehetséges biztosítani. Annál is inkább, mert többnyire nem tudjuk magunkról, hogy milyen állapotban van az MTHFR- génünk, így abszolút könnyelmű abban bízni, hogy majd minden rendben lesz. Ezért a legjobb, amit a magzat fejlődési rendellenességeinek elkerülése érdekében tehetünk, ha metilfolát (L-5-MTHF) formában pótoljuk a vitamint.

Mesterséges formája, a folsav nem csak teljesen haszontalan (az emberek többsége ugyanis egy genetikai mutáció miatt nem képes hasznosítani), hanem inkább még káros is lehet.

A folsav ugyanazt az utat használja, mint a metilfolát, és mivel lefoglalja a folátreceptort, így még ez utóbbi hasznosulását is gátolja. Tehát a folsav mindenképpen kerülendő, akár étrendkiegészítőben van, akár dúsított élelmiszerekben.

Metilkobalamid

Mivel az élelmiszerekkel elfogyasztott B12- vitamin bioaktívvá alakításával és raktározásával a máj gyengesége vagy a bélrendszer sérülése miatt lehetnek gondok, így várandósság idején feltétlenül ajánlott a metilkobalamid formát alkalmazni. A ciánnal stabilizált cianokobalamid forma kerülendő, mivel ez egy szintetikus és káros vegyület, ami ráadásul meglehetősen stabil is, vagyis a szervezetnek át kell alakítania mielőtt hasznosítani tudná. És nincs rá garancia, hogy át fogja tudni alakítani.

Létezik ugyan néhány növényi forrása, de ezekben is nagyon kicsiny mennyiségben van jelen, ezért vegánoknak feltétlenül javasolt pótolni, és nem csak terhesség idején.

B2- vitamin

Ma már sokan tablettákkal pótolják a vitaminokat
Ma már sokan tablettákkal pótolják a vitaminokat
Fotó: wikipedia
Ha riboflavin formában vesszük magunkhoz, akkor ATP és cink kell a hasznosulásához. Elég sok ellensége van (fény, kioldódás főzés hatására, etc.), amitől meg kell védeni, és néhány élethelyzet (pl.: fogyókúrázás, sportolás, túl sok napozás, zsírgazdag étrend, egyes betegségek, génmutáció, etc.), ami megnöveli a szervezet igényét. A vegánoknak is szükséges jobban odafigyelni rá, mert alkalmas források hiányában (növényekben nagyon ritkán és kicsiny mennyiségben fordul elő) vélhetően csökkent lehet a riboflavin bevitelük. Akinek pótlásra van szüksége, keresse az aktív formáját (riboflavin-5’ nátriumfoszfát) tartalmazó készítményeket.

Magnézium

Megszámlálhatatlan biokémiai folyamatban vesz részt.

Fotó: wikipedia
Ezért stressztől erősen átitatott életvitelünk miatt különösen fontos a rendszeres felvétele természetes táplálékokból (pl.: tökmag, mandula, kesudió, dió, földimogyoró, napraforgómag, quinoa, rizs, hajdina, köles, mángold, spenót, tengeri algák, céklalevél); és mivel csupán élelmiszerekkel nem túl könnyű biztosítani a szükségletnek megfelelő mennyiséget, ajánlott a táplálékkiegészítők segítségével történő pótlása (pl.: magnézium- citrát vagy magnézium- glicinát).

Kolin

Nem kakukktojás, mert vészhelyzet esetén a metilációs ciklus metilfolát hiányában képes a kolint használni metilfolát vagy metilkobalamid helyett. A magzati fejlődés korai szakaszában kiemelt fontosságú a kolinban gazdag étrend, vagy ennek hiányában feltétlenül szükséges a pótlása. Várandósság alatt hatalmas a test kolinszükséglete, hiszen rengeteg új sejtet kell létrehozni. A kolin segíti az agy fejlődését, nélkülözhetetlen a sejtmembránok felépítésénél, véd az idegrendszeri problémák és az anyagcsere gubancok kialakulásával szemben. Elképzelhető, hogy a kolinhiány önmagában rizikófaktora a DNS- károsodás, a velőcsőzáródási rendellenesség és a gyenge memória kialakulásának, és növeli a koraszülés, az alacsony születési súly és a preeklampszia lehetőségét.

Növényi forrásai: napon szárított paradicsom, spirulina, karfiol, brokkoli, kelbimbó, szójababcsíra, gyermekláncfűlevél, articsóka, zöldborsó, csemegekukorica, gyömbér, spárga, lenmag, pisztácia, földimogyoró, stb.

A tudatos gyermekvállalás részeként a B9- és a B12- vitamint legalább 3 hónappal teherbe esés előtt el kell kezdeni szedni, és jól tesszük, ha a kolinra is több figyelmet fordítunk, mint egyébként.

Lényegében ennyiből áll a metiláció étrend és táplálékikiegészítők általi támogatása. Ezekre tudunk a legkönnyebben hatni, ezekkel megnöveljük a sikeres védekezés esélyét. Emellett ajánlott még az extrém hőhatásokat (szauna, forró fürdő) elkerülni és minimálisra csökkenteni a napozást.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alma gombaölő szeres kezelése Magyarországon

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékeny­kedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya- és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Hogyan választja ki zsákmányát a szúnyog? A férfi, vagy női vért kedvelik jobban? Szeretik a kókusz illatot?

Milyen érdekes, hogy míg az egyik embert egy egész szúnyogcsapat ostromolja, a másikat inkább elkerülik, vagy legfeljebb néhány csípésnyi szenvedést kell eltűrnie. Vajon mi az oka, hogy nem vagyunk egyformán kívánatosak a szúnyogok számára?

Halálos áldozatok és milliós károk

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az észak-olaszországi Cesenát, valamint Emilia-Romagna és Marche tartományokat a térséget sújtó felhőszakadás, majd a megáradó folyók miatt. Egyes területeken több mint 300 milliméter esett néhány nap alatt, ami 2022 egész évi csapadékmennyiségének felel meg.

Úttörő találmány

A Bayreuthi Egyetem doktorandusza környezetbarát, teljesen komposztálható fóliát fejlesztett ki, amely a jövőben kiválthatja a műanyagok használatát az élelmiszer-csomagolásoknál.

A fenntartható mezőgazdaság biztosítja az élelmiszerbiztonság védelmét

Az egészséges élelmiszerbiztonság fenntartása az emberiség egészségét óvja és az egész társadalom közös érdeke, a kormányon és termelőkön keresztül, egészen a fogyasztókig. Az élelmiszerek minőségének biztosítása elsődlegesen egészségügyi kockázat, de figyelmen kívül hagyása hatással lehet a mezőgazdaság termelékenységére és a fenntartható gazdálkodásra is.

Most a csomagolás miatt lesz jóval drágább az élelmiszer?

A termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében, uniós irányelv alapján, az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezették az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, röviden EPR-t.

A popcorn meglepő egészségügyi előnyei

Abban mindannyian egyetérthetünk, hogy egyetlen filmes este sem teljes egy tál popcorn nélkül. A jó hír az, hogy ha egészségtudatosabban étkezünk, még nem jelenti azt, hogy félre kell tennünk a nassolnivalót. Ha csökkentjük a vaj, a só és az olaj mennyiségét, a popcorn valójában egy egészséges, alacsony kalóriatartalmú snack, amely számos előnnyel jár.

Az állattenyésztés mint a klíma­változás „okozója” és elszenvedője

Az elmúlt évtizedekben mind szakmai berkekben, mind a mindennapok témái között meghatározó szerepet kapott a klímaváltozás. Napi szinten találkozunk cikkekkel és megnyilvánulásokkal, amelyek a klímaváltozás tényét erősítik, cáfolják, hatását minimalizálják vagy eltúlozzák. Tudjuk, hogy az elmúlt évezredekben hidegebb és melegebb korszakok váltották egymást.

Hatékony vírusmentesítési módszerek

A MATE keszthelyi Georgikon Campusán A szőlőszaporítóanyag-előállítás és a szőlőtermesztés növényvédelmi kérdései címmel szerveztek tanácskozást. Két előadás is a szőlőt fertőző vírusokról szólt, ezeket foglaljuk össze.

3,4 millió eurós támogatást kapott a fogyasztóvédelmi portál

Németország szövetségi agrárminisztériuma (BMEL) a 2023–2025 közötti időszakban összesen mintegy 3,4 millió euróval támogatja a tudatos élelmiszervásárlást és a megtévesztések kivédését segítő lebensmittelklarheit.de portál működését. A portált egy fogyasztóvédelmi egyesület tartja fenn, a minisztérium álláspontja szerint fontos és támogatandó közfeladatot látnak el a vásárlók tájékoztatásával.