Back to top

Sörport készítettek a németek

Előállították az első porból készült sört a német Neuzeller sörfőzdében. A gyártó állítása szerint ez igazi forradalmat hoz az iparágban. De egy apró részletet még ki kell dolgozni, és sokan kétkednek az újítással kapcsolatosan.

Neuzeller Kloster Brewery, amely több, mint 400 éve foglalkozik sörgyártással a 12. századi kolostor, a Neuzelle Abbey területén és már számos újdonsággal gyarapította a portfólióját, most a porból készült sör ötletével állt elő.

- A különlegesség az, hogy sikerült tökéletesen visszaadni a kolostorban főzött sör ízét, állítja Stefan Fritsche, a neuzellei sörfőzde igazgatója.

A terméken két évig dolgoztak. A német sörfőző úgy véli, hogy találmánya az év végére piacra kerülhet.

A vállalat azt is reméli, hogy az instant sör fordulópontot jelent majd a klímavédelmi intézkedések terén: a palackok és a ládák eltűnnek a könnyebb, por alakú csomagolások javára.

Ez segít csökkenteni a szállítási költségeket és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást.

- Németországban a CO2-kibocsátás 3-5 százalékát lehetne megtakarítani. Ha pedig globálisan nézzük, akkor ez a szén-dioxid kibocsátás fél százalékát jelentené világszerte - mondta Stefan Fritsche.

Emellett  különféle adalékokkal variációkat lehet létrehozni, így például nemcsak láger, hanem sötét kohl és más fajták is készíthetők, sorolja az előnyöket az igazgató.

A sörporgyártó úgy véli, hogy ez a fajta termék idővel kiszorítja majd a hagyományos sörfőzési módszert, segítve a nyersanyagok - köztük a sör összetételének 90 százalékát kitevő víz -, a munkaerő és az energia felhasználásának csökkentését.

Neuzelle Pulver

Egy részletet azonban még ki kellett dolgozni. A német sörfőzde jelenleg csak alkoholmentes sörport tud gyártani.

Az ital receptjének kidolgozásáért felelős szakemberek azonban határozottan állítják, hogy tudják a megoldást, hogyan lehet a sörporhoz alkoholt hozzáadni, és hamarosan a fogyasztók is élvezhetik ennek a nem mindennapi italnak az alkoholos változatát.

Egyelőre megoszlanak a vélemények a sörporról, sokan nem hisznek abban, hogy a hagyományos sörivókat Németországban meggyőzi-e majd a porból készült sör. Még a gyártók is óvatosak, ezért  a terméket először az ázsiai és afrikai piacokon mutatják be. Ha ott sikeres lesz, akkor szélesebb körben bevezetik a hazai piacon is.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.