0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Méregtelenítés?! – Szükséges, vagy csak marketing fogás?

A testbe nap mint nap bekerülnek nem oda illő anyagok, de számos mérgező anyag keletkezik a helytelenül lezajló emésztés közben is. Szervezetünk többnyire fel van készülve a salakanyagok hatékony eltávolítására. Összehangolt, több szinten zajló munkamegosztásban törekszik fenntartani az egészséges egyensúlyát, és elvégezni a tisztogatást.

A tényleges méregtelenítést a májunk végzi. Különleges, sziszifuszi munka ez, ami rengeteg erőforrást és a mai feltételek mellett hatalmas raktárat igényel. Azonban az általa hatástalanított, „becsomagolt” méreganyagok eltávolításában más szervek is részt vesznek. Jól ki van ez találva, amihez a többi szervrendszer akkor tud megfelelően hozzájárulni, ha ők is egészségesek, jól érzik magukat és nincsenek túlterhelve.

A máj a testünk egyetlen méregtelenítésre szakosodott szerve, és mi tagadás manapság fokozottan kijárna részére a támogatás és a jobb bánásmód. Neki kell kiszűri a vérből a méreganyagokat, aztán semlegesíteni és átalakítani, hogy könnyen eltávolíthatók legyenek. A máj tisztítása rendkívül fontos azért, hogy képes legyen tökéletesen elvégezni a feladatait.

Jótékony hatásúak a májra többek között a nyers gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek, a máriatövis, az articsóka, a gyermekláncfű, a mezei katáng, a kurkuma és a gyömbér.

A vese kiválaszt gyenge savakat is, de elsősorban az erős savakra szakosodott. Savkiürítő kapacitása korlátozott, de a nagyobb hatásfokon működő vese több savat képes kiválasztani. A veseműködést a vízbevitel megnövelésével és a vízhajtó hatású gyógynövények fogyasztásával stimulálhatjuk. Néhány példa közülük: fekete ribizli levél, articsókalevél, mezei zsurló, aranyvessző, nagy csalán.

A bőr több mint 2 millió verejtékmirigye szintén jelentős szerephez jut az erős savak kiürítésében. A vérből kiszűrt savak és méreganyagok vízben oldva jutnak a bőr felszínére. Naponta akár 1 kg méreganyag is kiürülhet a bőrön keresztül. Fontos ellenőrizni, hogy miket kenünk közvetlenül a bőrünkre, mert azon túl, hogy egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhatnak, eltorlaszolhatjuk velük a pórusokat és a verejtékmirigyeket, ezáltal gátoljuk a bőrön keresztüli tisztulási folyamatot. A verejtékezés mennyiségét növeli az intenzív testmozgás, a szaunázás és a forró fürdő.

Intenzív mozgás során akár 1 deciliternyi verejték is távozhat óránként, szaunázás esetében ez még sokkal több is lehet. A bőr munkáját támogathatjuk a következő növényekből készült gyógyteákkal: fekete bodza, hársfa, vadárvácska.

A nyirokrendszer sem tétlenkedik, kiöblíti a nemkívánatos vegyületeket. Viszont ha rossz a vérkeringésünk a méreganyagok a kelleténél tovább maradnak a szervezetben. Támogatni az olyan finom mozgásfajtákkal tudjuk, mint a jóga, továbbá segít a váltott hőmérsékletű vízzel történő zuhanyozás, a bőr száraz kefélése és a mély légzés. A gyógynövények közül például az ánizs, az aranyvessző, a cickafark, a csalán és a gyermekláncfű van kedvező hatással a tisztítására.

A tüdő ellátja a szöveteket az illékony savak oxidálásához szükséges oxigénnel és a légzés útján eltávolítja a savakat. Az alapos, mély légzés elengedhetetlen a savas salakanyagok kiválasztódásához. Egy friss levegőn tett séta közömbösítheti a „levegőtlen”, oxigénhiányos irodában töltött órák savasító hatását.

A tüdőtisztítást serkenthetjük bodzával, hársfával, kakukkfűvel, édesköménnyel és tüdőfűvel.

A bélrendszer működését és tisztulását stimulálhatjuk a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostokkal. Ezek a bélfal idegvégződéseit ingerelve elősegítik a béltartalom kiürülését, illetve gondoskodnak a mikrobiomunk kicsiny lényeinek táplálásáról. Nem igazán szerencsés ugyanis, ha lelassul a perisztaltika és ezért túl sokáig kénytelen időzni bennünk a béltartalom, mert ez mérgeződéses reakciókat válthat ki.

Életmódunktól, élőhelyünktől, szokásainktól függően naponta többszáz, akár többezer káros anyaggal kerülhetünk fizikai kontaktusba. Létszükséglet, hogy felgyorsítsuk ezeknek a vegyületeknek a méregtelenítését és eltávolítását.

Visszatérve a címre: méregtelenítenünk nem szükséges, hiszen az előbb felsorolt szerveink és biológiai folyamataink megoldják ezt – ha jól működnek. Azonban ezeknek a működését sokféle módon támogathatjuk.

Ide tartozik a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (leginkább víz), a növényi rostokban gazdag táplálkozás, és itt jönnek képbe a gyógynövények is, melyek segíthetjük a szervezet méregtelenítő munkáját. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu