Back to top

A virágültetést népszerűsítették

Az első tavaszi napsugarakkal együtt minden növényrajongó lázasan kezdi el tervezni kertjének, teraszának vagy balkonjának növénybeültetéseit. Hazánkban a húsvéti ünnepek a virágkereskedelem szempontjából is kiemelkedően fontos ünnep, hiszen ha az időjárás is engedi, jellemzően ilyenkor látnak neki az emberek a virágzó növények ültetésének, ilyenkor indul el az igazi ültetési „szezon”.

A nemesítőházak egymással versengve évente több tucat új növényfajtával, új színváltozatokkal, más és jobb tulajdonságokkal rendelkező fajtaújdonságokkal bővítik a dísznövényfajták egyébként sem szűkös kínálatát. A nemesítési célok között pedig mind fontosabbá válik, hogy az új fajták ellenállóbak legyenek a kórokozókkal vagy kártevőkkel szemben, a klímaváltozás okán pedig kiemelt szempont lett az újdonságok hő és szárazságtűrése. Mindez persze azt is jelenti, hogy a fogyasztói igények, és ehhez igazodva a piac kínálata állandó változásban van, amellyel lépést kell tartania a szakmának is.

Fontos, hogy a kereskedők, virágboltosok, árudások felkészülten, és naprakész tudással fölvértezve vágjanak neki az új szezonnak, hogy aztán az új ismereteket, technikákat mind szélesebb körben adhassák át a lakosságnak.
A különböző TV-csatornák és médiaplatformok ismert személyiségei is felhívták a figyelmet a virágültetés jelentőségére
A különböző TV-csatornák és médiaplatformok ismert személyiségei is felhívták a figyelmet a virágültetés jelentőségére
Fotó: Rass Krisztina
Részben e gondolat mentén szervezte meg a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Flora Hungaria Dísznövénytermesztői Egyesülete azt a rendhagyó, interaktív és kreatív eseményt, amely az edukációt, az inspirációt, a szakmai ismeretterjesztést, de mindenek előtt a jó minőségű, magyar termesztésű tavaszi egynyári és balkonnövényeket, évelőket, zöldségféléket állította a középpontba.
Mint ahogy szerte a világon, úgy itthon is reneszánszát éli a balkonkertészkedés, városi kertészkedés.
Nem véletlen hát, hogy a szervezők e téma köré csoportosították azokat a jó hangulatú, kötetlen beszélgetéseket, amelyek során egyúttal hasznos tanácsokkal is ellátták a jelenlévő érdeklődőket.
A balkonra ültethető zöldségekről és gyümölcsfélékről Treer András szaktanácsadó beszélgetett a Kertterv műsorvezetőjével McMenemy Márkkal, Borbás Marcsi műsorvezetővel, az Egy. hu mediaplatform tulajdonosával Kosztka Ernő kertészmérnök a Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke a növénytartókba, dézsákba ültethető gyógy-, és fűszernövényekről beszélgett. Szomoru Miklós kerttervező az Egy kertész kertje Pilisszentkereszten közösségi oldal létrehozója és Patkós István a Beretvás és Társai évelőkertészet kertészmérnöke az évelő növényekkel kapcsolatban osztott meg hasznos információkat, Móri Imre mester virágkötő valamint a Beppler Kft. területi képviselője Pethő Zsolt egy-, és kétnyári és hagymás növények összeültetéséhez adtak praktikus ötleteket.

Népszerű virágok

Fotó: Rass Krisztina
Hazánkban mintegy 200 ha felületen közel 2000 gazdasági egység foglalkozik egynyári és balkonnövények előállításával. Évente mintegy 52 millió cserép virágos növényt állítanak elő a kertészetek. A balkonnövény-forgalom legnagyobb részét még mindig a klasszikus muskátli teszi ki, amelyből mintegy

körülbelül 10 millió cserepet állítanak elő hazai kertészek. Árvácskából mintegy 14 millió darabot, kankalinból pedig mintegy 2 millió cserepet értékesítenek.

Évek óta töretlen a népszerűsége a Begonia, Petunia, a Calibrachoa, Bidens, a Bacopa, Verbena, Dahlia különböző változatainak is.  

A 2022-ben beköszöntő energiaválság, a növénytermesztés költségeinek drasztikus emelkedése, a növekvő infláció és az átrendeződő fogyasztás komoly kihívások elé állította az egész díszkertész szakmát. A kertészetek egyéni lehetőségeikhez mérten igyekeznek a növényházi termesztésük jövedelmezőségét megtartani, egy részük a termesztés későbbi indításával energiát és ezzel együtt költséget próbált megtakarítani, de sok olyan kertész is van, aki kevesebb növénnyel készült tavaszra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.