0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Fagykárok a gyümölcsösökben

Hőmérsékleti hullámvasúton jár időjárásunk, ami tavasszal gyakori eset. A délies áramlással érkező meleg légtömegben 20 fok fölötti maximumok alakulnak ki, míg az ezt követő sarkvidéki eredetűben hóesés és éjszakai fagyok jönnek. Az elmúlt három éjszaka előfordult -1, -7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak elsősorban a csonthéjasokban, főleg a kajsziban.

Esővel az ország döntő részén nagyon jól állunk, kivétel ez alól az északnyugati országrész, amely a Hajnalka napi, szinte saját légörvényünk markáns csapadékából is jórészt kimaradt. A folytatás hasonló, bolondos, immár áprilisi időt ígér: az átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés, több-kevesebb csapadék és a jövő héten újabb fagyok érkeznek.

A mögöttünk álló egy hét időjárását alapvetően a 27-én a Kárpát-medence fölött megerősödött légörvény határozta meg. Már szombaton, a ciklon előtt átvonult hidegfront is hozott valamennyi csapadékot, de a legtöbb vasárnap estétől hétfő estig hullott. Döntően eső esett, de hétfőn a halmazállapot északon a hegyekben, majd estétől a Tiszántúlon is havazásba ment át. Kedden napközben a labilis hideg légtömegben sokfelé heves hózáporok alakultak ki.

Összességében az elmúlt napokban az ország délnyugat – északkeleti tengelye mentén nagy területen hullott 20 mm-t meghaladó mennyiség, északnyugaton és délkeleten esett kevesebb. Kedden a Tiszántúlon átmeneti hóréteg is kialakult. A 30 napos csapadékösszeg ismét pozitív eltérést mutat az átlaghoz képest, de északnyugaton és délkeleten elmarad attól. A talajok felszín közeli része a csapadékkal érintett tájakon ismét megtelt nedvességgel, északnyugaton azonban kritikusan száraz maradt. A közepes és mélyebb talajrétegek azonban szinte országszerte jó vízellátottságúak.

A hőmérséklet múlt pénteken tetőzött az egy hetes időszakot tekintve: aznap a csúcsérték többfelé a 25 Celsius fokot is elérte a délies áramlással érkező meleg légtömegben. Ezt követően több hullámban lehűlés érkezett, a sarkvidéki eredetű léghullám a légörvényünk hátoldalán hétfőn zúdult be a Kárpát-medencébe. Keddtől kezdve éjszakai fagyok alakultak ki, főleg szerdán, amikor a levegő nyugalomba jutott és leállt a szél. Csütörtökön északkeleten még voltak fagyok, de jellemzően már gyengébbek, mint az előző napokon 8. ábra. Az 5 cm-es talajhőmérséklet jelenleg 5 és 8 fok között alakul.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni. A repce a szárnövekedés fenológiai fázisában jár, megjelent a virágkezdemény is.

Ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik.

A folytatásban marad a hőmérsékleti hullámvasút: péntekig enyhülés, majd tartósabb lehűlés következik. Péntek este csapadékhullám érkezik, ezt követően szombattól már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Összességében a jövő hét közepéig többnyire 2 és 10 mm közötti csapadék hullhat, északkeleten eshet több. A hőmérséklet csúcsértéke pénteken 16 és 21 fok között tetőzhet, ez után újabb lehűlés kezdődik, és a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként -5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északias szél. A lehűlés hatására a talajhőmérséklet sem emelkedik. A hosszabb távú, így kisebb beválási valószínűségű előrejelzések szerint április közepéig csak lassan enyhül majd az idő.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu