0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A kormány és az agrártárca megadja az alapokat a jövő agrárszakemberei számára

A mezőgazdaság terén szerzett tudás mindig, minden időben biztos alapokat, jó megélhetést ad. Mert enni mindig kell és az élelmiszerekhez az alapanyagot meg kell termelni. Működő, jól termelő mezőgazdaság nélkül kiszolgáltatottak vagyunk, mondta Nagy István agrárminiszter a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum felújított épületének átadásán, Baján.

A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány és az agrártárca megadja az alapokat a jövő agrárszakemberei számára: modern oktatással, intézményrendszerrel, felújított iskolákkal, szakképzéssel és a 2023-ban elindult új Közös Agrárpolitika magyar Stratégiai Tervében megfogalmazott célkitűzésekkel, forrásokkal. A Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola lassan 120 éve kiváló szakembereket ad a magyar agrárium számára, a célja nem módosult az idők során: az agrárium szeretetét beoltani a diákokba és nézni, ahogyan a rügy duzzadni kezd és éltre kel.

Az épület megújulásához a kormány több mint 363 millió forint pályázati támogatást biztosított, tette hozzá.

Nagy István arról is beszélt, hogy az elmúlt években az agrárszakképzés strukturálisan megújult. Az Agrárminisztérium fenntartásában működő agrárszakképzési centrumokban a mezőgazdasági valamint élelmiszeripari cégek, társaságok biztos partnerekre találtak, és a maguk társadalmi környezetének megbecsült, elismert oktatási szereplői lettek. 2019 óta folyamatosan emelkedik a beiratkozó tanulók létszáma, a 2022/23-as tanévre az előző évhez képest 5 százalékkal többen, 4638-an iratkoztak be. Kedvező adat, hogy az előző tanévhez viszonyítva a technikumba jelentkezők száma ismét nőtt, húzta alá.

Forrás: Agrárminisztérium